FRIA ORD: Hantverkarens klagan – ibland ses vi som andra klassens människor


FRIA ORD:
Flera gånger i veckan hör vi genom tv, tidningar och allmänheten talas om människor som blivit/känt sig lurade av hantverkare. Vi vill inte försvara hela hantverkarbranschen, då det ju tyvärr finns de som jobbar med fula trix.

Men det som glöms bort är att det också finns hantverkare som är seriösa och ärliga; ändå behandlas de som om de bara är ute efter att luras. Därför vill vi med denna insändare visa lite av vår vardag.

Hantverkare som är seriösa vill inte befatta sig med svartjobb. Ofta är det kunden som själv skapar dem på grund av sina ”önskemål” om hur jobbet ska göras – snabbt, billigt och bra. Det är tre kriterier som inte går ihop om jobbet ska göras regelrätt och med kvalitet.

Varför bara hänga ut ”byggfuskare”? Lika viktigt att allmänheten får veta att det finns kunder som inte är ärliga i sitt uppsåt, utan snarare många gånger har satt i system att ”blåsa” hantverkaren.

Frisörer slipper pruta

Som privatperson och konsument har man ett starkt rättsligt skydd vid köp av tjänster. En hantverkare däremot har nästan inget rättsligt skydd alls då en kund exempelvis struntar i att betala en faktura till hantverkaren. Som hantverkare upplever vi ibland att kunder ser oss som andra klassens människor – att det inte är så noga att betala oss i tid, eller i värsta fall – inte alls!

Små företag har inte råd att vara bank när betalningarna oftast kommer sent och i och med rotavdraget så får vi bara in hälften och får vänta på resterande pengar från Skatteverket.

Summan kan till slut bli att kunden får förskottsbetala för att få arbetet utfört. Detta är ingen bra utveckling. Att betala hantverkarens faktura, såväl i rätt tid samt fullt ut för utfört arbete som man som kund beställt, ska vara lika självklart som att man betalar frisören eller tandläkaren. Hur ofta förhandlar du med frisören eller tand­läkaren om priset?

Många anser att hantverkare har hög timkostnad. Här är det viktigt att komma ihåg att det inte är stor del av timkostnaden som kommer hantverkaren till godo. Det mesta går till staten i form av skatter, moms, arbetsgivaravgifter samt sociala avgifter. Ett räkneexempel: det som blir kvar efter dessa lagstadgade avgifter är cirka 132 kronor per timme med en timkostnad på 500 inklusive moms. Dessa 132 kronor ska sedan täcka övriga kostnader i företaget så som bokföringskostnader, försäkring, inköp och underhåll av verktyg och maskiner, arbetskläder och transportmedel, företagslån, med mer. Så nästa gång Du tycker att hantverkaren tjänar grova pengar – tänk efter en gång till. Vet du vad du som anställd kostar din arbetsgivare i timmen med alla avgifter och skatter?

Det är självklart att kunden vill veta vad ett eventuellt arbete kostar innan det påbörjas. Lika självklart är det att kunden också lämnar ett svar till hantverkaren som (i många fall) lagt ner mycket tid på att ta fram underlag till en offert eller kostnadsförslag. Tyvärr är det allt för vanligt att vi inte alls får någon återkoppling från kunden på ett sådant arbete. Detta är enligt vår uppfattning brist på respekt för den tid och det arbete som vi lagt ner. Undviker privatkunder Övervägande andel kunder är jättebra att ha att göra med och är glada för det arbete vi utför. Det är de kunderna som gör att vi trots strul och tjafs vill fortsätta inom branschen.

Tyvärr så är väl trenden den att allt fler hantverkare inte vill ta sig an jobb hos privatpersoner, bland annat på grund av det vi har lyft fram i denna insändare. Det är kanske därför du som kund upplever att det många gånger är svårt att få tag på en hantverkare. Var rädd om oss hantverkare som fortfarande har yrkesstolthet, är seriösa, ärliga och vill vara kvar i branschen.

Hantverkarna

Den här insändaren har publicerats i Haparandabladet 16 december 2011.

Publicerad i Fria ord, Svenska
5 kommentarer om “FRIA ORD: Hantverkarens klagan – ibland ses vi som andra klassens människor
 1. Trippel J skriver:

  detta är bra skrivet. och samma saker som denna person känner är lika utbrett över hela landet..

 2. lulebo skriver:

  Helt rätt som i inlägget om hantverkaren, tyvärr är det svårt att stoppa ex.vis får man genom åkeribranschen snart köpa allt momsfritt, åtminstone bränsle. Det drabbar tyvärr alla ärliga hantverkare, företagare m.m. Människorna blir alltmer giriga kapitalister, ty även om man har råd så ska man få allt gratis.

 3. Hantverkarna skriver:

  Härligt att läsa att fler har tankar omkring detta. Vi upplever att det är problem som inte pratas högt om men som är nog så viktiga att diskuteras.

 4. Hans skriver:

  Hur ser beräkningen ut? Låg lön, höga omkostn.
  Fakturerat 500
  Moms 25% -100
  Soc avg 40% -115
  Lön -153 = 24.500 mån (160 tim x 153)
  Kvar 132 Omkostnader 21.000 i mån

 5. Hans skriver:

  Tyvärr har jag nog räknat fel.Sociala kostn blev
  för höga per timme vilket gjorde att lönen
  blev för låg.Någon som kan får göra en korrekt
  uppställning