FRIA ORD: Vi har 
amorterat 
91 miljoner på tio år

FRIA ORD: Replik till Anders Rönnqvist (M) i HB den 2 november:

Rönnqvist kritiserar oss för att inte amortera mer på lånen. Verkligheten är mer komplicerad än så.

Barnen i Haparanda är mindre värda än i rika Stockholmskommuner.

Denna obehagliga sanning vill inte moderaterna i Haparanda alls veta av. Efter sex alliansår har vi förlorat hela 90 miljoner från skatteutjämnings-systemet, vars uppgift är att jämna ut skillnaderna mellan fattiga och välbeställda kommuner – inte öka den.

Anders Rönnqvist (M) försvarar denna grymma orättvisa då han vägrar se kopplingen mellan (M):s regeringspolitik och våra ekonomiska förutsättningar.  Vi kräver rättvisa!  (M) säger ”ni förstår inte – spara 20 mkr”.

Det säger väl allt.

Väljarna har valt oss

De två senaste valen har väljarna gett oss Socialdemokrater egen majoritet som innebär att vi leder och tar ansvar.

Haparandaborna kan vara helt trygga med att vi tar ansvar för ekonomin och inte låter moderaterna äventyra den.

Vårt delårsbokslut pekar just nu på ett resultat på 12,2 miljoner kronor trots en lågkonjunktur som också slår hårt mot oss. Exklusive Afa-pengarna, alltså en återbetalning från ett försäkringsbolag, så blir resultatet 2,2 miljoner kronor, vilket är 0,8 miljoner bättre än det budgeterade.

Vi vänder på alla stenar för att effektivisera verksamheten och samtidigt föra en ansvarsfull ekonomi.

Exempelvis visar prognosen för 2012 att social-nämndens underskott minskar med åtta miljoner under 2012, främst genom samordningsvinster gjorda i samarbetet med barn- och ungdomsnämnden och en gemensam förvaltningsledning.

Det är nödvändigt att våga tänka i kreativa och nya banor.

Statiskt tänkande

Vi tror orubbligt på Haparandas framtid och arbetar därför med nödvändiga offensiva satsningar som kommer att skapa nya jobb och inflyttning och stärka vår intäktssida.

Enligt Anders Rönnqvist låter det att som att vi aldrig amorterar våra lån. Sedan 2002 har vi amorterat 91 miljoner kronor och vi fortsätter med det men i en takt som ekonomin tillåter.

Att göra som Rönnqvist (M) föreslår – att binda resultat och amorteringar – är ett statiskt tänkande som skulle bli en riktig härdsmälta för ekonomin i Haparanda. Vi är flexibla och anpassar amorteringarna till vår ekonomiska verklighet. Vi tar ansvar och tillåter inte att vår gemensamma välfärd raseras.

För (S) i Haparanda
Gunnel Simu
Kommunalråd
Bengt-Olov Innala
Vice kommunalråd
Kurt Rosendahl
Ledamot kommunstyrelsen
Marlene Haara
Ordförande i socialnämnden
Kåre Strömbäck
Ordförande i barn- och 
ungdomsnämnden

Det här inlägget har också publicerats i Haparandabladet den 9 november 2012.

Publicerad i Fria ord, Haparanda, Svenska Taggar: , , , ,
5 kommentarer om “FRIA ORD: Vi har 
amorterat 
91 miljoner på tio år
 1. Pensionär skriver:

  Kris inom vården i Pajala.
  Läste i dagens tidning att socialchefen är orolig för att kunna rekrytera folk till vården i Pajala.Men vad jag har förstått så har ni glömt personalvården helt.Så många aktiviteter som det har varit till personalen ex; gruvbesök, föreläsning av Yngve Gustavsson Höstfest för hemtjänst och LSS ingen av personalen inom omsorgen fick vara med om de inte var lediga utom cheferna som kunde lämna jobbet utan vikarier. Så tänk att personalvård är viktig.

 2. Masen skriver:

  Känns bra att vara Haparandabo, kommunen styrs på ett klokt sätt och med god framtidstro, alliansens politik skulle lokalt innebära en katastrof, istället för utveckling skulle vi nog bara få avveckling, tom Ikea skulle nog se sig om efter andra alternativ.

 3. Penga regn skriver:

  Vart går Afa-pengarna på 10 miljoner, julbonus till personalen kanske?

 4. Penga regn skriver:

  Tänkte politikerna visa personalen i kommunen lite uppskattning genom att erbjuda dom lite extra för jobbet dom gör, genom att ge tillbaka av Afa-pengarna?

 5. Stefan H Ericson skriver:

  Det är fantastiskt att läsa denna text. Oavsett vem som har rätt S eller M. Men att kommunens företrädare säger ” Vi är flexibla och anpassar amorteringarna till vår ekonomiska verklighet.” Tänk om en familj med amorteringar på ett huslån skulle tillämpa samma princip. Det accepterar ingen bank. Att amortera efter familjens ekonomiska verklighet. Många måste ta amorteringarna först och rätta verkligheten efter resultatet av dem. Dock inte politiker…..