FRIA ORD: Hyra lokaler viktigaste 
framtidsfrågan?

FRIA ORD: Replik till Gunnel Simus insändare om ekonomin i Haparanda:

Det är Gunnel Simu som styr i Haparanda! Därför har vi det som vi förtjänar.Haparandaborna gav Gunnel Simu ett stort förtroende med egen majoritet bakom sig vid kommunvalet 2010. (S) fick 60 procent av de lämnade rösterna.

Tyvärr avstod 45 procent av de röst-berättigade från att rösta.

Valet 2010 innebär att det är (S) som ensam bestämmer och därför bär ansvar för rådande förhållanden. I Haparanda har man, tyvärr, ingen erfarenhet av någon annan styrning, än (S).

Allt som vi i Haparanda klagar över ska härledas till en mångårig (S)-politik.

Jag beklagar den politiska ledningens brist på insikt om de ekonomiska realiteterna. För att kunna investera måste man ha pengar, bedriva en politik som stärker den ekonomiska balansen så att det finns resurser när de behövs.

Varför ser inte (S) detta samband?

Sålt vidare dyrt

De amorteringar som skett under de senaste tio åren, är i huvudsak pengar man fått in genom att sälja kommunal mark som kommunen köpt in billigt från privatpersoner och sedan sålt iväg tiofalt dyrare.

Men vän av ordning vet att man dessutom måste ha en strategi och planering som ser till att ekonomin stärks.
Alla i Haparanda vet så väl vilka investeringsbehov som finns, men med den rådande politiken så kommer det att saknas pengar…

• Gator och vägar är i ett bedrövligt skick.

• Vatten och avloppsnätets kvalitet är under all kritik. Vi vet inte ens var i kommunen alla ledningar finns nedgrävda.

• Vi har sett att VA-systemet på Seskarö fungerat dåligt. Sporthallen på Seskarö som är i stort behov av renovering, får nog stå tillbaka tills avloppet fungerar.

• Vattenkvaliteten i Kärrbäck, fortfarande missfärgningar.

• I kommunen finns skollokaler som är utdömda.

• Vårt enda badhus är i stort behov av renovering.

Hur länge ska vi passivt se på när våra byggnader och annan infrastruktur förfaller.

Skuldsättningen i kommunen idag är 250 miljoner i banklån, en pensionsskuld på drygt 300 miljoner förutom skuldsättningen i de kommunala bolagen. Här behövs ett politiskt mod för att ta ansvar för ekonomin och den långsiktiga ekonomiska politiken.

Nog med lokaler?

Kommunens viktigaste uppgift är att skapa en väl fungerande basservice inom vården, skolan och omsorgen. Till detta ska läggas ett bra gatu- och vägnät, ett väl fungerande vatten- och avloppssystem samt en bra räddningstjänst med mer.

Idag ägnar man sig mer åt populistiska inslag i politiken. Det viktigaste för (S) just nu är att hyra lokaler i ett nytt flashigt gymnasium inom På gränsen och kanske en arena.

Detta trots att vi har tillräckligt med lokaler. Befintliga lokaler måste rustas men resurser saknas. Det är därför man nu talar om att hyra, något som på sikt kostar oss ännu mer. Har vi råd?

Politik handlar om att göra rätt saker i rätt ordning.

Samtidigt som vi måste tillgodose de grundläggande behoven måste vi även utveckla kommunen. Vi behöver ett mer varierat och dynamiskt näringsliv. Tillväxten behövs för att öka skatteunderlaget och trygga välfärden.
Vi inom alliansen vill arbeta för att få fler företag att etablera sig i Haparanda, inom nya branscher som ger mer dynamik och mångfald. Vi behöver fler kvalificerade jobb i Haparanda.

Vi talar så varmt och övertygande om vårt attraktiva Haparanda, men följden har istället blivit en befolkningsminskning. Vad kan detta bero på?

Anders Rönnqvist
Gruppledare (M)
Per-Arne Kerttu
Gruppledare (C)

Det här inlägget har också publicerats i Haparandabladet den 13 november 2012.

Publicerad i Fria ord, Haparanda, Svenska Taggar: , ,
12 kommentarer om “FRIA ORD: Hyra lokaler viktigaste 
framtidsfrågan?
 1. WOW!!! skriver:

  Äntligen någon som tar bladet från munnen!!

  Tack!

 2. också expert skriver:

  Är inte de också med i hemliga klubben???

 3. Falsk majoritet skriver:

  Vad tycker de 45 % röstberättigade som ej röstade? Varför denna valslöhet i Haparanda? Kan det vara så att valsegern var säkrad så vissa väljare fick ”ledigt”?

 4. Väljare skriver:

  Moderaterna har svårt att hålla reda på valdeltagandet 2010 då det var 61% dvs 39% valde att inte rösta ej 45%. Så skulle det låga valdeltagandet vara orsaken till varför S gjorde ett kanonval. Vilket svammel. Till nästa val så underlättar det förstås när en som herr Rönnqvist är 1:a namn för M.

 5. pänktti skriver:

  Ei se kannate!

 6. Falsk majoritet skriver:

  Det var alltså bara 39 % som inte röstade. Helt normalt i Haparanda. Men fortfarande anmärkningsvärt.

 7. Haparandabo skriver:

  Om det fortsätter så här med Simu som styr och obefintlig opposition så blir det ännu färre som röstar nästa gång

 8. Janne Johansson skriver:

  Är väl bra detta kommer till debatt och fler som vill göra nåt, obefintlig opposition är inte bra, fram med fler starka namn. De som styrt i staden har haft och har det för lätt, det är inte bra oavsett vilket parti som styr.

 9. Knapsu skriver:

  Om moderaterna inte kan räkna procent så undrar man om de klarar av att styra en kommun?
  Bert Karlsson sa när han satt i riksdagen angående sina moderata riksdagskollegor: ”-De skulle inte ens klara av att driva en korvkiosk!”

 10. Janne Johansson skriver:

  http://www.skl.se/vi_arbetar_med/demos/demokratiutveckling/nyhetsarkiv_demokrati/nyheter_310_val_ar_2010/valdeltagandet_fortsatt_uppat,,, nu verkat ingen ha 100 koll på denna siffra,, enligt den länken var det 40.5 %.. så ta det lungt med den kritiken,, man kan konstatera att soffliggarna är många i kommunen

 11. Penga regn skriver:

  Inget svar om vart Afa-pengarna tar vägen? Det är pengar som personalen borde få ta del av. Kommunen har betalat in till försäkringen av pengar som dom anställda har avstått i löneförhandlingar. Kan inte arbetsgivaren visa lite uppskattning till personalen för att dom har blivit friskare, det skulle vara bra personalpolitik/vård.

 12. Väljare skriver:

  Vdt Haparanda 2010: 61,04% enl valmyndigheten 2010

  http://www.val.se/val/val2010/slutresultat/K/kommun/25/83/index.html