Asplöven vann osannolik thriller efter straffar

HAPARANDA: Torsdagskvällen bjöd på en mycket märklig hockeymatch i vilken Asplöven vände ett närmast hopplöst underläge till seger med 5-4 (1-1, 1-1, 2-2, 0-0, 1-0) efter förlängning och sex (!) straffomgångar.

Matchen spelas inför en välfylld hall.

FÖRSTA PERIODEN: Full fräs på det frysta.

Fin framstöt av hemmalaget efter 25 sekunder. Ser samlade ut.

Gästernas första farliga anfall kommer efter två och en halv, men Hållberg i AHC kan rensa. Matchen söker struktur efter fyra minuter.

Efter en icing ställer lagen upp för tekning i Moras zon och pucken letar sig ut till Olov Lundqvist som drämmer in 1-0 efter 5.23. Otagbart, med assistpoäng till Antti Alamäki och Lucas Sandström. Ser ut som en intränad variant.

Minuterna efter målet täpper Asplöven till bra i mittzonen och gästerna måste slå svåra passningar. Men efter 10.34 kliver Mora fram ur skuggorna och sätter 1-1 efter ett långt anfall, där en kille får fritt fram mitt i slottet. Fint förspel av Patrick Björkstrand.

Domaren har låtit mycket passera, men hittar en tvåa för AHC efter 11.19. Hemmalaget spelar dock med stor box och kan ganska lätt döda tiden. Storstjärnan Anze Kopitar tämligen osynlig så långt.

I minut arton spelar AHC och lagets Luleå-femma fast gästerna i egen zon, som får ta utvisning efter 17.32. Skapligt power play, men ingen nätkänning. I allt en jämn period, där orosmomentet i hemmalaget består av backar som tenderar att fiska efter puck snarare än att gå på kropp i försvarsarbetet.

8-9 i skott.

ANDRA PERIODEN: Hockey är hälsa!

Pigg öppning av perioden med hemmalaget i förarsätet under de första minuterna. Och efter 2.59 hittar centern Dion Knelsen jättebacken Marcus Högström som elegant hänger 2-1 från nära håll. Högström är smidig sina kilon till trots.

En härlig sekvens böljande hockey för några minuter, med många utmärkta skridskoåkare på isen. Mora väntar på kontringslägen när matchuret passerar åtta minuter.

Ettrige Dion Knelsen tvingar fram en tvåa för Mora efter 9.40. Men Asplöven släpper till en kontring: Puurula räddar, men i väntan på avblåsning uppstår gurgel vid hemmakassen. Två gubbar i Asplöven får vila, en i Mora. Fyra mot fyra efter 9.52. 10.34: fyra mot tre för Mora.

Gästerna kommer närmare och närmare kassen, spelar fem mot tre för några sekunder men hemmalaget håller ut. Kubb efter varje avblåsning och AHC drar på sig ett lagstraff efter 14.23. Fyra mot fem igen. Tar bara sju sekunder för gästerna att kvittera på en retur. 2-2 och åter helt öppet.

Domherren hittar melodin och förvisar en Mora-spelare på två minuter efter 15.20. Dramatik när gästernas målis tappar klubban, men inget mål. Ytterligare en chans i fem mot fyra efter 17.53, men Asplöven kastar bort möjligheterna. Mot ett Mora som dock stressar bra i sin box.

10-10 i skott och helt omöjligt att spå utgången.

TREDJE PERIODEN: Tid för hjältar!

Hemmalaget nära att ta ledningen på en studspuck i första minuten. Men sedan har man ett par organiserade minuter i egen zon och efter en olycklig studs på en linjeman kan Mora sätta 2-3 efter 3.38. Hemskt oflyt. Och lite okoncentrerat spel vid egen blålinje.

Men målet signalerar ny hemmaoffensiv och man kommer närmare och närmare gästernas bur. Asplöven pressar på i fem mot fyra i minut sex och har en puck i målramen. Tyvärr kan Mora vända direkt efter utvisningstidens slut och rulla upp ett glest hemmaförsvar till 2-4 efter 7.57.

Time-out för Asplöven och nya tag mot mitten av perioden. 11.25: matchens sista power-break och ett hemmalag som inte kommer i samlade attacker.

Oturssiffror: 13.13 och en mycket tveksam dubbelutvisning för Asplöven. Fem mot tre för Mora i två minuter och domaren avgör matchen. Tredje perioden har varit rena Golgatavandringen för hemmalaget. AHC kan dock hålla ut under belägringen, mot ett lite mätt bortalag som inte ens producerar ett skott mot mål.

Asplöven kommer i en sista forcering. Ut med Puurula och 3-4 i sex mot fem efter 18.51, evige Dion Knelsen frammatad av Lucas Sandström och Alexander Deilert i en brutal tryckvåg. Sedan fortsatt press och orakelmässigt 4-4 med bara fjorton sekunder kvar, Slava Trukhno. Med ny dubbelassist från Deilert och Daniel Mannberg. Osannolikt, men sant!

Asplöven visar en moralisk resning som saknar motstycke. En boost för det kollektiva självförtroendet.

SUDDEN: Tid för hjältar i repris! Fyra mot fyra i max fem minuter.

Inledningsvis två nerviga minuter med många felpass. Mora pressar på i minut fyra, men Asplöven vrider sig ur greppet. 1-0 (!) i skott till hemmalaget i förlängningen och fladdrigt värre.

STRAFFSLAG: Målvakternas stund, med en omutlig Joni Puurula i hemmakassen och avgörande genom Patrik Bergström i sjätte straffomgången!

Efter slutsignal blir domaren Johan Hälls insats föremål för livlig debatt.

– Vi förutsätts inte tala om domarna men jag tycker inte att de ska ha någon fristad om de har en dålig dag. I kväll tyckte jag att han förstörde matchen.   Jag hade varit ännu surare om vi inte tagit två poäng, säger Asplövens tränare Per Kenttä.

I sitt eget lag är Kenttä mest nöjd med centern Jonas Berglund och stenhårt arbetande anfallaren Lucas Sandström.

– I förlängningen vann Puurula matchen åt oss, avslutar coach Kenttä.

 

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala, Svenska Taggar: , , , , ,
8 kommentarer om “Asplöven vann osannolik thriller efter straffar
 1. från holmen skriver:

  3-2 är väl ett bra res

 2. Pelle Svanslös skriver:

  Kul med en fullsatt arena och grattis till 2 poäng.

 3. kukkolaforsens brus skriver:

  Fick referenten hjäretslag när det blev straffar?

 4. GMG skriver:

  Starkt med upphämtningen, trots att domaren försökte göra allt i sin makt för att Mora skulle ta hem alla tre pinnar idag!

  Grattis!

 5. :D skriver:

  Så j-a skönt!

 6. erik skriver:

  Grattis Asplöven!!!! vilken härlig match som slutade med att asplöven fick 2poäng. Och mycket publik i hallen det kanske var därför Asplöven fick mera ork och kunde vända matchen efter att ha legat under mot Mora. nu hoppas vi att dom spelar lika bra mot Västerås.

 7. Knapsu skriver:

  Olof Lundqvist suverän! Likaså Niklas Andersson som var en gigant i försvaret under Moras 2 minuter i 5 mot 3!

 8. från holmen skriver:

  Ja ja 5-4 är bra det också och 2-poängsvinst mot ett gammalt etablerat lag som Mora är bra! Nu tar vi Västerås av bara Farten!