FRIA ORD: Självklart vill man ha med kommunen som partner

FRIA ORD: Det är med häpnad jag läser Haparandabladet från fredagen den 28 oktober.

Mig veterligt har Lantto aldrig blivit utsedd att föra (S)-partiets talan. Han presenteras som gruppledare.

Plötsligt har Pajala kommuns fastighets bestånd ett värde, som kan ge kommunen hundratals miljoner.

Detta, kära läsare, är att försöka slå blå dunster i ögonen på läsarna.

Det verkar som ett privat företag är beredd att köpa någonting som är värdelöst för ett antal miljoner? Jag låter det vara oskrivet vad jag tänker nu.

Eller tror Lantto och Niska att läsarna är dumma och inte kan tänka självständigt? För mig påminner artikeln om baggböleriet, som förekom en gång i tiden.

Ett är då säkert, att ett privat företag inte köper någonting som är värdelöst. Privat kapital bedriver inte ideell verksamhet. Ej heller är argumentet om samhällsansvar ett gångbart argument.

Självklart vill privata intressen ha med kommunen som samarbetspartner, som garanterar avkastningen – eller har jag missförstått det hela? Och går det gemensamma bolaget dåligt kommer säkert en förfrågan om ägartillskott från ägarna. Visserligen är ägarförhållandet 25 procent kommunen och 75 procent samarbetspartern.

Köp in kompetens
Vidare nämns att kommunen saknar kompetens för att klara av den här typen av frågor. Det krävs ingen Einstein att gå ut till en konsultbyrå och begära fullständigt underlag för en byggnation av ett område med det som byråkratin kräver.

När man väl har underlaget i sin hand kan man göra en förfrågan om en totalentreprenad, eller?
Det finns säkert konsultbyråer som är behjälpliga vid denna typ av byråkratiska övningar.

Vidare har jag svårt att förstå, varför Northland blandas in i diskussionen, mig veterligt har Nortland aldrig haft önskemålen om ett partnerskap med kommunen. Det är ett sätt att blanda bort korten från Niskas sida?

När ni går ut och presenterar förslagen, försök att vara ärliga i ert upplysnings arbete redovisa fördelarna och eventuella nackdelarna och oavsett vad medborgarna beslutar om så får man gilla läget.

Kontrollera kön
Beträffande bostadskön: Det påstås att det finns mellan 500 och 600 personer i bostadskön. Jag vill påminna om Gällivares kommuns bostadskö: När man synade kön i sömmarna, vilka som var seriösa och beredda att skriva på ett hyreskontrakt, då krympte bostadskön oroväckande. I dagsläget är bilden en helt annan.

Ett förslag: Sätt en deponiavgift för de som skriver sig in i bostadskön, som återbetalas vid kontraktsskrivningen.

I nyproduktionen talas det om hyror på 10.000 till 12.000 kronor i månadshyra. Detta innebär att i nyproduktionen finns det inga marginaler att täcka de ökade avkastningskraven som säkert är betydligt högre än i det kommunala bolaget. Utan det blir det gamla beståndet och i verksamhetsfastigheterna som kommer att stå med dessa ökade kostnader.

Ingvar K

Det här inlägget har också publicerats i Haparandabladet den 1 november 2011.

Publicerad i Fria ord, Pajala, Svenska Taggar: ,
En kommentar om “FRIA ORD: Självklart vill man ha med kommunen som partner
  1. Occupy Kommunhuset skriver:

    Ingvar K har rätt. Det som S inte heller redovisar är den skuld som finns gällande de befintliga fastigheterna. Hur tänker Niska hantera detta? Utgår jag felaktigt ifrån att det är Niska som tror sig styra kommunen? Eller kanske kronprinsen Lantto?