FRIA ORD: Gå hem och gör läxan om skolorna!

FRIA ORD: Svar till ”papporna”, de fyra musketörerna, 
i Pajala i HB 21 april:

Menkää kotia lukemaan läksyn!

Kan ni inte geografin? Det handlar inte bara om elever bosatta i Junosuando eller Tärendö. Det gäller även elever i exempelvis Kiktkiöjärvi, Kangos, Huukanmaa, Vaenvaara och Kainulasjärvi.

För en del av dem blir sträckan mer än åtta mil, enkel väg, om de måste åka till Pajala.

Ni har heller inte förstått att eleverna inte får en skolskjuts som följer deras schema. De måste nyttja linjetrafiken (annars blir det ingen besparing, enligt KUN).

Säg att de slutar skoldagen 14.00. Linjetrafiken avgår 15.40. Även på morgonen får de vänta innan skoldagen börjar. För elever som bor i Junosuando skulle i så fall skoldagen uppta 11-12 timmar per dygn.

I skoldagen ingår även läxläsning.

En elev, exempelvis från Huukanmaa måste stiga upp 5.30 för att hinna med linjetrafiken från Junosuando. Eleven är då hemma cirka 17.40 och då ska ännu läxorna göras.

För att de ska orka med denna skoldag innebär det att de måste lägga sig vid 21.00-tiden. Vad blir kvar av dygnet? Är det försvarbart?

Ni pappor nämner social samvaro och samverkan. Vad blir det kvar för social samvaro för dessa elever? Och fritidsaktiviteter?

Vilken fritid ska eleverna ta till detta?

Två tredjedelar

Ni pappor nämner även att man inte kan räkna med ”maximal offentlig service om man väljer att bo i en by med 400 invånare”. Vilken utby har krävt det?

Men, vi vänder på steken: Varför ska två tredjedelar av kommunens befolkning hålla Pajala centralby med hög standard och hög service? Exempelvis två sporthallar, uppvärmd gräsplan, ridstall, islada, badhus och Tornedalsteater. Alla dessa faciliteter kan, liksom i utbyarna, drivas i föreningsdrift.

Ni pappor säger att man ”måste ta ansvar för vart man flyttar”, men varför tar inte ni ansvar för att flytta med era barn där det finns utrymme och bra lokaler, exempelvis i utbyarna.

Bra skolor!

Ni framför också att det är ”mycket bättre att skapa en bra skola i Pajala med bra pedagogisk verksamhet”. Detta är inget problem för oss i utbyarna, vi har redan en bra pedagogisk verksamhet.  Vi citerar Ida Henriksson (S) då hon arbetade här i Junosuando: ”Ni har en såå bra skola”.

Till en början handlade det om att man skulle göra en besparing genom att stänga skolor, men som idag övergått till att handla om att mindre skolor har en sämre kvalité. Ingen forskning visar på detta, snarare tvärtom.

Det gäller hela Pajala!

När vi kämpar för utbyarna, så kämpar vi även för att Pajala ska leva. Junosuandos och Tärendös läge i förhållande till gruvorterna Kiruna, Savappavaara, Masugnsbyn och Gällivare innebär i dagsläget att många som arbetar på gruvorterna pendlar byarna.

Endast från Junosuando rör det sig om cirka 70 personer som pendlar, men som är skattebetalare i Pajala kommun.

Om Pajala kommun ser utbyarna som tärande så kanske dessa personer och många fler väljer att vara skattebetalande i en annan kommun.

Ser man inte Junosuando och Tärendö som ligger bredvid gruvorterna som utvecklingsområden så undrar vi: Vad finns inne i Pajalaby som i så fall utvecklar kommunen? Vilken industri finns där?

Vad sparas i centralorten?

Innan ni börjar ”slita och dra” i skolor och åldringsvård rekommenderar vi att ni gör en ordentlig konsekvensanalys. Man måste börja att ”vända på alla stenar”, ”ingenting är heligt” som Harry Rantakyrö (S) sa.

Hittills har vi ännu inte sett något besparingsförslag för Pajala centralort.

Det är dags att börja inse att en budget hos kommunstyrelsen på 102 miljoner, jämfört med Övertorneå kommun på 48 miljoner inte är hållbart.

Vi kämpar för att alla byar ska få överleva och ha en framtidstro. Utan utbyarna ingen centralort!

Vi litar på att de valda vågar ta ställning för en levande kommun, vilket inkluderar utbyarna.

En stor eloge till de erfarna politiker som har en framtidstro.

Lasse Fjordström
Renée Smedkvist Videkull
Marina Smedqvist

Det här inlägget har också publicerats i Haparandabladet den 24 april 2015.

Publicerad i Pajala, Svenska Taggar: , , , ,
25 kommentarer om “FRIA ORD: Gå hem och gör läxan om skolorna!
 1. christer.s skriver:

  mycket bra skrivet håller med till fullt. Mer behöver man inte säga .Och än en gång till papporna Menkää kotia lukemaan läksyn ,ni är inte riktigt med i matchen.

 2. ojoj skriver:

  Hög standard och hög service???
  men snälla nån.. jag ramlar baklänges

 3. Från fyrkanten skriver:

  Mycket bra skrivet!, ”sågar man av grenarna på trädet så dör stammen också tillslut”

 4. Jassså skriver:

  Är inte så insatt i detta men tex. Elever från Kiktkiö kan väl välja att gå i Kangos och skulle de vilja gå i Pajala skulle det väl inte behöva åka vägen genom Kangos? Från Kai är det väl sju mil till Pajala,inte säker på vad det är till Korpilombolo men säkert en kortare sträcka (inte koll på siffror).
  Rätt så säker på att skolbussen från Junis avgår kring 07.05, avgår från Pajala 15.45 och är tillbaka i Junis vid 17 då jag själv åkt med den. Högstadieklasser slutar också dock för det mesta 15.20. Fritidsaktiviteter? Var inte gratis bussresor för sånt diskuteras? Uppvärmd gräsplan? Snälla.

 5. pajala skriver:

  Att skriva att Pajala har en uppvärmd fotbollsplan är som att skriva att Junosuando har ett äventyrsbad.

 6. Trist skriver:

  Vad less man blir..
  Det är inte Pajalaborna eller tjänstemännen som lägger ner skolor och badhus.
  Det är våra politiker som VI röstat fram som styr denna kommun.
  Varför detta hat mot Pajala?
  Vad har jag gjort mot er ?

 7. Less skriver:

  Politikerna är valda av oss i kommunen.När dom ska ta fram beslut så har dom ett verktyg som kallas tjänstemän(många pajalabor), dessa tar fram siffror som politikerna har som underlag för beslut som ska tas fram.
  Typ dom gjorde i strukturförändringarna där det stod en massa om hur dyrt allt är.Men visst politikerna har sista ordet
  Där stod inte ett konkret ord om vad som skulle sparas in på, nej istället fyller vi på kommunhuset med nya tjänstemän (bemaningsplanerare,ledare för bemaningsenhet).Nä nog är det bara handla på och gå i konkurs med flaggan i bott.

 8. Varför skriver:

  Tjänstemännen tar fram siffror som underlag för politikerna när beslut ska tas…. Vad är problemet!!
  Tror ni det är påhittade siffror tror ni tjänstemännen ljuger!.
  Varför skulle dom göra det? Allt är ju offentligt så gör ett besök om ni inte litar på dom. En del människor verkar tro att det finns en dold agenda i kommunen ( död åt byarna ) det är skrattretande

 9. Bussen skriver:

  Ett av argumenten för att inte lägga ner skolorna är att det är för långt för våra barn att pendla.. Samma personer tycker samtidigt att varför inte Pajala barnen kan åka ut till byarna!!! Är det inte lika långt för pajala barnen att pendla eller har jag bommat något?

 10. christer.s skriver:

  Till Jasså: Ja du verkar ju positiv till busspendling, men sätt då Pajalas barn på bussen till Junis och Tärendö skolor, där vi har bra lokaler, som de ej verkar finnas i Pajala.

 11. svar till varför skriver:

  Problemet är att tjänstemännen inte visar ngr siffror för besparingar i pajala by.Såklart man undrar….Vi skrattar då inte.

 12. Katrin skriver:

  Mycket bra inlägg. Jag förstår huvudtaget inte det argument som oftast kommer från socialdemokratiskt håll – om att människor måste flytta dit staten pekar. Vad är det för samhälle!? Överförmynderi om något. För hundra år sedan skulle utbygden befolkas, nu ska vi avbefolkas för att flytta vart? Bostadsbristen är en topp prioriterad fråga och i samma veva läggs byskolor ned vilket säkert kommer att ge resultat att människor måste flytta från fullt funktionerade hus. Så skapas ännu mer spöklika sommarstugbyar och Luleå växer. För det är ju faktiskt Luleå som vinner på den här politiken.

 13. Katrin skriver:

  Jag är ett exempel på ett barn som inte orkade med lång väntan på skolskjuts och långa dagar. I fjärde klass bestämde då mina föräldrar att vi skulle flytta in till lokalsamhället. Och ännu ett hus ställdes tomt i byn, och kommunen förlorade ett skolbarn och två skattebetalare. Det är ett destruktivt spel som makthavarna i Pajala spelar. Ett spel som kommer att skjuta kommunen i sin egen rygg.

 14. Leon skriver:

  Apropå Skolnedläggningar i utbyarna, så har vi i Pello sannerligen fått vår beskärda del av vansinnet.Vi hade en gång en prisad skola,en Språk/Kulturskola,uppmärksammad internationellt med bla.många studiebesök från flera länder(Irland,Italien,Norge mfl.)som ville anamma konceptet. En gränsöverskridande språkskola,så populär att platser till skolan fick lottas ut på den finska sidan.
  Men vad hjälper det när man har politiker utan visioner,utan framtidstänk som enbart tänker kortsiktigt.Det är bara snabba cash som gäller,vilket slutligen kommer att döda Tornedalen,om det får fortgå.

 15. Leo'n skriver:

  Var är visionerna, vem vågar säga att det är nog? Pello dog inte när skolan dog, men visst fan var det en monumental jävla förlust som fortfarande svider.
  Och apropå kvalitén vad gäller skolor, så vill jag påstå att det finns ingenting så tryggt och skönt som de byaskolor som fortfarande existerar. Centraliseringen är bara av ondo,så berörda politiker: Tänk till;tänk om,tänk en gång till.

 16. Byakraft skriver:

  Man kan definiera en bra skola på olika sätt, vissa definierar det som en skola där lärarbehörigheten är säkrad…

 17. Leon skriver:

  Det optimala vore väl en trygg,harmonisk byaskola med behöriga lärare.
  Men inte ens behöriga lärare räcker för att säkerställa kvalite’n om eleverna måste transporteras med buss flera timmar varje dag till centralorten där stora klasser och enorma fritidsgrupper väntar. En synnerligen stressig tillvaro,både för lärare och elever,en föga avundsvärd lärmiljö och alldeles för långa dagar för eleverna.

 18. Leon skriver:

  1 års frist

 19. Af byn skriver:

  Pajala är en liten nödig by där folk tror dom bor i stan 🙂 Aldrig något som fungerat där, Pajala tär på den närande sektorn med höga skatteuttag som inte ger något tillbaka i de andra byarna.

  Att Pajala blev centralort i kommunen är beklagligt, centraliseringen fortsätter. Att de sedan tror att Junosuando, Tärendö bor m.m kommer supporta eller flytta dit är ju bara löjligt. Bussa ungarna till Pajala, huh. Blir sommarboenden för de flesta utan besök till ”pottu kylä”. Skatten betalas någon annanstans.

 20. Leon skriver:

  1 års frist

 21. Leo'n skriver:

  Äh, Ipaden tjorvar! Så här ska det vara: 1 års frist,härligt !Nu har ni ett år på er att säkra byaskolornas framtid. Nu gäller det att inte vila på hanen, nu krävs krafttag. För annars blir det snart en repris, kommunfullmäktige tar ånyo upp ärendet och bilan faller slutligen, vilket hände hos oss. Så kämpa på alla bybor, never surrender!
  Håller helt med Harry när han säger att vi måste vända på varje sten. Varför måste vi alltid vända på samma sten när det kommer till besparingar. Det är alltid vansinnigt att spara på framtiden, våra barn/elever.

 22. Jassså skriver:

  Oj, christer , inte sett din kommentar så inte kunnat svara men hoppas att du ser detta. Absolut är pendla inte kul men är väl mer optimalt att flytta ca 25 barn är ca 130? Är det tex. I snitt 5 elever/årskurs i Junis är det ju bara 2-3 elever som tillkommer i varje klass då det finns två klasser för varje årgång (a/b), så mycket utrymme finns det. Inte alls för en stängning,menar bara att man måste se logiskt på situationen. Sen kostar det ju mer att ha elever i utbyarna än i Pajala. Skiljer ca 70 000/år per elev om man jämför.

 23. Jassså skriver:

  Läste igenom min kommentar och såg en del grammatiska fel men hoppas att den går att tyda! 🙂

 24. kommunbo skriver:

  Man behöver inte flytta 130 barn från Pajala- det räcker med ca 40 , en busslast och då blir det bra med plats på Smedskolan. Treorna från Pajala till Tärendö eller Junosuando Kostnader kan man räkna på det sätt, som faller en bäst i smaken . Skolpengen är den samma i hela kommunen. Marknadshyra på skollokalerna gör att Pajalas, trots bristfällig kvalitet, måste vara skyhögt högre än i Junosuando.

 25. Jassså skriver:

  Du menar alltså på att man ska flytta på 9-10åringar? Det är tex. Inte så att det är 1-5s klasser som kommer att få pendla från Junis/Tärendö direkt. Förutom på utrymme,hur skulle det ske en besparing på att flytta Pajalas årskurs 3 (9-10åringar) till Juni? Det är ju där själva problemet ligger. Kommunen måste spara in pengar, tyvärr blir det nu en besparing inom skolsektorn. Då kommer man ju på logiskt sätt att bespara där det finns minst elever och där det är dryrast att ha skolbarn. Det många dock glömmer bort är att det inte är hela skolan som stängs. De yngsta måste ha nära till skolan.