FRIA ORD: Logik och resurser slängs i sjön

Högt upp i skyn sitter statliga tjänstemän och spanar efter fiskenät. Här saknas inga resurser, menar insändarskribenten. Foto: Örjan Pekka

Högt upp i skyn sitter statliga tjänstemän och spanar efter fiskenät. Här saknas inga resurser, menar insändarskribenten. Foto: Örjan Pekka

FRIA ORD: Jag läste ledarspalten om att det är dags att dra upp kustbevakningen på land, i HB den 1 november. Helt rätt! Kustbevakningen kan helt skrotas norr om Stockholm och resurserna föras till polisen.
Kustbevakningen är en myndighet som överlevt sig själv – men de har varit duktiga på att kapa åt sig skattepengarna.
HB-ledarskribenten missade att nämna övervakning via kustbevakningens flygplan.

Jodå, det sitter statliga tjänste­män högt upp i luften och spanar efter fiskenät. Visst känns det som väl spenderade skattepengar!

Det fattas bara att kustbevakarna skaffar sig helikopter för att den icke behövda myndigheten ska bli komplett. Det finns säkert redan helikopterlandningsplattor på de jättefartyg som häromåret höll på att ruinera myndighetens ekonomi. Lite gråt från kustbevakarna och hot om indragna stationer, så kom mer av våra skattepengar till havets pistolbärande cowboys.

En kryssare per fiskare
På våren (när komp-ledigheten inför sommaren ska tjänas in?) då gäller det verkligt stora pådraget. Då finns det så mycket resurser att en det finns en större eller mindre kustbevakarkryssare per yrkes­fiskare i skärgården.

Jo, det är sant! Kust­bevakarna saknar inga resurser.

Tänk istället om polisen på land hade sådana resurser, för att punktbevaka den organiserade brottsligheten.

Mer finns att diskutera, jag tänker nu på länsstyrelsen och dess fiskebevakare. De säger sig värna havsöringen. I så fall borde de omskolas till säljägare.

Samhället har försökt värna laxöringen så länge jag har fiskat – och det är i nästan 50 år. Effekten är tveksamt svagt och idag är vi bara en handfull entusiaster som försöker få tag på den öring sälen inte hunnit ta.

Sälen däremot, har ökat tusenfalt. Det vet alla som försökt fånga en löja – eller en sik.

Statliga säljägare
Sälar simmar nyfiket runt båten och rensar näten när de kommit i sjön. Länsstyrelsens heltidsanställda säljägare (de omskolade fiskebevakarna) kunde här göra en insats.

Jo, jag vet att det finns skyddsjakt på säl. 230 sälar får enligt detaljerade regler skjutas på sträckan Kalmarsund till Hapa­randa. Det är en kuststräcka på runt 1.300 kilo­meter. 230 sälar på den sträckan är som att tillåta en enda flugsmälla för att minska på myggen i hela Norrbotten.

Men åter till Botten­viken: En annan logik jag inte förstår är att man i Torne älvs vattenområde inte får lägga nät innanför sjökortets tremeterskurva, undantaget det inre av vattenområdet vid älvmynningen. Vad är det för logik i att tillåta närmast älvmynningen men förbjuda i övrigt?

Men logik, det har inget med myndigheters så kallade artskydd att göra.

Här finns mycket att säga i fråga om varg och strandskydd. Inte heller här saknas några resurser.

Löjfiskaren

Det här inlägget har också publicerats i Haparandabladet den 18 november 2016.

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , , , , ,
17 kommentarer om “FRIA ORD: Logik och resurser slängs i sjön
 1. Skattebetalare skriver:

  Jag tycker ändå att man börjat kraftsamla sig på viktiga arbetsuppgifter. Sommartid så ser man till så ingen har druckit en öl från någon restaurang och ve o fasa sätter sig i båten för återfärd till stugan. Skulle det visa sig att en blåsning inte ger resultat så kanske det går att ta folk för fortkörning på vissa platser.

  Huvuduppgiften är annars att räkna sälar och kutar och när isen lagt sig så ska det mätas is runt Norrbottens skärgård åt SMHI och Sjöfartsverket.

  Det här är skrivet med ironi som alla förstår men det jag inte begriper är hur KBV prioriterar i vårt avlånga land.

 2. kjell g skriver:

  När har Sverige styrts med sunt förnuft o logik ?

 3. Futurum casus skriver:

  Det ska vara kontroll på fisket. Det är fortfarande en verksamhet som till stora delar består av svarta inkomster. Löjfiskare behöver också sjukvård, skola osv. Sedan är det faktiskt så att sjätte stora djurutrotningen sker nu. Sist det hände var för 65 miljoner år sedan. Dör haven, då dör vi människor också. Så illa är det.

 4. Betraktaren skriver:

  Ja håll koll på binärings fiskarna har aldrig köpt en fisk från dem med kvitto. Fy fan att kulturen tillåter det ännu. Hur tänker ni nu som mestadels är sossar. Skatten är vår välfärd inte din plånbok.

 5. Kalle skriver:

  Jag har spöfiskat i älven de sista 60 åren och jag har inte fått någon öring på 10 år, har samtidigt hört många ”nätfiskare” skryta om lådvis med öring i halvkilosklassen. Hoppas verkligen att kustbevakningen får utökade resurser.

 6. Kustfiskare skriver:

  Kalle kan inte vara seriös. Jag undrar var och vad han ”hört” men tydligen inte vet. Rena virrpannan.

  Ska verkligen kustarna få MER resurser för att övervaka ett icke-problem? När det samtidigt inte finns en polis på land.

 7. Futurum casus skriver:

  Kustfiskare: ”kustarna få MER resurser”. Ja, det tycker jag. Det är uppenbarligen inte ett ”icke problem” eftersom kustbevakningen satsar pengar på just kontroll av fisket.

 8. Löjfiskaren skriver:

  Kalle och Futurum Casus: Ni lever inte i verkligheten, det vågar jag påstå som fiskat i havsområdet i 50 år.
  Idag är det knappt någon som ens försöker fiska laxöring då sälen, de sista tio åren speciellt, tar det mesta och som det verkar – också de största laxöringarna.
  Sent på hösten och tidigt på våren då det går att räkna sälarna finns minst 1000-talet sälar bara i vår kommun , x 10 kg fisk / dygn…..!
  KBV kan börja jaga säl istället för oss fritidsfiskare.

 9. Rock skriver:

  Lägg ner kustfisket så blir det stora samhällsbesparingar i form av:

  – Fiskare övergår till sysselsättningar som ger skatteintäkter
  – Uteblivna skattefinansieringar av fångsdon
  – Uteblivna kostnader för bevakning
  – Laxen kan fiskas i älven där den genererar skattepengar från turistindustrin

 10. Futurum casus skriver:

  Löjfiskaren: Allt är relativt men jag upplever samma verklighet som dig ur ett tids och rums perspektiv. Jag kan hålla med om att det är för många sälar, de skulle behöva decimeras till antalet. Jag vidhåller, fiske är för det mesta svarta pengar och då behövs kontroll. Jag har ingenting att emot att fiskare tjänar pengar men det måste komma ut vita pengar ur verksamheten.

 11. Lille Prutt skriver:

  Skrattretande att vi skulle behöva leva på ekoturism då vi är rikaste delen av landet. Jakten,fisket och naturen betyder allt för en stor del av oss Norrlänningar. Bära packning åt turister och bocka och buga med mössan i hand för allmosor är inte direkt någon positiv utveckling för Norrland. Snarare en dödsstöt.

 12. Löjfiskaren skriver:

  Futurum Casus där har du faktiskt väldigt mycket fel , idag är fisket vitare än någonsin. Speciellt löjromsfisket och laxfisket , sedan om jag ger mina barn en rökt Sik eller Abborre ja men spelar roll.

  Nä nu så finns ett fåtal som säljer av sin fångst men de allra flesta måste skatta för sin försäljning som då är av lite större omfattning.

  För ett antal år sedan var fisket väldigt oseriös då klämmare fick lönen svart och kontrollen av laxfisket var minimal men inte idag. Du kan roa dig med att läsa taxeringskalendern så ser du vilka som tjänar pengar idag !

 13. Kustbo skriver:

  Håller med futurum casus!

 14. Futurum casus skriver:

  Löjfiskaren: Man har beräknat att fisket är slut i världshaven ungefär 2040. vad ska vi då ”roa” oss med? Det kanske är det som måste till för att människor ska förstå hur bräckligt vårt ekosystem är.

 15. Löjfiskaren skriver:

  Futurum casus du blandar löja, lax,sill, torsk och hajar i en salig röra , fisket tar inte slut överallt samtidigt om det nu gör det. Titta på laxen som når rekordhöjder år från år för att den förvaltas,kanske inte riktigt rättvist och rätt men ändå.
  Det storskaliga fisket måste troligen begränsas i världshaven men det småskaliga som ditt och mitt överlever om inte KBV vaktar oss dygnet runt 🙁
  Det är en myndighet som kan plockas bort norr Stockholm !!!

 16. Futurum casus skriver:

  Löjfiskaren: Självklart tar det inte slut samtidigt men att det sker är nog väl bevisat i forskning. Planeten överbefolkas och det i sig gör att det inte går att begränsa fisket. Klimatet gör att det blir varmare i haven tillsammans miljöförstöring skapar problem för havets ekosystem. 1992 stoppade man fisket i NewFoundland i hopp om att torskbeståndet skulle återhämta sig men det har ännu inte gjort det trots att det gått så lång tid.

 17. Löjfiskaren skriver:

  Klart det går begränsa det storskaliga fisket som utrotar fiskarter. Vad som blir mer problematiskt är om alla på detta jordboll ska ha egen bil , hus , värme , mat , resor obegränsade resurser i övrigt då måste vi ha 3 jordklot till.
  Där ligger utmaningen i en globaliserad värld , ska vi i det här lilla landet dessutom ta emot obegränsat med flyktingar av de kanske 100 miljoner i världen…..ja herregud vilka problem vi står inför.