Fria ord: Finland är 
de släta vägarnas land

FRIA ORD: Vi i Tornedalen är ett luttrat folk. Vi är vana vid att kämpa oss fram i en aldrig mojnande motvind. Likt laxen kämpar sig upp för den mäktiga Torneälvens alla forsar tar vi oss an vardagens vedermödor, varje dag utan att klaga, för det är helt enkelt inte vår stil.

Men nu tycker jag faktiskt att det är dags för ett litet påpekande. Jag tycker att den senaste tidens väghållning är under all kritik. Visserligen är det säkert svårt att hålla efter de redan mycket slitna vägarna.

Jag vet alltför många (liksom jag) som med livet som insats färdas på dessa vägar, och som dessutom offrat många bilar under åren de pendlat till jobbet.

Vägarna har bara blivit sämre för varje år. Förr eller senare halkar man ner i ett av alla potthål, slukhål, granatkrevadshål, tvätt-brädesträckor, som kryddar kostigarna. Det är oundvikligt.

Såg en kille som hade en mycket passande t-shirt. Texten på tröjan löd: Vi i Tornedalen kör inte rattfulla, vi vet bara var alla gropar finns.

Så sant minsann!

Studsar fram

Men nog borde väl väghållningen kunna skötas något bättre än som det nu är. För om man bara sneglar österut, ett stenkast över älven så möts vi av en helt ny vägvärld.

Så nära men ändå så långt borta. Helt suveränt underhållna vägar, oavsett väder och vind. Underbart släta och fina, alltid, varje dag i veckan!

Hur gör finländarna egentligen, eftersom skillnaden jämfört med våra svenskafrikanska elefantstigar är så frapperande?

Har ni någonsin kört sträckan Pello-Övertorneå på den svenska sidan för att sedan köra hem på den finska sidan så vet ni vad jag snackar om.

Skillnaden vad gäller vägkvalité är skrattretande.

På den svenska sidan får man studsa fram på vägen.

Bättre på hockey

Spåriga, förrädiska tvättbrädevägar gör så att cd-skivan i stereon får otaliga hjärtstartarchocker samt att bullret i bilen omöjliggör en normal konversation människor emellan.

När man däremot använder finländarnas vägnät infinner sig genast lugnet.

Detta är vägar värda namnet, vägar vi måste försöka eftersträva. Som att köra på autobahn, eller en landningsbana för B52:or. Går tyvärr inte ens att jämföra.

Har inte heller undgått att notera att vid strömavbrotten som inträffar varje år hos oss under vintrarna så lyser lamporna ändå alltid i Finland, så klart.

Det går inte att undgå detta faktum när man bor bredvid älven och i fjärran kan skönja. ljusets och de släta vägarnas land.

Nattsvart i Sverige, upplysning och ljus i Finland, det slår aldrig fel.

Kan någon upplysa mig varför det är på detta viset? Tur i alla fall att vi är bättre än dem i hockey!

Leon

Det här inlägget har också publicerats i Haparandabladet den 14 december 2014.

Publicerad i Fria ord, Haparanda, Övertorneå, Pajala, Svenska Taggar: , ,
32 kommentarer om “Fria ord: Finland är 
de släta vägarnas land
 1. Sixten Johansson skriver:

  Underbar text av Leon! Skillnaden var ännu större för några decennier sedan. Åk Pajala – Karesuando sommartid!
  Punktliga tåg, gång-/cykelvägar i byarna, flyg osv…
  Tyvärr slår huvudstadspolitikerna nu hårt mot Lappi. Små asfaltvägar blir grusvägar, kilometerskatt tvingar folk att köra på svenska sidan! Små flygfält hotas, bland annat Kemi.
  Efter tre krig och ett tungt skadestånd till Sovjet byggde fattiga Finland upp en infrastruktur i toppklass i Lappi. Det rika Sverige lät mycket förfalla redan då.

 2. Delta skriver:

  Väldigt bra skrivet ! Finland har dem bästa vägarna. Man betalar skatt för att söndra bilen och ryggen. Bra logik.
  Dock måste jag påpeka din mening i början där du skriver att vi inte klagar. Där håller jag inte med. Jag har aldrig sett mer klagande människor någon annanstans än Tornedalen.

 3. Mad Max skriver:

  Sixten J: Vilken form av kilometerskatt refererar du till? Mig veterligen existerar ingen sådan, än.
  De flesta bilister som av någon anledning är på väg norrut från den Svenska sidan väljer i ren självbevarelsedrift vägen på den Finska sidan. För övrigt håller jag med Leon om vägarnas tillstånd. Även ett plus är att det i dagsläget finns en säker cykelväg utefter den vägen. Hur långt den sträcker sig vet jag inte. Någon läsare kan kanske informera oss om detta?

 4. Kannu skriver:

  Ei voi jämförata mailman parhaan maan kans. Parempi olis jämförata Ruotsia Venäjän kans. Ruotsalaiset ovat pohjoismaitten Polakit.

 5. Bilist skriver:

  Det må vara sant i Tornedalen. Måste dock påpeka att vägarna överlag är betydligt bättre och säkrare i Sverige, har ett antal gånger kört vägen Tornio-Jyväskylä-Tampere-Turku och hem via Stockholm. Vägarna i Sverige är betydligt bättre, släta stora raka vägar ofta i flera filer så omkörningar kan ske säkert, vägarna går inte in i samhällen, viltstängsel mm. Det är som en dröm att få komma ut på dom svenska vägarna när man kört ned via Finland

 6. p.r.s skriver:

  finland satsar pengarna på vägen vi satsar på flyktningar.

 7. Torniosta skriver:

  ”Tur i alla fall att vi är bättre än dem i hockey! ” Detta var skrivet i december (du vet vad jag menar). Och vägarna i karunki-övertorneå på svenska sidan suger också. Det måste man säga att ni är mognare på hur man bete sig i trafiken.

 8. Sixten Johansson skriver:

  Mad Max, kilometerskatten existerar ännu inte och motståndet mot förslaget är hårt. Många politiker i Lappi är ändå djupt oroade över att både genomförda och föreslagna sparåtgärder slår så hårt just mot glesbygden och mot den livsviktiga turismen. Enontekis kommunchef föreslog självstyre!
  Huvudstadsperspektivet styr ju det mesta både i Sverige och i Finland. På hela underhållet av landets infrastruktur försöker man spara hundralappar utan att bry sig om att alla framöver förlorar tusenlappar.

 9. Nils-christer skriver:

  Sign p.r.s verkar vara en ytterst skärpt person. Den slutledningsförmåga han/hon verkar besitta genom att jämföra äpplen och päron visar på en högutbildad, livserfaren individ.

 10. Sixten Johansson skriver:

  Bilist, jag har också kört mycket både i Finland och i Sverige. När man jämför måste man ju tänka på vilken trafikbelastning respektive väg har, vilket slitage den utsätts för och hur tätt det är mellan samhällena just i den regionen. Det finns massor av drömvägar både i Sverige och i Finland. På många hårdbelastade vägar ökar tyvärr trafiken överallt, särskilt den tunga, och mångas körstil och bristande uppmärksamhet gör att de resor man förr kunde uppleva som avkopplande blir mardrömslika.

 11. staffan skriver:

  Detta är tyvärr en debatt som inte leder någonstans de finns dåliga o bra vägar i båda länderna. Och då kan denna debatt hålla på i många år utan värde.

 12. Mad Max skriver:

  Staffan: Detta är inte ett forum för att vi läsare kan påverka saker och ting. Utan här ges en möjlighet för HBwebbens läsare att ge sin synpunkt och eventuellt kommentera det, även om det sker under pseudonymer. Jag tror ingen av oss orkar älta i dessa kommentars-diskussioner i åratal 😉 Vi ska vara glada över att ha denna möjlighet. De större tidningarna i länet har dödat denna möjlighet. De sparkade t.ex alla bloggare, för att i nuläget överlämna detta till deras egna reportrar.

 13. Bep Weijand skriver:

  Cykelvägen från Tornio till Kukkolakoski. Sedan finns det bitar mellan Kukkolakoski till Karunki tror jag mig minnas..

 14. chobbo skriver:

  vägarna är bättre i finland och dom är bättre än sverige i hockey 🙂 så äre

 15. Sixten Johansson skriver:

  Genom att kommentera kan vi nog påverka somligt mer än genom att bara läsa, lyssna, titta på TV, grumsa privat och på jobbet och rösta vart fjärde år.
  Själv läser jag ofta riksmedias artiklar på nätet, men egna kommentarer där försvinner i mängden.
  Här kan man faktiskt föra samtal, få reaktioner, synpunkter och fakta från andra och samtalen är offentliga. På så vis kan vi ju också göra själva samtalstonen konstruktiv. Yngre och äldre ser att man oavsett ålder kan ha något tänkvärt att komma med.

 16. Enok Nitti skriver:

  Allt är inte konstruktivt som tex vissa kommentarer om Marielund nu senast, den som besöker området ser välskötta villor och bostadsrätter. Det finns också kommunens lägenheter, dit mindre bemedlade hänvisas. Det kan vara flyktingar och missbrukare. Att döma ut ett helt bostadsområde där halva Haparandas befolkning bor anser jag är fel. Att gångvägar och belysning är eftersatt är inte befolkningens fel, ej heller att lekplatser saknas.Att finskan dominerar bör inte heller lastas området.

 17. Leon skriver:

  Jo,fan jag vet exakt vad du menar ”Torniosta”! Fattar inte hur finnarna kunde snuva oss på guldet,efter det att vi dominerat matchen totalt i 3 perioder!? Men i förlängningen var det inget snack om saken,sisun avgjorde.Trots att Finland i princip bara spelade med en kedja så hade de dessutom bäst ork. Imponerande!.Så nu är vi inte ens bäst i hockey…….:-( (inte ens det fick vi ha ifred)

 18. Leon skriver:

  Och ”Delta”, från vilket gnällbälte kommer du ifrån? Jag upplever inte att vi från min trakt med omnejd klagar i onödan. Istället knyter man, som brukligt är handen i byxfickan och hoppas på att de obehagliga fenomen man eventuellt råkat ut för är snabbt övergående, till dess att den skummande ölbägaren slutligen rinner över.

 19. Sixten Johansson skriver:

  Allt som skrivs är förstås inte så konstruktivt och upplysande som t ex Enok Nittis text 16. Men det är bra att vi har ett offentligt forum, där även det mindre upplyftande kommer fram och kan bemötas och bearbetas. Det finns nog även en tyst majoritet som läser, nickar instämmande och är glad över att se att det finns andra vettiga i trakten.
  Mest konstruktivt i längden är nog att inte klubba ner eller stämpla någon, utan tålmodigt upplysa, kanske kila in lite humor i de tjurigaste kubbarna.

 20. Jan-ky skriver:

  Leon och co. borde nog googla upp de regerande (riktiga) världsmästarna… Ei (liikaa) hyvää mahan täydelle…

 21. E skriver:

  Till svenska väghållares försvar måste man komma ihåg att vid flera vägbyggen har grus importerats från Finland, dock utan att vägarna håller bättre. Kanske det är som ordspråket säger:
  ”Ei se kalusta ole kiini, se on kuinka sen kalun ossaa käyttää…”

 22. Jan-ky skriver:

  Haparanda är nog verklighetens twin peaks, fina kulisser utåt och korthus invändigt…Naturkompaniets vd:s kommentarer ang. det senaste inbrottet t.ex borde vara tankeväckande… Och Enoks ord ska man ta med en nypa salt…

 23. Pöysti fr. Vittola skriver:

  Allo, har åkt Tornedalen runt i julas. Fina vägar på båda sidorna av Torne älv, kör Citroen med Hydractive III+ fjädring, resan genom Finland tog längre tid pga hastighetsnedsättning (80).
  Hockey, vi har guld från 2013 eller? Huvudsaken att guldet hamnar i Norden och inte i Öststaterna eller CAN-USA, Ha en bra dag.

 24. Erik skriver:

  Jan-ky: ja det är ju verkligen Haparanda stads fel att någon gör inbrott i en lokal genom att gå igenom väggen från en angränsande tom lokal. Är ju dom som äger fastigheten som bör hållas ansvariga, å om det är Happaranda stad som äger den så håller jag väl med då 😛

 25. T-paita och T-tröja skriver:

  Vägarna är lika dåliga överallt!

 26. T-paita och T-tröja skriver:

  Det var känsligt!

 27. Fg skriver:

  Sverige har nio VM-guld ishockey och finnarna bara två, så ni kan lägga ner den debatten om vem som är bäst. Kannu kan dra nåt gammalt över sig. Att bara få köra i 80km/h hör väl inte hemma i världens bästa land? Typiskt kommunistland se bara på det arkitektoniska byggnaderna som är direkt hämtat från Ryssland.

 28. Mad Max skriver:

  FG: Verkar påläst vad gäller arkitektur, politik osv i vårt östra grannland. Jag undrar vad det har med rubriken till artikeln att göra? Men det talar kanske mer om mig och min syn på texten?

 29. Fg skriver:

  Inte politik Mad Max för där har jag inte yppat ett ord. Finnarna måste ju motbevisas när de tror sig vara bäst i ishockey. Men visst, Bäst just nu är de visserligen.

 30. mattilalainen skriver:

  FG on pihalla kuin lumiukko..kaikki mitä hän kirjoittaa aivan tihkuu katkeruutta ja tietämättömyyttä…voi voi

 31. Mad Max skriver:

  Fg: ”Typiskt kommunistland se bara på det arkitektoniska byggnaderna som är direkt hämtat från Ryssland” . Är inte detta att politisera? Det är länge sedan vänsterblocket styrde.

 32. Fg skriver:

  Mattilalainen: Jag har ju rätt i vad jag skriver så du kan lägga ner dina fruktlösa försök och hävda dig/Finland.
  Nej Mad Max det var inte min avsikt att blanda in politik.