FRIA ORD: Multiarenan är fel framtid för Haparanda

FRIA ORD: Roger Akelius är starkt kritisk till Haparandas planer på en multiarena och gymnasieskola på gränsen. ”Jag vill inte driva Cape East i en stad som prioriterar en ishockeyrink framför arbetstillfällen och utveckling, skriver Akelius.

Bakgrund: En advokat och två revisorer har yttrat sig över en eventuell megainvestering för Haparanda kommun. Haparandabladet bad mig om en rapport ur en affärsmans synvinkel. Här är den:

Investera för ökade inkomster


Grunden för alla investeringar är att få mer inkomster än utgifter diskonterat, omräknat till en viss tidpunkt. Ett företag eller privatpersoner kan betala av andra orsaker som trivsel, sport eller upplevelser, men då är vi inne på konsumtion.

En tredje orsak att bli av med pengar är att politiker ”köper” röster, och räcker inte skattemedel så kan man låna, vilket är dominerande anledning till nuvarande skuldkriser i flertalet länder och kommuner.

Naturligtvis älskar invånarna sin hembyggd, men låt mig visa på det hela, ur en annan synvinkel:

Haparanda är en liten, fattig, sjuk kommun som ligger på en strandremsa långt från dagens kommunikationer. De första tankarna till affärsverksamhet för Haparanda blir fängelse och slutförvaring av kärnavfall. Här finns samma bensinstationer och tråkiga hus som i andra avfolkningshålor.

Gränstorget är kört.

Ingen turist skulle komma på iden att fotografera gränstorget, vilket är otroligt fult i sin fyrkantiga femtiotalsstil. Ingen tysk turist blir imponerad av att Victoria har invigt eller att någon skämtar gränslöst.

Haparanda har kanske fortsatt en unik möjlighet att utveckla gränstorget spektakulärt eller extra vackert i någon form.

Köpcenter är kört.

Tyvärr är köpcenter på väg utför, och värre blir det. Ingen vågar öppna bokhandel idag, eftersom kunder beställer via internet. Samma trend med ändrad handel form är anledning till att elektronik- och sportkedjor nu faller ihop. Ingen bank skulle öppna bankkontor i Haparanda.

Drömmen att ryssar skulle resa till Haparanda med enda lockbete att handla är absurd. Ryssar reser enklare till Berlin med nöjesliv, skönhet, upplevelser och kan där köpa osmaklig lyx som klockor och smycken för hundratusen kronor, vilka Haparandabor bara sett på tidningsbilder.

Jag kan inte se någon fördel att starta en ny affär och inte ens ett nytt företag i Haparanda kontra i Öresund.

Den viktigaste frågan för kommunledningen i Haparanda måste vara hur kommunen kan utvecklas eller åtminstone behålla nuvarande omfattning även om tio år.

Sitter man på älven i en murken träbåt som läcker, så är inte första åtgärd att snacka ishockey och ta några pilsner, även om det är trevligast.

Rikets politik

På Bahamas investerar nu kineser nya extrema hotellbyggen på Paradise Island för otroliga 25 miljarder kronor. Det motsvarar ett par hundra anläggningar av Cape East och ger tjugotusen anställda.

Regeringen har valt att inte ha skatt på arbete (anställningsböter) och inte ens arbetsgivaravgifter. För att kunna betala en anställd motsvarande 100 kr netto så kostar det bolaget 100 kr, medan det i Sverige kostar över trehundra kr för bolaget.

Byggnadskostnaden för hyreshus är hälften i Berlin kontra i Sverige. Den stora skillnaden är skatter.

Sverige har i demokratisk ordning valt höga skatter, exempelvis kostar den meningslösa verksamhet som Sida utför motsvarande 9.000 kronor per svensk löntagare. Skattesänkning eller Sida?

Jag klagar inte på svensk demokrati, utan vill enbart ge en indikation, en förklaring till varför det är oerhört svårt att finna nya entreprenörer i Sverige och därmed i Haparanda.

Vad kan Haparanda göra? 

Frågan är hur Haparanda kan förändras så att folk dels vill resa hit dels vill etablera företag här. Svaret är att skapa stadens själ.

Låt oss utgå från det som är unikt med Haparanda. Invånarna är vana och vet inte. Hur skulle en tysk beskriva för en annan tysk?
 Jo, ljuset.

Ljuset i Haparanda är soft, pastellartat med långa skuggor. Grönt dansande norrsken. Midnattssol. I mörkaste vintern kan man köra bil utan lampor tack vare månsken på extremt vit snö.


Och tystnaden!

Kontinentaleuropa har alltid brus av bilar.

För att dämpa dessa egenskaper har Haparandabor placerat en Europaväg väl synlig från gränstorget.

Det är så mysigt med billampor i mörkret och med lite liv. Tyskar reser för att slippa just detta.

För att ta vara på det unika i Haparanda så blir svaret turism. Här finns inga skidbackar, men Haparanda har slät mark nära sjö, nära hav, nära flod. Då behövs trevlig cykelväg till Kukkola, markerade promenadleder.

Alla kommuner har ett träningscenter i skogen, så det räcker inte för att locka turister, men mycket långa leder längs vatten för löpning, vandring, spark, skidor. Flottning eller kanot medströms.

Det räcker inte med en turistanläggning, där behövs även Cape West på finska sidan, och någon form av vildmark.

I min världsbild för Haparanda ser jag ytterligare ett stort antal aktiviteter inom motion och hälsa för turister.

En multiarena då?

En ishockeyrink kan nog glädja en procent av befolkningen genom skickliga artister och primalskrik. Rinken kostar enorma tio miljoner per år och kostnaden stiger för varje år.

För mig är det skrämmande att ingen jämför inkomster med utgifter.

Jag har inte tagit del av hur multiarenan ska användas. Den verkar vara utmärkt för ishockey, men jag förstår inte vad tanken med event och andra aktiviter är.

Event?
 Jag ser att hundratals stolar, kanske flera tusen är inritade med en tillhörande scen. Men restaurang och toaletter är dimensionerade för högst en tiondel av denna folkmängd.

Vi talar alltså om billiga event där deltagarna inte är beroende av övernattning eller mat och där deltagarna vill kissa utomhus under bar himmel. Det enda event jag kan fundera ut är om Haparanda får en ny väckelserörelse eller nykterhetsrörelse med flera tusen medlemmar på kort bilavstånd. Sannolikheten är inte stor. Dessa event kanske är trevliga, men de ger inte inkomster.

Kommunen har naturligtvis räknat med inkomster från andra event än ishockey. Vilka?

Marknadsföringskostnad? Nettoinkomst? Hur? Vem?

Cape East billigare än multiarenan

För motsvarande hyra och samma tidpunkter som Haparanda eventuellt ska betala för den eleganta ishockyrinken kan jag sälja hela Cape East.

Pengarna räcker dessutom till helt nytt kök som klarar trehundra gäster och ny stor restaurang, fler konferenslokaler.

En skillnad blir att kommunen kan hyra ut Cape East till en operatör och få stora inkomster. Cape East får en omsättning på åttio miljoner som direkt ger sextio anställda plus dubbelt så många indirekt i närområden.

Och betydligt större skatteintäkter.

Cape East klarar inte ishockey, men till skillnad från multiarenan klarar Cape East tänkbara event för Haparanda.

Befintliga företagare och handlare i Haparanda har ingen nytta av en ishockeyrink, men för dem kan ett fungerande Cape East vara skillnad mot att tvingas avveckla sina rörelser. 
Kommunledningen kan välja arena utan event eller Cape East.

Dessutom kan jag bygga en ny gymnasieskola inom Cape Easts område för betydligt lägre kostnad än den hyra som ska utgå enligt befintligt underlag för avtal. Cape East kan utnyttja kök, restaurang, aula, toaletter från sin egen anläggning och har dessutom simbassäng etcetera.

Detta är bara ett exempel. Det finns andra investeringar för Haparanda än Cape East och Cape East för andra än Haparanda.

Jag anser att Haparanda kommun bör presentera inkomster och utgifter för skilda projekt för att kommuninvånarna ska få rösta för sin framtid.

Jag behöver inte vara politiskt korrekt utan kan säga vad jag tycker. Ursäkta mig. Framtiden för Haparanda ligger inte i att årsvis betala tio miljoner för en ishockeyrink.

Tvärtom, den konsumtionen sänker staden.

Jag vill inte driva Cape East i en stad som prioriterar en ishockeyrink framför arbetstillfällen och utveckling.

Inkomster ska vara större än utgifter. Lägg ner multiarenan.

Jag rekommenderar att Haparanda istället investerar för att göra staden ännu mer attraktiv.

I all välvilja och hopp om en god framtid för en stad jag älskar.

Roger Akelius

Företagare och ägare till Cape East

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , , ,
40 kommentarer om “FRIA ORD: Multiarenan är fel framtid för Haparanda
 1. Hasardspel med kommunala medel skriver:

  Verkliga kungsord i rättan tid som definitivt skjuter tankarna på skola och multiarena på gränsen i sank.
  En delsatsning på en redan väl fungerande befintlig anläggning som Cape East är det enda realistiska för kommunen.

 2. Janne Johansson skriver:

  Ett kommunalråd som dagarna före beslutet går ut med att hon tänker avgå. Hur väl genomtänkt är detta?

 3. sirkka nitti skriver:

  Det finns mycket substans i det Akelius skriver. Köpcentra finns på många ställen, ishallar också, och de kostnader som kommunen drar på sig genom samarbetet med Fahlander kommer att riskera hela kommunens ekonomi. Sedan kan man ju ha åsikter om Akelius bluddrande om skattetryck osv, men det kanske inte hör hemma i multiarenadiskussionen.

 4. Fläsh Gordon skriver:

  Rogge rockar fett! Så ska en slipsten dras och han älskar Haparanda dessutom! Gör Rogge till nytt kommunalråd på stört så fixar sig allt.
  Att gå emot Rogges visdomsord och besluta om att bygga multiarenan vore politiskt självmord.

 5. Realist skriver:

  Jag hoppas innerligt att S-partiet läser och värderar Akelius rapport. Akelius synpunkter är noga genomtänkta utifrån Haparandas verklighet och vad som är realistiskt för kommunens framtid.
  Det hade varit önskvärt att rapporten hade kommit tidigare men bättre sent än aldrig. Nu får s-ledamöterna ompröva sitt ställningstagande och kasta Fahlanders hyresavtal i papperskorgen.

 6. Mad Max skriver:

  Försäljningsannonsen kanske inte fick plats på Blocket? The show must go on!

 7. Enok Nitti skriver:

  Jag tror dessvärre att Realist är Optimist, själv är jag Pessimist.

 8. Lägg ner Multiarena skriver:

  Akelius skriver att hela nuvarande CapeEast plus flera nya tuffa byggnader är samma månadskostnad som att hyra Multiarean. Självklart borde vi välja utveckling och låta investeringen bli vinst. Cape East ger inkomster

 9. junior skriver:

  men om cape east är framtiden Roger varför satsar du inte då???
  Tacksam för ett svar!

 10. Omöjligt att tjäna på Arenan skriver:

  Arenan kostar att hyra närmare en miljon per månad. Vilka event ger en kvarts miljon per vecka till hyra år efter år efter alla omkostnader som löner och marknadsföring?
  Inget.
  Ingen affärsman skulle göra sådana affärer

 11. Stig Aspholme skriver:

  Nya investeringar är bra om de genererar nya inkomster.Annars inte!

 12. Vädjande skriver:

  Vädjar till Kurt R, B-O Innala, Marlene H ni är kloka människor besinna er och visa mod, gå emot partiet gör det för bygdens framtid, snälla!

 13. Kalle Kula skriver:

  Amen!

 14. Anders skriver:

  Lägg ner hela multiarena projektet. Och gör det nu! Satsa istället på Cape East!

 15. Grattis skriver:

  Äntligen någon som säger som det är. Vi kan ju inte gå och drömma om rika ryssar att dom kommer hit när dom är rikare än vi Happisbor, då väljer dom något annat. Undrar vad Fahlander gett eller ger åt Gunnel S, när hon gör allt han säger.

 16. Håller med skriver:

  Bra skrivet Roger, hoppas det hjälper ansvariga att ta rätt beslut i elfte timmen…

 17. Håller med skriver:

  Bra skrivet Roger, hoppas det hjälper ansvariga att ta rätt beslut i elfte timmen.

 18. charlie skriver:

  Mycket kloka ord. Lägg ner skola och multiarena på gränsen och rädda ekonomin.

 19. Jes skriver:

  Cape East klarar inte ishockey, men till skillnad från multiarenan klarar Cape East tänkbara event för Haparanda.
  Befintliga företagare och handlare i Haparanda har ingen nytta av en ishockeyrink, men för dem kan ett fungerande Cape East vara skillnad mot att tvingas avveckla sina rörelser. 


  Man kan väl ha event och andra saker blandat med att titta hockey? Rädd för att tappa sina kunder vid renovering?

 20. Sirkkanitti skriver:

  Tack Roger A för så mycket sanningens ord och analys av Haparanda Stads situation. <3 du är klok och erfaren, och jag hoppas att "hockeyintresserade" förstår det du säger.. Vi får inte va så navia och själviska, och låta ett hockeyintresse driva hela kommunen i konkurs . Jag tycker M F är en "märklig investerare" .. Inte ett dugg imponerad av hans skryt. Han kommer att dra sig ur investeringen, för det var bara illutioner och drömslott han byggde.. Men Gunnel byggde med allvar i sikte. Ska vi skratta eller gråta ?

 21. Marvil skriver:

  Tack för lite sanna ord. Hoppas att de styrande läser denna artikel.

 22. Hög hyra skriver:

  Ishockey rinken ska enligt avtalet hyras första året för 10 miljoner 644 tusen kr. Om inflationen blir två procent så har hyran ökat till 17,5 miljoner sista året

 23. Kommunen får inte använda den byggnad man hyr skriver:

  Fahlander hyr ut hela byggnaden för Arena men ska enligt paragraf 4, själv behålla alla intäkter från plan tre . Vinsterna kommer från restaurang, bar, kiosker, utställningar,.
  Jämför att hyra en lägenhet som du inte får använda.
  Fahlander ska även själv ha reklamintäkter, från den byggnad han hyr ut

 24. Julle skriver:

  En saklig och opolitisk analys av en av Sveriges mer framgångsrika företagare. Det skall vägas mot analysen av ”vanliga” statstjänstemän med politiska förtecken. I sammanhanget skall också vägas in en liten entreprenör med stort egenintresse. Vi skattebetalare har ofta en benägenhet att i alltför stor omfattning förlita oss på att politiker fattar kloka beslut och att vi kan lita på dem. Efter Roger A analys hoppas jag nu att de flesta förstår att projektet, om det genomförs, blir ett sänke.

 25. rahl skriver:

  Adressändring omg om svamlet blir av..

 26. från holmen skriver:

  jag ser en tungt skuldsatt hemkommun om några år… Undrar hur det nyvalda kommunalrådet skall tackla detta problem…Förövrigt dom åren jag följt RA i affärstidningarnas spalter så har hela hans tillvaro gått ut på att undkomma skatter..Men Ok vi är ju en minoritets befolkning Tornedalsfinnarna så kanske vi kan åberopa kommunen som skattefri Zon av den sittande minoritetsvänliga regeringen i Sverige…

 27. Bengt skriver:

  Lyssna på en stor företagsledare kloka ord. Hade jag fått dom goda råden av honom så hade jag iallafall lyssnat. S vill nog vara klokare än vi andra.

 28. The Mechanic skriver:

  Roger Akelius, Sveriges största skatteplanerare. Inte är det konstigt att han är emot en multiarena med allt som en sådan bär med sig, han är livrädd för konkurrensen och möjligheten att någon annan lyckas bättre än han själv. Det är klart att Roger genomsyrar en tung ryggsäck med bitterhet med tanke på alla ”privata” miljoner som han har plöjt ner i en på förhand dödsdömd anläggning. Haparanda behöver inga oseriösa investerare som Roger.

 29. Hulken skriver:

  Ingen företagare skulle satsa som kommunen. Finns inget klokt företagstänk varken i kommunhuset (eller hos tillväxtenheten som inte fungerar.)
  Fler än hockeyhjärnor borde höras innan konkursen börjar! Befolkningen borde få rösta och jag tror att NEJ till arena skulle vinna.
  Man bör satsa på något för att utvecklas men arena är inte det rätta! Ta hjälp av företagare som vet vad som genererar något tillbaka!

 30. Sixten Johansson skriver:

  Den här följetongen försöker vi följa fast vi inte bor i Haparanda. Men förklara gärna, någon sansad! Akelius analys verkar vara riktig och realistisk. Men är inte det här första gången som Barents Center ställs mot Cape East? Har inte Cape East gått med förlust? Har man inte under åren mellan IKEA:s tillkomst och branden upplevt att Haparanda behöver något extra för att bli attraktivare och t ex även Cape East kunna gå med vinst? Hur tänker och tycker egentligen majoriteten av företagarna?

 31. asplöven4ever skriver:

  och vart hade ni som är mot nya arena att asplöven ska spela sina matcher ? vet ni vad nu ishall kostar
  skit ni dom ungas framtid

 32. Bep Weijand skriver:

  Är det någon som har möjlighet att överklaga ett kommunfullmäktigebeslut till förvaltningsrätten? Det ska göras inom 3 veckor efter undertecknandet av fullmäktigeprotokollet.Om det finns skäl att visa på att beslutet strider mot en god hanterande av kommunens ekonomi kan man ändra beslutet! Själv orkar jag inte med det då jag har fullt sjå med mitt säsongsjobb.

 33. Gamlingarna dödar Haparanda skriver:

  Det är tack vare alla er som är rädda för utveckling som Haparanda går under. Ungdomar flyttar iväg för att det inte finns något att göra i Haparanda.
  Om inte snöflingan var en smart investering, hur skulle då Cape East vara det?
  Själv har jag som Haparandabo besökt Cape East en enda gång, då också när besöket var anordnat av en annan person, och jag slösade inte ett öre. Däremot skulle jag gärna slösa en stor del av min lön på att shoppa, fika och umgås med folk.

 34. stinsen skriver:

  Här blandar man äpplen och päron igen som vanligt, Akelius är väl ingen som står för utvecklingen av Haparanda. Löjligt att höra honom säga hur han älskar denna stad,det enda han älskar är pengar och hur och var man placerar dem.
  Att slutföra På Gränsen bygget med en gymnasiskola, multiarena kompletterat med lite butiker det utvecklar däremot vår stad!

 35. Visa inkomster och utgifter skriver:

  Visa en kalkyl för inkomster för en Ishockey arena som inte duger till annat än ishockey. Årlig hyra startar på 10.5 miljoner, arbete och skötsel fem miljoner. Intäkter går till Fahlander som säljer loger och middagar, inte till kommunen

 36. Roland Juntti skriver:

  Vilket flum och och tänk att fölk verkar gå på det
  Akelius är bara avundsjuk,han har själv satsat 100 miljoner på att bygga världens största bastu av Cape Est,vem vill bada bastu i världens största bastu?? åtminstone ingen normalt funtad person ,bastubad är intima företelser som man gör i goda vänners lag och inte med flera hundra okända personer .Nu har han inte råd med att driva förlust anläggningen mer utan vill själv hyra ut den åt Haparandaborna.

 37. Upprörd ungdom skriver:

  Har det glömts bort att Fahlander jagas av skatteverket?
  Vad händer om han måste försätta sig i konkurs efter att bygget påbörjats eller är klart?

 38. Fd Asplövenspelare skriver:

  Man behöver inte ha alltför mycket sunt förnuft för att inse att det är komplett vansinne att betala drygt en miljon/mån för att hyra en hockeyrink.

 39. Hockeyfantast skriver:

  Raka puckar av Roger Akelius.

 40. Fredrik Nilsson skriver:

  Till Roger: Vi kör ett maratonlopp i midnattssol (passar bra efter Stockholm) i två länder och anordnar en fantastisk tillställning på Cape East. Vi kör ett skidlöp i två länder i härlig vårsol i mars/april (efter Vasaloppet) och anordnar en fantastisk tillställning på CE. Vi kör en nattorientering i städerna i september/oktober och anordnar en fantastisk tillställning på CE. Haparanda/Torneåborna behöver dig!