FRIA ORD: Offentligt eller privat?

FRIA ORD: Vilket skall man satsa på?

Ja, de som arbetar i den offentliga sektorn, deras löner betalas med pengar som den privata sektorn samlat ihop.

Alla betalar ju skatt. När den som arbetar i den offentliga sektorn får sin lön, till exempel 1.000 kronor, betalar denne 300 kronor (30 procent) i skatt. 700 kronor skjuter den privata sektorn till i form av skatter. Annars får den offentligt anställde inte sin lön.

Därför minskar varje färre offentlig anställd behovet av att samla in skatt.

Pensioner på den privata sektorn betalas inte med skattemedel utan från privata fonder som ihopsamlats under en lång period. Däremot betalas offentliga pensioner med skattemedel.

Ger balans i budet

Därför bör nedskärningar på pensioner göras inom den offentliga sektorn och hållas så höga som möjligt på den privata sektorn.

Budgeten på den offentliga sektorn hålls då i balans.

Med detta i åtanke kan man undra om Övertorneå kommuns förvärv av Ekfors Kraft, dessutom till överpris, var så väl genomtänkt. Än mindre om man tar lån för detta. Egna medel finns att tillgå.

Att driva ett företag av den här typen kräver specialkunskaper och att anställa personer med sådana kunskaper kostar mycket.

Vilket i sin tur betalas av den privata sektorn i form av skatter.

Skapat svartarbete

När det gäller nedskärningar i bidragssystemet har detta medfört att en väldig massa människor måste arbeta svart för att få hushållsekonomin att gå ihop.

Detta medför ytterligare minskningar i skatteintäkter. Samtidigt betalar samhället miljoner varje dag i form av bidrag till företag och organisationer, till exempel form av fas 3.

Detta medan tiotusentals unga går arbetslösa, pratar politikerna om att höja pensionsåldern.

Vore det inte bättre att höja skatten lite för att låta de gamla gå i välbehövlig pension och låta de unga, vår framtid, få arbete?

Genom omfördelning i skatte-, bidrags- och pensionssystemet är det fullt möjligt.

Holger Pantzare

Det här inlägget har också publicerats i Haparandabladet den 30 juli 2013

Publicerad i Fria ord, Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala, Svenska Taggar: , , , ,
2 kommentarer om “FRIA ORD: Offentligt eller privat?
  1. Anders Bäckström skriver:

    Mycket sakligt, klokt med stor insikt!

  2. Sixten Johansson skriver:

    Huvudproblemet är nog inte offentligt privat, utan att tid, kraft och pengar slösas bort både i offentlig tjänst och privat på alla plan. I stort och smått stjäl vi från varandra, från det allmänna, från arbetsgivarna, från alla som tvingas betala mer än nödvändigt. Ägare eller företagare kan ibland ta ut orimliga vinster eller tvingas ibland bära orimliga kostnader t ex vid kortfristiga upphandlingar eller när de anställt opålitliga, ansvarslösa medarbetare. Problemen finns djupt inom oss.