FRIA ORD: Jobben är viktigaste framtidsfrågan

FRIA ORD: Replik till insändare i HB den 13 november: Socialdemokraternas viktigaste fokus är nya jobb och tillväxt i Haparanda.

Jobben är den viktigaste förutsättningen för skatteintäkter, välfärd, investeringar, utbildning och befolkningstillväxt.

Vi tror bergfast på Haparanda som en attraktiv framtidsstad för både människor och företag.Vi hymlar inte heller med att det är vi som står vid rodret och styr Haparanda stad. I demokratisk ordning har vi fått väljarnas förtroende vid de senaste två valen, med egen majoritet.
Väljarna i Haparanda har sagt sitt. Vi tar vårt fulla ansvar för Haparandas ekonomi.

Raljerar vid sidan om

Anders Rönnqvists (M) så kallade nydaning är att stå på sidan om och raljera högt och brett om hur eländigt allt är på grund av undertecknad.

Han frånsäger sig obegripligt nog allt ansvar trots att han sitter med i viktiga beslutande församlingar och är högst delaktig i beslutsfattandet.

Detta om något är inget annat än ren och skär populism.

Anders Rönnqvist styr moderaterna så enväldigt att det nu saknas en konstruktiv och ansvarsfull oppositionspolitik värd namnet.

Med dagens kommunala skatteutjämningssystem förlorar Haparandaborna 15 miljoner kronor årligen till förmån för rika, moderatstyrda Stockholmskommuner. Därför kan de behålla sina låga skatter.

Dessa miljoner skulle räcka till att iståndsätta många gator, rejäla amorteringar och viktiga nyinvesteringar inom skola och omsorg.

Haparandaborna är med och betalar dagisplatser i de kommuner där Sveriges högst avlönade och de rikaste bor. Moderaternas säger nej till en rättvis utjämning och Haparandas skattebetalare får betala dyrt för notan.

Denna skamlighet är moderaternas rättvisa i vårt Sverige 2012.

Jag säger, rätta till det nu!

Rönnqvists insats: Noll

Vad har då Anders Rönnqvist gjort konkret för nya jobb och tillväxt i Haparanda? Uppriktigt sagt, ingenting. Under mina två år som kommunalråd har jag inte hört ett endaste kreativt förslag från Anders Rönnqvist.
Vi saknar en resultatinriktad samarbetspolitiker i moderaternas kommunpolitik!

Gunnel Simu
Kommunalråd
(S) i Haparanda

Det här inlägget har också publicerats i Haparandabladet den 20 november 2012.

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , ,
16 kommentarer om “FRIA ORD: Jobben är viktigaste framtidsfrågan
 1. Happisbo skriver:

  Varför är Gunnel Simu (S) så arg på Anders Rönnqvist (M) då han enligt henne inget gör?
  Anders Rönnqvist är en lugn, saklig och demokratisk person med mycket goda ekonomiska kunskaper. Han lyssnar och tar till sig andra personers åsikter. Tyvärr så saknar många denna egenskap. Bra Anders fortsätt jobba på ditt sätt
  – Du har mitt och många haparandabors stöd!

 2. Tomma löften skriver:

  Om Gunnel Simu fick dom 15 milj i skatteutjämning så skulle haparandaborna få bättre gator, viktiga nyinvesteringar inom skola och omsorg samt rejäla amorteringar. Tänk vad hon kunde göra om hon fick ytterligare 15 milj.

 3. Anders Rönnqvist skriver:

  Att Gunnel Simu vill rikta sin ilska mot mig och klä mig i en diktators kostym, är inget annat än projicering av egna tillkortakommanden.
  Det är ju ni som har makten, inte vi i opposition.
  Använd begreppet populism i sitt rätta sammanhang. Googla på det ordet.
  När man vill rikta Haparandabornas blickar mot att hyra skola och en arena på gränsen istället för att ta hand om de grundläggande behoven gator,vägar, vatten- och avloppsledningar med mer, det är populism om inget annat!

 4. charlie skriver:

  Anders för fram sina synpunkter på ett sympatiskt och demokratiskt sätt, han fokuserar på sakfrågorna.
  Den som har ett seriöst uppdrag behöver inte trampa på andra, som Simu gör. En politiker ska inte bli irriterad över att andra yttrar sig. Det hör till spelets regler att ge och ta. Tomma tunnor skramlar mest!

 5. Väljaren skriver:

  7 partier inkl (S) som lade fram ett nytt rättvist förslag till skatteutjämning har körts över av regeringen. Är detta demokrati? Det finns många ledande kommunpolitiker oavsett partifärg runtom i landet som med all rätt är arga och fly förbannade på regeringen. Vettiga centerpartistiska och moderata kommunalråd skräder inte heller orden. Kerttu och Rönnqvist däremot låtsas som om det regnar, sticker sina huvuden i sanden och gnäller huvudlöst som vanligt. Bra att Simu tar bladet ur munnen.

 6. Ötå skriver:

  Skatteutjämningssystemet är beslutat av (S)-regeringen 2005. De ansågs då rättvis men på grund av förändrade förhållande i kommunerna så är det orättvist i dagsläget. Ett förändringsarbete pågår för nya beräkningsgrunder för bland annat dagisplatser.
  (M) stöder förändringen. I skatteutjämningssbidraget ingår många faktorer för att ge kommunmedborgare likvärdiga förutsättningar för en bra skola, vård och omsorg. Både Övertorneå och Haparanda kommer då att då mer i bidrag. Viktigt att inte smutskasta andra partier.

 7. Kalle Kula skriver:

  Det här debatten visar tydligt att små kommuner inte ska styras av politiker…
  Vi har för litet urval av kompetenta personer för att det ska fungera, det hamnar oftast – som i detta fall – på sandlådenivå.
  De styrande i kommunen gillar ju att vara först i landet med olika saker, så här kommer ett förslag:
  Gör Haparanda till landets första kommun som inte styrs av framröstade politiker!
  Låt istället befolkningen rösta fram vilka personer (oavsett partifärg) som ska styra i staden.

 8. Väljaren skriver:

  Rönnqvist och Kerttu tillhör gubbklubben som hånar kvinnor i många sammanhang. Vi är många som har drabbats. Gamla vanor är svåra att ändra. Vi är många kvinnor på min arbetsplats som stödjer dig, Gunnel. Du har all rätt att försvara dig mot gubbarna. Stå på dig!

 9. Väljaren skriver:

  Utfallen som Rönnqvist började med i länstidningarna först mot Simu, Rosendahl och Innala och som följdes upp i HB mot Simu är minst av allt sympatiska eller demokratiska. Alla läskunniga borde väl förstå vad Rönnqvist skrivit. Det kallar jag för ren och skär smutskastning.

 10. Ötå skriver:

  Vad har ”Väljaren” för människosyn? Jag tillhör gubbarna för jag är pensionär sedan ett antal år sedan. Vi gubbar har väl rätt att yttra oss och föra fram våra åsikter i en hyfsat demokratisk anda och ton. Nedvärdera inte oss utan håll dig till den politik som ”gubbarna” framför. Det är inte bara sossar som vill ha ett mänskligt, rättvist och välfungerande samhälle? Det vill alla partier.

 11. joppari skriver:

  Rönnqvist började med sin ”propaganda” i dom olika tidningarna, där gick han till hårt angrepp mot Simu och gänget.
  Nu får han svar på tal och då är det synd om honom enligt många och enligt han själv.
  Typiskt beteende av såna som gillar att kritisera andra men har inget eget att komma med, lätt att peka på andras fel och brister men har svårt att inse sina egna fel och brister.

 12. Tomma löften skriver:

  Verkar som om ”Väljaren” är ute på hal is. Smutskastning, hån, utfall, rätt att försvara sej mot gubbarna med mer. Det var inte mycket politik i detta. Bakom dessa ord finns nog en missnöjd och gnällig människa. Sakfrågan måste vara ledande och personangreppen läggas åt sidan.

 13. Thomas skriver:

  Fy vad ni orkar. Gör nåt åt saken istället.

 14. charlie skriver:

  Under den korta tid som Simu ägnade sig åt skolledarskapet kunde hon inte heller tåla att någon hade andra åsikter än de hon själv hade och ännu mindre att för Simu avvikande åsikter framfördes till andra.
  Även där var det kritik, locket på och in i enrum för utskällning.
  Ta fram alla digitala hyllvärmare med dokument om demokrati, tillåtande politik och bemötande och repetera vad ni en gång sa!

 15. från holmen skriver:

  Angående dessa kommunala bidrag som förväntas ramla in… Varför inte rätta mun efter matsäcken i stället för att spekulera i kommande bidrag och spendera pengar… Inse att Haparanda är en mindre kommun med klena skatteinkomster.

 16. torparn skriver:

  Typiskt Gunnel. Så har det alltid varit. Håna, hota, frysa ut är hennes sätt att hävda sig. Hon får rösterna i Haparanda för det spelar ingen roll vem som än är kommunalråd, så får (S) mest röster. Skrämmande…