Från april erbjuds resor med flygbil

ÖVERTORNEÅ/HAPARANDA: Med start den 4 april 2016 kommer verksamheten med flygbilar att bli ett enklare sätt att ta sig till och från Luleå Airport för boende i Övertorneå kommun och resande till kommunen. Det sker på initiativ av Regionala trafikmyndigheten och totalt fyra kommuner i länet berörs, däribland även Haparanda.Fullmäktige i Övertorneå tog under 2015 beslutet att erbjuda transport till och från kommunen och flyget på Kallax. Samma sak skedde i Haparanda, Älvsbyn och Jokkmokk.
Flera parter
Initiativet ligger hos Regionala trafikmyndigheten, berättar infrastrukturstrateg Charlotte Reinholdt, som sitter i Luleå.
– Vi har sedan uppdragit åt Länstrafiken att upphandla åt oss. I projektet är även Trafikverket, landstinget och kommunerna inblandade.
Under våren upphandlade Länstrafiken leverantör. Anbudet gick till Taxi Norrbotten Service AB, enligt Charlotte Reinholdt.
Varje dag
Klart är i alla fall att flygbilen ska gå under veckans alla sju dagar med en morgon- och en kvällstur i vardera riktningen. Den kommer att anpassas till avgångar för både Norwegian- och SAS-resenärer.
De som vill använda sig av tjänsten ringer ett 0771-nummer senast klockan 17 dagen före resdagen. På plats är resenärerna senast 40 minuter innan resans avgångstid. Avresa sker sedan cirka 15 minuter efter flygets ankomst till flygplatsen.
På återresorna finns samma möjligheter, exempelvis för flygresenärer från Stockholm, att boka och åka med flygbilen.
– Det vi har att ta hänsyn till är att flygbolagen kommer ut med nya tidtabeller sex gånger per år, säger Charlotte Reinholdt.
Mer info kommer
Övertorneå kommun har avsatt 100.000 kronor per år för de två första försöksåren. Utöver det ingår ett tredje optionsår.
– Priser, tider och övrig information har vi utlovats inom kort, säger utredare Victoria Henriksson på Övertorneå kommun.
Reinholdt kan i alla fall säga att det blir lite dyrare än att åka buss till och från Luleå.

 

Publicerad i Haparanda, Övertorneå, Svenska Taggar: , , , , , ,