FRIA ORD: Nu bjuder jag in 
till stads-talkoo

Det är dags att ta gemensamma tag för att rusta Haparanda, skriver Peter Waara. Foto: Leif Svanberg

Det är dags att ta gemensamma tag för att rusta Haparanda, skriver Peter Waara. Foto: Leif Svanberg

HAPARANDA: Det är ingen konstruktiv väg att hävda att någon annan ska fixa till det som är irriterande, osnyggt och störande.

Ofta hör jag sägas: det är inte mitt ansvar, det är någon annans.

Mitt svar är att oavsett vem som äger det juridiska ansvaret för vår närmiljö tillhör dessa utrymmen vår gemensamma stadsbild.

Det första tecknet på förslumning av en stadsmiljö är att människor inte längre bryr sig om hur det ser ut. Att ingen bryr sig ifall någon kör moped på gräsmattan och lämnar efter sig djupa spår, att skräp ligger och dräller på gatorna, att anslagstavlor missköts och så vidare.

Tillsammans ger detta en bild av ett samhälle (privat och offentligt) som mer eller mindre har gett upp.

Unik stadsmiljö

Haparandas har en unik stadsmiljö med ett torg som nära nog saknar motstycke i Sverige. De brutna kvarteren ger ett socialt utrymme som vi ska värna om. Vi ska inte ge upp och låta vår unika centralort förslummas.

Vägen ut är att bry sig och agera. I många fall kan man enkelt åtgärda vad som felar. Plocka upp glasspappret och lägga det i soptunnan (eller ännu bättre; aldrig slänga det på gatan), ringa gatukontoret om lyktstolpen står på sniskan (hur blev det så i första rummet), sopa upp cigarettfimpar och portionssnus­påsar på gatan (vem slängde dem dit i första hand).

Den 8:e juli klockan 18.00 samlas därför politiker och näringslivsföreträdare i centrala Haparanda för en gemensam stads-talkoo.

Alla är välkomna!

Puts inför arrangemang

Syftet är att putsa upp centrala stan i linje med vad som redan ägt rum på Storgatan (inom ramen för ’gör om stan’).

Datumet för vår stads-talkoo är valt bland annat med tanke på att det då ska vara färdigt asfalterat på Storgatan (som känts eländig denna vinter) och det är också innan Classic Motor Meet, då vi hoppas kunna välkomna många besökare till vår stad.

Vi tar ansvar och hoppas att du vill vara med göra om stan.

Uttrycket talkoo kommer från Finland och betyder att människor samlas för att utföra ett arbete kring gemensam ange­lägenhet. I detta fall handlar det om vår gemensamma stadsmiljö.

Ett startskott

Ta med skottkärra, sopkvast, grästrimmer och vad du tycker behövs för att göra ett jobb för det allmännas bästa.
Låt detta också vara startpunkten för att våga ta ansvar över vår gemensamma stadsmiljö.

Ta med sopkvast och skottkärra den 8 juli

Peter Waara

Kommunalråd (S) i Haparanda tillsammans med 
näringslivsföreträdare och politiker

Det här inlägget har också publicerats i Haparandabladet den 19 juni 2014.

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , ,
24 kommentarer om “FRIA ORD: Nu bjuder jag in 
till stads-talkoo
 1. väljare skriver:

  Ordet talkoo har funnits i vårt språkbruk. Min föräldrageneration brukade nämna det ibland. Rådets påstående visar ju bara hur illa ställt det är med den intellektuella renhållningen.

 2. Klas skriver:

  Jajjemän jag kommer med asfalt-fräsen och kör upp alla gator som behöver vård! Eller ska jag ta hink med kall asfalt och spade och fortsätta lappandet?

 3. Lindan skriver:

  Som svenska slog jag upp det på nätet och hittade följande:

  Enligt Wsoy:s Finsk-Svensk ordbok översätter man finska ordet ”talkoot” antingen ”grannhjälp” eller ”arbetsgille”.
  I finlandsvenskan kan man också använda ordet ”talko” eller ”talkoarbete”. På engelska kan man använda antingen orden ”neighbourly help”, ”voluntary work” eller ”bee”.

 4. Nonielvy skriver:

  Ett jättebra förslag…men glöm för allt i världen inte Marielundsområdet!!!!! Där är det Hff:s damlag som städar papper, skräp och trasiga cyklar. All heder till dem. Däremot kan dem inte fixa gatorna som under många många år varit som en åker att köra på. Jag hoppas ni inte struntar i detta ”fina” område och ser fram emot mitt nästa besök, jag åker ju hela 134 mil för att hälsa på!

 5. testing skriver:

  med det dyraste renhållningsavtallet i sverige sett invånarantal och den lilla arealen vi har, så undrar jag om vi inte skall satsa på att säga upp kontraktet med renhållningen. eller är det neoptismen som segrar även här.

 6. Väljare skriver:

  Liknande förslag kom från Björn Mattila för ett antal år sedan, men då kom det från fel håll dvs från Kommunens Väl.

 7. Enok Nitti skriver:

  Väljare, Björn Mattila var med i Norrbottens Frihandelsparti.

 8. Pajalabollen skriver:

  Frihandelspartiet?

 9. väljare skriver:

  Senast publicerad väljare pseudonym är inte relevant hitta på ett eget nomme de guerre

 10. Emma skriver:

  Vad har kommunalrådet tänkt göra med gropen för att det ska bli lite trevligare för turister och oss andra?

 11. Knapsu skriver:

  Om Emma med gropen avser den plats där Barents Center skall byggas, så är svaret att det inte åligger kommunalrådet att städa på privata fastigheter.

 12. Emma skriver:

  Har inte kommunen en skyldighet att också privata tomter ska skötas?
  Hur mycket har inte kommunen klagat på Purra i Salmis och hotat med vite?
  Det är inte osannolikt att vattnet i gropen börjar stinka eller?

 13. Städning av stan skriver:

  Om var och en håller rent efter sig själv, behövs inte denna typ av städning. Varför ska vi städa åt tex Motor meet gänget? Är det inte nog med att Motor meet får ha hela strandplan gratis för sin träff? Sen har väl kommunen bidragit med både pengar och bajamajor åt Motor meet? Naturligtvis tycker jag att stan ska vara fresh för både ortsbor och turister. Vem har kommit på det här förslaget, det undrar många på stan idag?

 14. Manfred Mann skriver:

  Oj,vilket ramaskri det blev av det här också,helt otroligt hur man kan vända på saker och ting.

 15. Classic Motor Meet sekreteraren skriver:

  Bemötande till inlägget av ”Städning av staden”.

  -Classic Motor Meet städar själv via egna medarbetare och inköpt hjälp av lokala idrottsföreningar strandplan under natten lördag till söndag och under söndag förmiddag.
  – Sant Classic Motor Meet får nyttja Strand Plan gratis under dessa dagar. Men samtidigt drar CMM besökare till vårt Haparanda. Hotellet och andra som har rum att hyra ut, får en hög/full beläggning. Våra matställen har bästa inkomsterna under året vid dessa dagar. Och förhoppningsvis handlar besökarna även annat när dom är här.

 16. Classic Motor Meet sekreteraren skriver:

  – Ja, även CMM får ett bidrag till träffen av Haparanda Stad, som många andra ideella föreningar på orten.
  – BajaMajjor. Classic Motor Meet bekostar själv alla Majjorna på Strand Plan under träff dagarna.
  Haparanda stad bekostar majjor ute på stan. Gissar att Haparanda stad vill hålla staden ”fresh”, för kommer närmare 10.000 besökande under två dagar till vårt Haparanda, då finns naturligtvis en risk att ”behoven” kan hamna på olämpliga ställen.

 17. Lindan skriver:

  Haparandas sommarmarknad är just innan detta. Varför inte städa innan marknaden, eller är kommunalrådet orolig för att det blir smutsigt efter detta?

 18. eurucitybo skriver:

  på tal om talkon inte första eller sista gången vi kommer få höjda avgifter p.g.a bc projektet med början va avgiften

 19. Lars Janzon skriver:

  Om komunen vill att inte stan förslummas…har man såvida en plan hur/när man fiksar infrastrukturen i stan ..vägarna förfaller o man sitter o snackar om talko om nåskräp på vägarna. Skogsvägarna är bättre o köra på

 20. Lars Janzon skriver:

  Glömde en grej..står kommunen kostnaderna för skador på bilar när det sprutar asfaltbitar överallt…

 21. Verkkosurfaren skriver:

  Bra både herr kommunalråd och sekreteraren i Classic Motor Meet, ett nytänkt på båda håll…eller för att travestera på vad president JF Kennedy en gång sa ”Fråga inte bara vad Haparanda kan göra för dig-fråga dig också vad du kan göra för Haparanda” (i origialtalet sa JFK ”this nation” vilket i inlägget är utbytt mot ”Haparanda”). Med andra ord, privata entreprenörer och den enskilde medborgaren har också ett eget
  ansvar. Bra att kommunalrådet vädrar liberala ideer, själv kan jag inte delta i den organiserade talkon, men jag får försöka hjälpa till på egen hand. Lycka till!!

 22. ÖstenL skriver:

  Varför ska jag städa på stan när jag inte har skräpat ner? Jag betalar ju redan hundratusentals kronor i skatt till kommunen. Använd en del av dom pengarna till underhåll av gator och va-nätet. Erbjud sommarjobb åt ungdomar och arbetslösa för att snygga till stan istället för att kasta pengarna på fantasiprojekt som bara skuldsätter oss haparandabor för årtionden framåt!

 23. Vimpel skriver:

  Ni som gnäller får gärna flytta till Kalix så kommer vi andra att få en mycket trevligare stad.

 24. Frivilliga? skriver:

  Sakligt framförd åsikt är för mig inte något som är negativt. Vi ska vara aktiva medborgare men att gå så långt att vi ska börja städa stan med talkoo tycker jag är att gå för långt. Jag kommer även i fortsättningen att bo kvar i Haparanda.