FRIA ORD: Nu kan jag läsa vad Elvis sjöng

FRIA ORD: Låt oss i all enkelhet starta en folkrörelse, som kan få fler positiva effekter än någon orkar räkna upp.Många av oss äldre är ganska hjälplösa inför dator- och mobiltekniken. Vi börjar tappa minnet och språket. Avståndet till barnen och barnbarnen växer, livsmönstren är annorlunda nu och även om man träffas ibland har man inte så mycket gemensamt att prata om
Samtidigt skulle hela bygden behöva föryngras, öppna sig mer för omvärlden. Vi behöver odla språkkunskaper, lära oss mer om andra länder och folk för att i yrkes- och privatlivet bättre kunna ta emot dem som vill komma hit.

Det finns ett verktyg för allt detta. För de yngre är det så självklart att de inte ens tänker på att de flesta äldre inte vet om det: Internet rymmer otroligt mycket skräp och värre ting, men är också en guldgruva.

Känsloupplevelser

Du som ännu inte har upptäckt guldet kan få många aha-upplevelser och nyväckta minnen om du får hjälp att söka bland myriader av sånger och filmklipp från alla årtionden. Du hittar texterna, ofta även översättningar, får fram fakta om allt som gett dig känsloupplevelser.

Jag hittade Snoddas Flottarkärlek, såg en likadan stenkaka snurra som pappa köpte på 1950-talet. Jag sjöng sången för grannarna då, men först nu hittar jag hela texten. Först nu kan jag läsa vad Elvis och andra egentligen sjöng och vad som faktiskt hände i schlager- och filmvärlden på 50-, 60-, 70-, 80-talet. Jag kan slå mina barn med häpnad genom det jag kan berätta om deras favoriter.

Tänk på hur älskad den finska musiken har varit i Tornedalen! Du kan höra Laila Kinnunen, sjunga med i texterna, läsa om hennes tragiska öde. Du kan söka på ”Tapio Rautavaara”, ”Reino Helismaa” och så vidare. Du hittar hundratals artister, tusentals sånger, det mesta som betytt något just för dig.

Väcker intresse

Be dina vänner, barn och barnbarn ta med sig sina bärbara apparater och visa dig hur man söker på Youtube, Spotify och Wikipedia (på svenska, finska, engelska). Låt dem också lyssna på de bästa låtarna du minns och läsa texterna (”lyrics”). Många unga är eller blir faktiskt intresserade.

Ett enkelt sätt att förbättra språkkunskaper är just att titta på sångtexter man gillar, översätta ord för ord, lyssna flera gånger och sedan sjunga med. Man behöver inte alls ha lärarutbildning för att fungera som guide för andra. Man kan samlas kring en folkkär artist hemma, på ett kafé eller på vårdhemmet. Den som har anlag att bli en bra berättare kan även tjäna en slant på sitt eget och andras intresse.

Du som nu har läst och nickat instämmande, tipsa andra, ta in de här möjligheterna i ditt eget liv.

Låt oss unna varandra den glädje som sångerna och musiken kan ge både i ensamhet och tillsammans med andra.

Sixten Johansson

Det här inlägget har också publicerats i Haparandabladet den 26 juli 2013.

Publicerad i Fria ord, Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala, Svenska Taggar: , , ,