Säsongens härligaste seger för Asplöven

LULEÅ: Asplöven var hela tiden steget före Mora i fredagskvällens allsvenska drabbning i Luleå och fixade tre feta poäng med 3-1 (1-0, 2-1, 0-0) i en match med härlig inramning och 4.269 åskådare.Målvaktsspelet är alltid viktigt. Jag är inte rädd för att stoppa ett slagskott i 160 kilometer i timmen. Jag är rädd för att inte stoppa det, som Vancouvers burväktare Roberto Luongo uttryckt saken.

Vi har Puurula. Och Tommy ”Basunen” Innala som böneutropare innan match!

FÖRSTA PERIODEN: Lätt oroskänsla i magen, precis som det ska vara.

Aktiv första minut från bägge lagen. 1.18: Mora tar sin första tvåa. Asplöven skapar en fet chans med en halv minut kvar av strafftiden, men har lite för lågt pucktempo och gästerna kan försvara sig ganska lätt.

Efter någon passiv minut, kommer Asplöven i ett snabbt anfall på vänsterkanten. Backparet Niklas Andersson och Per Hållberg matar Slava ”Trucken” Trukhno som snärtar in 1-0 efter 4.50 med en rusch på vänsterkanten!

Matchen har dock svårt att hitta form – lagen är väldigt rädda för att gå bort sig. AHC:s tredjelina har ett bra byte i minut tio. Mora trycker på när matchuret närmar sig tolv minuter. Vid första power-break har Asplöven 8-3 i skott och ett litet grepp om tillställningen.

15.41: Mora har en ramträff efter ett par minuter Asplöven. Ytterligare en chans för gästerna minuten senare. Efter 18.38 höjer domaren armen och markerar utvisning för AHC. Före avblåsning hinner en Moraspelare attackera Puurula och gurgel uppstår i sarghörnhet. Också bortalaget förlorar en gubbe.

Varpå Mora missar ett öppet läge. Nu lever matchen! Våra Asplöv kan gå till pausvila med ledning, men motståndarna har gjort en stark andra halva av perioden. 8-8 i skott och vidöppet. Fin stämning i hallen också.

ANDRA PERIODEN: Pucken gäckar ånyo!

Långt anfall av Mora i minut tre. Kamp på isen. Straff för Asplöven efter 3.41: en gubbe blir neddragen i fritt läge och Patrik Bergström sätter stensäkert pucken i nättaket!

Hemmalaget får näring av pytsen och pressar på i minut fem. 6.45: svallande känslor i AHC:s försvarszon och utvisningsminuter följer. Pp för Mora. Fem mot tre efter 7.41, Puurula drar på sig en jobbig tvåa. Domaren generös med bortalaget i perioden. Tokräddningar av Puurula kring åtta blankt.

Asplöven nu fyra gubbar på isen. Så långt heroisk försvarsinsats av hemmakrigarna, som ser ut att fixa´t. Tyvärr får Mora reducera efter att AHC blivit fulltaligt, på retur efter friläge. Tid: 10.06. 6-9 i skott vid andra powerbreak, mycket i kraft av överlägena.

Oerhört spänt, en tillställning som kan gå åt vilket håll som helst. Efter 11.59 blåser domaren ut en Mora-spelare – det har man samlat ihop till. Ett omständligt hemmalag gör det dock lätt för Mora att försvara sig och tiden rinner iväg.

Gästerna långt ifrån ofarliga och vänder spelet  ganska snabbt. Men kring sjutton blankt blir man efter och Asplöven tilldöms ytterligare en straff efter en kastad klubba. Gästerna byter målis, men inget hjälper mot Patrik Bergström som enkelt lägger in 3-1 en bit över isen.

18.52: ett frustrerat Mora hackar på Puurula och Alexander Deilert står upp för sin målvakt. Utvisningar: två roughing, kvittas. Och 2+2 för Deilert. Pp för Mora. Dålig tajming och en lite feg domare.

13-12 i skott och en intensiv period.

TREDJE PERIODEN: Goda ting är tre, inklusive perioder i en hockeymatch. AHC börjar med nästan tre minuter i fyra mot fem.

Första minuten sopas resolut undan. Också den andra, men Mora har bra press. Stormen bedarrar och hemmalaget åter fulltaliga. Och skapar genast en farlighet. Men efter 4.04 hittar domaren ytterligare en gubbe att förvisa i hemmalaget. En tvåa för protest.

Lugnt under första straffminuten. ”Trucken” och centern Jonas Berglund ordnar biffen. 7.13: oväsen i hallen efter en ful tackling från en Mora-spelare. Fem mot fyra för Asplöven. Dramatik: domaren blåser av efter att en försvarare får pucken i ansiktet. Dock inget godis denna gång.

Långt hemmaanfall efter tio blankt och sista powerbreak. Mora biter sig fast i minut tolv och AHC får slå en icing. Asplöven med galjonsfiguren Joni Puurula står emot med sju minuter kvar. Andningshål: tvåa för Mora efter 15.02, en ful knätackling.

Mora tar time-out efter 17.19. Och plockar ut keepern, satsar sex mot fem. Men AHC sluter leden och åker hem med tre ljuvliga poäng.

– Oerhört viktig seger, sammanfattar andretränaren Urban Lahti.

Coachkollegan Per Kenttä berömmer sin målvakt.

– Joni kliver fram och räddar oss i kritiska lägen, konstaterar Kenttä.

Arga strekkonkurrenterna Tingsryd vann också sin match mot SSK och Almtuna tog en pinne av Troja. AHC har fortfarande fem poäng tillgodo på Tingsryd och nio ner till Almtuna på fel sida om strecket.

 

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala, Svenska Taggar: , , , , , ,
11 kommentarer om “Säsongens härligaste seger för Asplöven
 1. från holmen skriver:

  det borde gå den så kallade Vägen…detta resultatet!

 2. Per Lundbäck skriver:

  Grattis! Ja de e stiligt Loeven! Champonerande alltså…

 3. Stig R skriver:

  Grattis Asplöven!En poäng till o kontraktet fixat.

 4. Nasuabo skriver:

  Där satt den! Såg Löven mot Södertälje i veckan och trots förlusten hade SSK problem tack vare Lövens kämpaglöd! Kul att se att den finns kvar. Nu njuter vi av avslutningen av serien, in i kaklet! Hoppas få läsa om fler förlängda kontrakt framöver, klubbens insats får nog ses som en bragd!

 5. Anders Bäckström skriver:

  Stämmer, det var en otroligt viktig seger och 1 poäng till fast mark… Är det någon som vet hur mycket publik som var på matchen?

 6. knapsu skriver:

  4269 var vi.

 7. Ice skriver:

  Det var en helt magisk kväll med en fantastisk stämning och ca 4200 i publiken. Asplöven har gjort en bragd som går till historieböckerna.

 8. Daka77 skriver:

  Drygt 4200 pers. Bra stämning men som vi kommer överträffa i vår borg mot Dif

 9. .bp skriver:

  Ett STORT TACK till KLACKEN som var igång fast trumpinnen gick utav men fixades snabbt. Ni var UNDERBARA ikväll. Ni gjorde kvällen i Coop Arena till ett riktigt minne för oss. Härligt med en som stämning som ni fick till i hallen o hjälpte Våra Löven till tre nya poäng. Jag tror att killarna i Asplöven tyckte att dom hade en till spelare ute på rinken
  TACK TACK

 10. Mad Max skriver:

  Härlig seger igen, nu är kontraktet säkrat. Lycka till i dem återstående drabbningarna!

 11. pekka skriver:

  Bra jobbat, hoppas att de kan behålla en femma till nästa säsong då behöver kenttä endast förhanla med 18 spelare