Fria ord: Politisk halvtid mer värd än lärare på heltid?

Det är läget att sänka de politiska arvodena, enligt insändarskribenten. Foto: Olivia SandinFRIA ORD: Apropå Haparanda kommuns dåliga ekonomi: Jag kan utläsa av handlingar från kommunkontoren att Haparandas ekonomi är den sämsta av Tornedalskommunerna.

Övertorneå tycks ha den bästa ordningen på sina slantar.

Detta trots att Haparanda har Ikea-etablering, läget vid E4:an, nybyggd järnväg till orten, flygplats på 25 kilometera avstånd, Cape East, och kanske snart BC (Barents Center).

Är det möjligen de sedan lång tid tillbaka bristfälliga matematikkunskaperna i Haparandaskolorna som ger utslag i kommunens kassa?

Frikostig ersättning

Någonting som man klart och tydligt kan utläsa från kommunhandlingarna är att Haparanda kommun har de i särklass frikostigaste ersättningarna beträffande politikerarvoden och partistöd av alla Tornedalskommunerna.

Att till exempel en nämndsordförande för sin beräknade halvtidstjänst kan ha mer i månadsarvode (cirka 30.000 kronor) än en lärare som jobbar heltid kan inte vara rimligt.

Inte alls konstigt att det är strid om dessa uppdrag.

Politikerna har ju suttit och själva beviljat sig dessa orimliga arvoden. Kliat varandra på ryggen.

Samma sak gäller partistödet. Flera partier har nu genom frikostigt partistöd byggt upp stora kapital i banker.

Se efter själva

Jag rekommenderar medborgarna att själva gå upp på kommunens ekonomikontor och ta del av erforderliga handlingar, som är helt offentliga.

Jag hoppas nu att den
 tillträdande ”regeringen” tar tag i detta och sänker arvoden och andra ersättningar till rimliga nivåer så att kommunens ekonomi kan förbättras.

Argusögat

Det här inlägget har också publicerats i Haparandabladet den 24 oktober 2014.

Publicerad i Fria ord, Kalix/Överkalix, Svenska Taggar: , , ,
16 kommentarer om “Fria ord: Politisk halvtid mer värd än lärare på heltid?
 1. Anders Bäckström skriver:

  Ligger ett arvoderat uppdrag så högt i Haparanda? tror inte det. Däremot så är det förmodligen ett halv basbelopp, alltså runt 22 000 kr i månaden.

 2. Pekka skriver:

  På tok för höga arvoden. Dags för nya kommunalrådet att lägga ersättningarna på mer rimliga nivåer.

 3. från holmen skriver:

  det behövs alltså ett ekonmiskt incitament till politikerna… Inte undra på att dom är så villiga till strid om sina uppdrag…Bra skrivet av ARGUSÖGAT…. undrar om vi kan få reda på fakta i kostnaderna….

 4. Correct skriver:

  Var inte enfaldig herr Bäckström. Det är ju S som styr Hpda sedan decennier. Klart att det är 30.000:-/månad. Man hade förväntat sig mer när det är vänstern som styr….

 5. Anders Karlsson skriver:

  @Argusögat Du har så rätt, jag kollade in reglementet på:
  http://www.haparanda.se/download/18.7066fe08143befd4c7e3457/1403868969160/Reglementet.pdf

  Där jag citerar följande:
  Ӥ7
  Årsarvode
  Socialnämndens ordförande, 50 % av heltid och 50 % av kommunalrådets lön
  Barn- och ungdomsnämndens ordförande, 50 % av heltid och 50 % av kommunalrådets lön

  I år har kommunalrådet drygt 60.000 i fast månadslön.

  Du kan även göra en jämförelse med vik. kommunchefen som har en månadslön på 70.000 om han skulle ha arbetat heltid…

  Vad tycker ni?

 6. Fy skriver:

  Fy fan säger jag bara, kan inte en idog kvinna gräva lite i detta med…

 7. kgi skriver:

  Varför röstar ni på S??

 8. staffan skriver:

  60000 är en lön helt i paritet med vad den kompetens som dessa framträdande roller kräver, inom alla politiska färger.
  Dem har ingen möjlighet som du s.k. ”Argusögat” att vara anonym. Du vill inte ens en gång gå ut med ditt namn i Fria ord där jag tycker att man ska ståta med sitt namn om man påtar sig att vara revisor.
  Jag vill kalla ditt Fria ord för slutna ord utan täckning.

 9. Happisbo skriver:

  Det finns mycket som någon borde gräva mer i hos Haparanda kommun. Det finns massor med vackra ord men verkligheten motsvarar inte de goda tyvärr. Om ansvariga personer skulle läsa på om tex tystnadsplikt, offentliga handlingar, PUL så skulle det inte vara så illa ställt som det är nu. Sanningen kommer fram förr eller senare. Tro mig.

 10. mr NN skriver:

  Det behövs inte så mycket grävande i detta! Dessa arvoden har inte beslutats i lönndom utan i kommunfullmäktige. Protokollen är lätta att få tag i. Undrar hur många fullmäktigeledamöter som reserverade sig när man beslutade om politikerarvodena??

 11. Happisbo skriver:

  Mr NN Tror du på fullaste allvar att någon inom (S) ens skulle våga reservera sig? Partipiskan viner runt kommunhusets härskare.

 12. tryckare skriver:

  Dom som är negativt inställda till dom höga arvodena skulle nog inte själva tacka nej om dom blev erbjudna dom höga arvodena.
  Men då skulle det krävas att dom gör nånting och det tror jag inte dom är så sugna på, lättare att försöka dra ner alla till deras nivå, deras nivå är = gör ingenting och klaga på allt och alla.

 13. Pekka Puupää skriver:

  Att människor vill vara anonyma, har jag full förståelse för. Det kan finnas många anledningar till det. Anhöriga som är kommunanställda, själv kommunanställd eller på annat sätt anledning att eventuellt utsättas för repressalier. Sanningen är inte beroende av eventuell anonymitet hos visselblåsaren. Eller hur Staffan?

 14. staffan skriver:

  Pekka: I fria ord skall man inte vara anonym. Däremot kan du som läsare vara anonym i dina kommentarer, typ som i detta forum.
  Fel av Hb att tillåta anonymitet i Fria ord.

 15. Janne J skriver:

  Att skydda en uppgiftslämnare är självklarhet och tidningen vet vem det är och journalister har den rätten, Var glad du bor i ett land där vi kan göra så.

 16. mr NN skriver:

  Happisbo: Partipiskan viner i alla partier! Att påstå något annat är bara löjligt. Sedan är det en annan sak att S haft majoritet i Haparanda. Men kan du ”Happisbo” säga vilka som resrverat sig emot arvodena? Vilka partier?