FRIA ORD: Jag häpnar av Pajalas planer på privatisering

FRIA ORD: Som Övertorneåbo, granne med Pajala och kommunpolitiker i Övertorneå kan jag inte längre vara tyst.

Jag ser med förskräckelse hur Pajalas socialdemokrater nu överväger att lämna det demokratiska inflytandet och makten över rätten till bostad till privata bolag, att sälja allmännyttan.

Jag förstår glädjen i Pajala över att helt plötsligt finnas med på kartan, men använd denna nya möjlighet klokt.

Låt inte denna berusning påverka om­dömet, för efter festen kommer baksmällan.

Det finns två viktiga skäl till att tänka efter en extra gång:

1) Förutom rösträtten är rätten till bostad ett
av människans grund­läggande behov och därmed den viktigaste rättigheten. Att lämna över det demokratiska inflytandet över denna rättighet är inte rätt mot människorna och inte förenligt med demokratins grunder.
I den alltmer privatiserade bostadsmarknaden i Sverige urholkas denna rättighet mer och mer. Ska röda Pajala verkligen bidra till detta? Att lämna över kommunalt ägda bostäder till privata bolag löser ingenting. Det kan kännas skönt på kort sikt, men ni är skyldiga att se längre än vad näsan räcker och absolut längre än till nästa val.

2) Vi vet att fastighetsmarknaden har blivit en del i den spekulativa finansiella världsekonomin. Förutom att spekulera i allt fantasifullare finansiella instrument så är fastighetsmarknaden en viktig del i denna ekonomi. Genom att politiker har lämnat över makten till de finansiella aktörerna så ser dessa personer, företag givetvis sin chans att tjäna grova pengar på människors grundläggande behov.

På detta sätt är bostäder inte längre en rättighet. Denna marknad har bidragit, liksom den förra finanskrisen, till den nuvarande krisen som vi ser i Europa.

Genom att politiker i alla länder, så också i Sverige genom en nyliberal högerpolitik sedan slutet av 1980-talet, har överlämnat makten för ekonomin till de så kallade finansiella aktörerna, riskkapitalbolag, privata banker och finansmän är man medskyldig till den finanskris vi ser idag.

Trots allt tal om bättre regleringar och politisk kontroll så väljer man att göra tvärtom.

Det är inte långsiktigt hållbart. Så länge som världens politiker blundar och inte erkänner sitt misslyckande och vågar ta tag i det ekonomiska rodret igen, så kommer krisen att fördjupas och braka samman. Och då är det skattebetalare, arbetslösa och bostadslösa som får ta smällen och betala kalaset. Inte det finansiella kapitalet som har spekulerat.

Därför är det mycket olyckligt om Pajala beslutar att lämna över sitt mandat till denna marknad.
Med ett sådant beslut säger man att pajalaborna inte längre kan påverka Pajala kommuns bostadspolitik. Hädanefter ska den styras från privata fastighetsbolags styrelserum!

Christina Snell-Lumio
Ordförande Vänsterpartiet Övertorneå

Det här inlägget har också publicerats i Haparandabladet den 1 november 2011.

Publicerad i Fria ord, Övertorneå, Pajala, Svenska Taggar: , ,
4 kommentarer om “FRIA ORD: Jag häpnar av Pajalas planer på privatisering
 1. GW skriver:

  Det är år 2011. Samma fasansfulla varningsignaler har sänts ut förut av vänstern. Det var bland annat ramaskri när vården skulle privatiseras och skolorna. Med vänsterns ideér skulle allt vara statligt och/eller kommunalägt, såsom ICA, hotellkedjor med mer.

 2. Occupy Kommunhuset skriver:

  Det är klart att det blir ramaskri från vänstern när man planerar att trycka ner skattepengar i riskkapitalbolags fickor. Allt annat vore ju fel. Vars hittar GW grund för att ICA skulle vara statligt/kommunalt om vänstern styrde… Källa tack!!!!

 3. Robban skriver:

  Det är inte länge sedan vi hade statligt ägda restauranger, hotell, en hamburgerkedja och en pizzakedja, dvs SARA-bolagen, Clock och Pizza Hut vars koncept kom fr USA men drevs av statliga Procordia i Sverige. Löntagarfonderna var ett sätt att sakta kollektivisera näringslivet. Detta är bara några exempel – det är lätt att glömma.

 4. tpk skriver:

  Borgarnas poltik i glesbygd, främst Centerns, går ut på att privata företag etableras med skattemedel! Beklämmande! Då är det bättre att vård, omsorg och skolor drivs med skattemedel men med kommunen som huvudman. Detta har inget med valfrihet att göra, utan det är högerpolitik.