FRIA ORD: I högsta grad en verklig bostadskö i Pajala

FRIA ORD: Det framförs åsikter om att Pajalabostäders bostadskö inte är verklig, att det bara är luft i den och så vidare.

Jag kan intyga att vår bostadskö är i högsta grad verklig och det är en modern bostadskö som uppfyller de flesta människors behov på bostadsmarknaden. Regler eller byråkrati ska inte förhindra dem från att inta en position på bostadsmarknaden som gör att de känner sig trygga i hur de kan ordna sitt boende.

I kön finns idag 677 personer.

Av dessa finns det vissa som tar vad som helst och på en gång, andra har planerat att flytta till Pajala nästa år och vill inte ha något före det.

Skiftande behov

Några kan inte tänka sig att bo i en lägenhet som är mindre än tre rum och kök, medan andra inte kan betala en hyra högre än 3.500 kronor.

Några planerar att när det byggs nytt och de får ett bra pris för sin villa så vill de flytta in i en ny och fin lägenhet centralt. Några vill bara ha lägenhet i Tärendö, andra i Junosuando och många endast i Pajala.

Någon kan på grund av sin hälsa endast ta lägenheter på bottenplan, medan någon annan skulle vilja bo på översta våningen.
Några står i kö bara utifall att, man vet aldrig vad som kan hända i livet. Listan på olika behov som människan har kan göras lång och allt detta är möjligt för den som står i vår kö idag.

Det kostar inget att stå i kö och man blir inte tvingad att ta en lägenhet bara för att man har längst kötid utan den som står i kö lämnar en intresseanmälan endast på en lägenhet som de kan tänka sig att bo i.

Bostadskön är i första hand ett administrativt verktyg som vi använder i vår uthyrning av bostäder. Det är ett effektivt verktyg som i princip inte kräver något arbete att hantera. Att sätta en avgift på kön kostar mer än det smakar, dels ska dessa avgifter hanteras och dels tappar vi det vi vill uppnå med kön, det vill säga ha ett system som är öppet för alla och flexibelt för allas behov.

Sedan använder vi självklart bostadskön som en indikator på att vi behöver bygga nya lägenheter. Har kön ökat från 277 till 677 personer på drygt ett år, så betyder ju ökningen i sig något. Men det är viktigt att komma ihåg att det endast är en indikator. Det viktigaste vid planering av bostadsbyggande är att man tänker långsiktigt och gör en långsiktig bedömning av behovet.

Pajala om 50 år?

Ett hus ska stå i 50-100 år och bygger man hyreslägenheter så måste man räkna med att i minst 50 år kunna fylla dessa lägenheter med hyresgäster. Att då göra en analys av behovet av nyproducerade lägenheter utifrån antal människor i bostadskö 7/2-2012, är mycket vanskligt.

Det som är mycket viktigare att fokusera och lägga kraft på är att bedöma hur många människor som bor i Pajala kommun över tid de närmaste 50 åren. När vi kommit fram till den siffran, vilket såklart är det svåra, är det bara att matematiskt räkna ut hur många nya bostäder som måste till.

Magnus Pekkari
Vd Pajalabostäder ab

Den här insändaren har också publicerats i Haparandabladet den 10 februari 2012.

Publicerad i Fria ord, Pajala, Svenska Taggar: , , ,
4 kommentarer om “FRIA ORD: I högsta grad en verklig bostadskö i Pajala
 1. Stig Aspholme skriver:

  Har inte Pajala politiker hört talas om moduler? Lätta att transportera, montera och på kort tid få beboeliga. Då slipper man ägarbiten, man lånar ut tomtmark och bygget kan starta direkt. Dessa moduler håller en hög standard och är flexibla i storlek.

 2. Magnus Pekkari skriver:

  Om ni vill veta mer om bostadsköns sammansättning till exempel hur många som redan har bostad hos oss men ändå står i kön, så besök vår hemsida och kolla under Om Pajalabostäder\VD har ordet.

 3. i f ågasätter skriver:

  Håller fullkomligt med vd i den första meningen, bostadskön kan revideras mycket. Och det är inget snack det finns mycket luft i siffrorna.

 4. Hemohess skriver:

  Har besökt hemsidan. Trevligt att siffrorna presenteras, men sedan skriver VD en massa annat som jag är mig starkt frågande till. Mycket verkar vara eget tyckande, Seriöst?