FRIA ORD: Jag vill inte att någon ska bli kallad hora

FRIA ORD: Svar till sju tjejer i ­åttan, artikel i HB den 7 februari: I höstas hörde jag från flera håll att Pajala central­skola inte mådde bra.Vi var några föräldrar som bestämde oss för att åka dit och se efter. Vad jag vet var ingen av Mammas flickor där.

Själv blev jag mycket illa berörd av det jag såg och hörde.

Allra värst var mobbningen. Att se hur större killar slog mindre killar i korridoren utan att någon reagerade. Att höra onda elaka ord, utan att någon enda sa emot.

Kallad hora?

Jag besökte ju er åttondeklass under samhällskunskapen och diskuterade detta. Flera av tjejerna sa att det inte gjorde något om man kallade dem hora.

Jag undrade bestört hur de tänkte.

”Man hör det så ofta”, sa de. ”Det går in genom ena örat och ut genom det andra”.
En av killarna menade att det var helt okej att slå någon annan. Även där undrade jag förbluffad hur han kunde tycka så. ”Den andre kan ju slå tillbaka”, för­klarade han. Till saken hör att skolans rektor själv var med och hörde detta.

En sådan skolmiljö är sjuk. Jag vill inte att mina barn ska vistas där.Jag vill inte att någon ska bli kallad hora så ofta att hon till sist blir van.
Att just ni tjejer inte blir mobbade är ju jätteskönt att höra. Men tyvärr finns det andra elever som får spö i toaletter och omklädningsrum, som blir utfrysta och nedtryckta.

Anmälningar har gjorts

Jag har fått vittnesmål från barn och föräldrar som gjort mig illamående. Pajala centralskola har nu tre polisanmälda händelser, plus flera anmälningar till Skolinspektionen. Många drabbade har tackat oss i Isänpojat för att någon äntligen bryr sig.

En dag blir förmodligen även ni mammor till ett barn ni älskar. Jag kan inte tänka mig att ni vill att er lilla flicka ska börja kallas luder eller att er lilla pojke ska bli slagen.

Pajala centralskola har hittills inte klarat av den tryggheten, trots åratal av larm.

Ofta tänker jag på den kille under min egen skoltid som jag själv såg mobbas. Själv var jag då för feg för att ingripa. Idag ligger han på Pajala kyrkogård, han valde att ta sitt liv.

Den skuldkänslan får alla vi som bara stod där och tittade på försöka leva med.

Mikael Niemi

Den här insändaren har också publicerats i Haparandabladet den 10 februari 2012.

Publicerad i Fria ord, Pajala, Svenska Taggar: , ,
23 kommentarer om “FRIA ORD: Jag vill inte att någon ska bli kallad hora
 1. Stig Aspholme skriver:

  Detta är inget specifikt för Pajala, det förekommer på de flesta skolor. ”Hora”, ”Bög”, ”Ärthjärna”, ”Fetso”, m fl, Alla lika vulgära ord och som används för att kränka enskild individ inför grupp.Förutom detta dilemma, så ”tillåts” rökning och snusande på skolorna. Här finns mycket att göra-vem vågar ta tag i detta?

 2. Kes skriver:

  Mikael: Du skall ha ett stort TACK – och även ni”Isänpojat”, för att ni tog upp denna viktiga spörsmål.
  Jag tror också, i mitt stilla sinne, att tigande från, rektorn och neråt i systemet, samt överhuvudtaget människorna runt våra ”kära” barn, är till stor skada,för samtliga i framtiden.
  Än ett tack, ”gode Mikael” att du törs röra om i den kokande grytan, annars kommer den att brännas vid.
  Hoppas nu, att ”den duktige rektorn” på skolan, tar itu med problemet ock ej sopar den under mattan?

 3. Lisamaja skriver:

  Det tillhör inte gängse normal norm, inte det allmänna vardagliga språket, inte vett och etikett att tilltala någon över huvudtaget på ovan nämnda sätt.
  Om inte det vuxna samhället vågar visa/lära dessa och andra ungdomar det så vem skall då göra det? Hur vill vi att det ser ut/ låter ute i samhället? Dessa ungdomar har inte förstått att de endast marknadsför sitt eget varumärke och endast representerar sej själva och ingen annan. Så snälla… Berätta detta till dem!

 4. Micke skriver:

  Och som vanligt befriar vi föräldrarna från ansvar…

 5. PG skriver:

  Ett första steg är att barnen får en uppfostran av sina föräldrar hemma. Det är knappast bara rektorer och lärare som ska göra det.

 6. En mamma skriver:

  TACK Mikael Niemi!

 7. Skola av vår tid skriver:

  Det bara daltas med dom som utmärker sig med vulgärt tal och förstör i skolan. Är det inte dags att rektorn och andra vuxna säger ifrån på skarpen och visar var skåpet ska stå. Det kan inte tolereras att eleverna beter sig dom gör på Centralskolan i Pajala. Om inget händer måste rektorn som inget gör bytas ut.Heder åt Isänpojat som törs yttra sig mot skoletablisemanget.

 8. Morsan skriver:

  Herr åklagare Mikael Niemi bara måste få sista ordet. Vilken jättebra grupp Isän Pojat är, inte ens alla där tycker som Mikael.

 9. Morsan skriver:

  Herr Niemi, du är med till att bidra till dagens språkbruk; bara titeln på en av dina böcker är avskyvärd.
  Jag är i alla fall glad över att jag uppfostrat mitt barn till en individ med bra självförtroende som inte kommer hem och grinar, ”jag hörde bög o fitta idag”, ”nån sa att jag har en ful tröja” osv.
  Gå ut på arbetsplatser och lyssna och hur lät din medåklagare på mötet, det bara osade ur munnen på honom!

 10. Kasta sten i glashus skriver:

  Niemi säger i DN 19/10 2003: ”Tärendö är nämligen en väldigt efterbliven by med mycket inavel…”. Dessutom har han som vuxen ”tårtat” en annan människa. Men då heter det att det är ”såå rroligt”.

 11. Estrella skriver:

  Jag tycker det är bra att nån tar tag i problemet, sen spelar det väl mindre roll vem det är.

 12. Farsan skriver:

  Det låter som att Morsan är en av de störandes förälder. ”Nä, mitt barn gör inget!”
  Självförtroendet är oftast lägst hos dom som mobbar.
  Bra Micke, att du orkar ta upp problemet som funnits i centralskolan en lång tid. Är inte rektor och lärare kompetenta så ska de sluta sina jobb. Men föräldrarna är de som skall ha största ansvaret. Ta itu med era stökiga barn. Det är den största gåva ni kan ge dom. Har sett hur mobbarna lider av sitt beteende, senare i vuxenlivet.

 13. Kasta sten i glashus skriver:

  Till ”Estrella”:”Som de gamla sjunga, kvittra de unga”,heter det ju.

 14. Fd-Bybo skriver:

  Och jag som i min enfald gått och haft för mig att om jag någon gång flyttar tillbaka till Pajala kommer jag och mina barn i alla fall till en trygg miljö…
  Diskussionen här verkar andas av den typiskt svenska socialiseringen av barnuppfostran. Knappast något ansvar alls läggs på mobbarnas föräldrar. Det hade kanske inte skadat med några besök från Koivuniemen Herra (Herren på Björknäs) i deras hem, men det får ju inte ske nuförtiden, oavsett hur nödvändigt det hade kunnat vara.

 15. Fd-Bybo skriver:

  Jag måste citera min farbror om hur det var i gamla tider, hur hans far reagerade på dåliga nyheter:
  Jos se sai kuula ette kylässä on pahhaa tehty, kyllä se sai alkaa päästhään housuja.
  [Fick han höra att man hade gjort ofog ute på byn, ja då var det dags att börja släppa ned byxorna.]
  Tyvärr saknas den mentaliteten nuförtiden hos vissa föräldrar.

 16. Örjan Pekka skriver:

  Tack för inläggen. Jag publicerar kommentarerna också i tisdagens Haparandabladet.
  /Örjan Pekka
  Haparandabladet/HBwebben.se

 17. Morsan skriver:

  Farsan! Jag är inte en av de störandes föräldrar, har varit med om att vara morsa både på den ena och den andra sidan o problemen vid dessa tillfällen löste vi med hjälp av skolan o föräldrar så fort vi fick reda på det. Vad är det som får det att låta som att jag är en störandes förälder bara för att jag är glad över att ha uppfostrat barn med bra självförtroende som inte tar åt sig av allt det den hör. Jag har tagit tag i saker när det behövts så kommentera inte sånt du inte vet nåt om!

 18. elev skriver:

  Kanske ditt barn inte är ett offer för mobbning så finns det andra som är det och då måste man ta upp det ändå, man måste ta tag i ett problem innan det blir alldeles för stort så oavsett hur ditt barn beteer sig och hur ditt barn har självkänsla så måste andra få säga sina åsikter, jag håller med Mikael och oavsett om man tar illa vid sig eller inte så ska inte någon behöva höra det

 19. mamma skriver:

  Jag har ochså uppfostrat mina barn till att tro på sig själva,men jag tycker att det är oacceptabelt att man ska få höra ordet hora eller bög mm Att inte ta åt sig kan ochså betyda att man inte är empatisk för de som mår dåligt. Att man mår dåligt för att detta språk existerar betyder inte att man har dåligt självförtroende.Det är ju fruktansvärt att man hör det så ofta att man inte bryr sig, är det på det här sättet vi ska prata med varandra.Tragiskt

 20. A-L skriver:

  Vadå, Mammas flickor? Var kom det ifrån helt plötsligt? Jag tror att sådana uttryck bara skapar osämja och större klyftor mellan människor. På detta sätt ställs grupper mot varandra och vi får ännu fler konflikter att lösa. Dom flesta barn är väl ändå både mammas och pappas flicka/pojke?

 21. Mommo skriver:

  Tack Mikael! för artikeln. Jag vill att mina barnbarn ska känna sig trygga i skolan och inte bli kallade för både det ena och de andra. Jag har uppfostrat mina barn efter konstens alla regler ”Vett och Etikett.” Som barn har jag fått grunderna av mina föräldrar och livet/erfarenheterna har gett mig en bra syn på relationer mellan människor. Alla är vi lika värda och har rätt att finnas till! Det är på tiden att det uppdagas och ger en stor eloge till Isänpojat!

 22. Lilla My skriver:

  Herregud ändå, vad patetiskt!
  Varför hoppa på Niemi eller någon annan som reagerar på elevernas beteende..
  Använd istället er energi till att lösa problem.
  Problemet är inte Niemi. Hallååå!

 23. mamma skriver:

  Jag håller med Lilla my, varför hoppa på Niemi. Det är en viktig fråga och spelar ingen roll vem som tar upp den. Det viktiga är ju att någon orkar, vågar ta upp detta. Varför slösa energi till att föra detta korståg mot Niemi. Använd energin till att jobba med Niemi och sådana som orkar stå längst fram.