Fria ord: Om banker
 väljer stor
städer är 
vi illa ute

FRIA ORD: I Dagens Industri går Nordeas ekonomer ut med att räntan i Norrland ska vara betydligt högre än i södra Sverige?

Min undran är – vill Nordea att Sveriges hetaste investeringsområde ska dö en kvävningsdöd?

Företagen i Norrbotten har nog svårt att få lån över huvud taget. Företagarnas egen räntecheck visar att ju längre norrut man kommer så får vi betala högre räntekostnader redan nu.

Ligger det politiska syften bakom utspelet, så är det absolut inte acceptabelt.

Stark tillväxt

Vi har en stark tillväxt av nya företag i hela regionen, men som har svårt att kunna utvecklas på grund av svårigheter med framförallt utökat rörelsekapital och investeringar i marknadsföring.

Nyligen pratade jag med företagare inom Luleå kommun, som hade för avsikt att sälja sin rörelse. Tre spekulanter som alla var utbildade inom den speciella nischen sökte ett lån i syfte att köpa inredning och varulager.

Alla tre fick nobben, trots att ingen av dessa personer hade betalningsanmärkningar.

Problemet var att verksamheten låg i en utkant av kommunen och kanske att banken inte trodde det fanns någon framtid för den branschen?

En annan företagare i en inlandskommun hade visserligen fått lånet beviljat men till en ränta som var betydligt över vad motsvarande verksamheter hade fått i kustkommunen.

Dessutom hade säkerhetskravet med personlig borgen varit med i bilden.

Samma för konsumenter?

Behandlas konsumenterna på samma sätt av bankerna, så kommer det att innebära att husmarknaden och andra kapitalvarumarknader kommer att starkt förändras. Måste vi i framtiden satsa på att köpa och bygga hus i Skåne för att bankerna ska vara nöjda.

Min förhoppning är att samtliga banker i hela norra Sverige nu tar ett krafttag och verkligen ser vilka möjligheter som finns.

Ju längre norrut man kommer desto trognare kunder oavsett om det är privatperson eller företag.

Jag har mer eller mindre daglig kontakt med de banker och banktjänstemän/chefer som finns i länet och jag vet att det finns många goda kunskaper om utvecklingen och investeringar, men om dessa inte får gehör från ledningspersoner på central nivå så händer ingenting.

Fyra av fem jobb skapas i små företag och därför måste banksystemet vara med på ett aktivt sätt och verka för att förutsättningarna ska vara lika över hela landet.

Om bankerna väljer att enbart satsa på storstäderna, så är vi farligt ute.

Kjell Hjelm
Regionchef
Företagarna Norrbotten

Det här inlägget har också publicerats i Haparandabladet den 4 mars 2014.

Publicerad i Fria ord, Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala, Svenska Taggar: , , , ,
17 kommentarer om “Fria ord: Om banker
 väljer stor
städer är 
vi illa ute
 1. Jepp skriver:

  Och andra länder skulle må bra av lägre respektive högre ränta:)
  Vilken tur att VI röstade nej till EMU

 2. staffan skriver:

  Bankernas makt kan bara minskas med ”otrogna kunder” fler måste byta bank oftare konkurrensen är fortfarande dålig. Nordea står ju för en policy med ökade bonusar till bankdirektörerna som exempel. Många i norr är alldeles för lojala kunder där Nordea är deras drake oftast, tyvärr!

 3. Jepp skriver:

  Håller med dig till fullo, man skall gå in och ställa krav hos bankerna, inte stå med mössan i handen

 4. Knapsu skriver:

  Det finns bara ett språk bankerna förstår: pengar. Ta ifrån bankerna pengarna! Ta ut alla besparingar i kontanter, ha dem i madrassen, låt betalkorten ligga oanvända och använd bara kontanter.

 5. Sixten Johansson skriver:

  Madrassen är inte att rekommendera som kassaskåp, men det finns nischbanker som ger bättre sparränta. Pengarna är säkra och kan vara snabbt tillgängliga om man så vill. Man behöver bara ha ett uttagskonto i en vanlig bank.
  Det som Kjell Hjelm befarar – svårigheter på husmarknaden – har vi haft redan i flera år i glesbygden. I praktiken är det omöjligt att få bolån över taxeringsvärdet och det har sänkts undan för undan. Och värderingar bygger oftast på säljstatistiken, som ju pekar neråt.

 6. staffan skriver:

  Ingen vill ge lån utan säkerhet oavsett man bor i tätort eller glesbygd. Båda alternativen har sin baksida. Dock väljer de flesta att lämna glesbygden som inte genererar något vare sig för de boende där eller landet! Men utan pengar finns inga alternativ.

 7. Sixten Johansson skriver:

  Givetvis måste bankerna bedöma säkerheten, men ändå tar de enorma risker och bidrar till att strypa landsbygden. Det gäller både affärsbankerna och SBAB. Det är mycket svårt att få rimliga bolån i glesbygden även om man bevisligen har bra inkomster och solid ekonomi. Ändå skulle en krasch bli en obetydlig förlust för banken. I städerna ges mångmiljonlån utan betänkligheter. Går priserna upp är allt väl. Men en sprucken bolånebubbla slår ut hela ekonomin och folk har miljonskulder resten av livet

 8. Sixten Johansson skriver:

  Bolånen har en stark koppling till småföretagandet. Det enklaste och oftast billigaste sättet för en företagare att få pengar för en investering eller som buffert är att ta ett bolån eller höja ett tidigare lån. (Inte för mycket naturligtvis). På landsbygden är detta nu svårt. Nästan enbart stadsbor kan sälja, flytta ut på landet och förverkliga sina drömmar!
  Men många pensionärer på landet skulle gott kunna ta ett litet bolån och unna sig mer i livet i stället för att lämna arv att slåss om…

 9. staffan skriver:

  Om man står för marknadsekonomin så får man ta den till fullo. Företagarna vill ha samhällsskydd när de passar dem. Dubbelmoral att skylla på orättvisa mot glesbygd ”Norrland” flytta till tätort söderut där du tror att det är så bra! Det är företagsamhet!

 10. Sixten Johansson skriver:

  Det finns många sorters företagsamhet. Jag avskyr dubbelmoral, försöker beskriva verkligheten realistiskt. Men visioner är också realism, kan förvandlas till reella ting.
  Visst ger tätorterna större möjligheter på flera plan, men många kan i någon fas av livet uppleva att landsbygden ger mer livskvalitet för dem själva och familjen.
  Varken politiker eller marknadsekonomi skapar i sig jobb. Det är kortsiktigt och dumt att slå ut landsbygdens möjligheter, men konstgjord andning hjälper inte långt.

 11. viktigpetter skriver:

  Det finns uppgifter om att de statliga jobben i Stockholmsområdet uppgår till 140 000.I så fall är det ju en överdådig subvention. Kan någon bekräfta dessa uppgifter?

 12. Sixten Johansson skriver:

  Vid lite googlande ser man att de statsanställda i Stockholms län är kring 75.000, i Norrbottens län under 10.000. Men det är mycket som inte ingår i de siffrorna.
  I en artikel ställdes olika siffror i relation till varandra och en slutsats var att Uppsala, Västerbotten, Norrbotten och Stockholm är de som kan sägas få mest subventioner. Eftersom Stockholm producerar minst mat, energi och råvaror klassas stockholmarna som landets curlingbefolkning, som är beroende av andra för sin försörjning.

 13. staffan skriver:

  Viktigpetter: Om man räknar in de statligt delägande i aktiebolag så kan du nog dubbla siffran. Men som du vet är detta en politisk fråga kolla på Norge som har en levande landsbygd. Dock är den subventionerad med skattemedel. Vill du ha högre skatt!

 14. Sixten Johansson skriver:

  I år får vi höra mycket tjafs om sånt som ska föreställa politisk ideologi och kraftåtgärder, men i decennier har alla styrande partier skapat enorma orättvisor och obalanser på alla möjliga områden utan att ha utrett ordentligt vilka problem som skulle uppstå. Ett område är bostadspolitiken i sin helhet, t ex de senaste 40 åren. Några nationalekonomer uppskattade att det handlar om flera tusen miljarder som har överförts, huvudsakligen till medelklass och överklass i storstäderna. Tyst, tyst!

 15. staffan skriver:

  Sixten nu får du inte vara sån. Överföring till de som redan har, har alltid varit naturlag i hela landet. Detta i form av fina avdrag och subventioner. På senare år har EU-bidraget delats ut till folk som inte gör något på sin areal!

 16. Sixten Johansson skriver:

  Ja, Staffan, de politiska flosklerna och stämplandet från höger till vänster börjar redan nu stå mig upp i halsen. Det är ofattbart att miljarder kan slösas bort eller smygas över till de redan rika utan att någon större kompetens används till att styra pengarna vettigt och utan att något ansvar utkrävs för de tokigaste besluten vare sig nationellt eller på EU-nivå! Det är ingen avancerad matematik och klarsyn som skulle ha behövts på någon nivå, bara mer hederlighet, vilja och ryggrad!

 17. staffan skriver:

  Håller med dig Sixten utöver detta räknar man med att korruptionen inom EU är lika stor som hela budgeten. Den finns i alla väderstreck på denna kula!