Fria ord: Så blir Övertorneå 
en vinnarkommun

FRIA ORD: I år kan Tornedalen börja vända avfolkningen.

Särskilt i Övertorneå märks en ny anda. Intresset för politik är stort, man vill arbeta vänligt, sakligt och konstruktivt för kommunens bästa. Inför valet verkar man se lika mycket till person som till parti och medge även egna fel och andras förtjänster.

Oavsett valutgången får vi alltså många nya idealister som inte gillar rävspel. Då kan även de erfarna ta sig ur partifållor och motsättningar. Och de har ögonen på sig, gnällspikar blir inte populära! Om lagandan blir bra kan Övertorneå bli en vinnarkommun!

Ett vinstrecept för 2015–2030 ser ut så här:

Vi har inga jobb – vilka kan flytta hit? Ja, inflyttarna måste ordna jobben själva. Kompetens, eget företag, distansjobb, it, näthandel, naturbruk, familjehem, turism osv. Många får kapital när de säljer och flyttar till billigt boende med hög livskvalitet här.

Grannlandet tillgång

Varför skulle de flytta hit?

Jo, vid sidan av vår vackra natur, årstiderna och ljuset har vi unika tillgångar: Grannlandet, gränsen och dess möjligheter. Nord-kalottens fyra länder, många språk. Och vi bygger en trygg, spännande uppväxtmiljö av ett slag som redan nu är mycket eftertraktat.

Vilka är våra målgrupper? De som har rötter i norr och en miljon sverigefinnar plus några miljoner finländare. Men andra blir också hemmastadda om andan blir den rätta. Vi ska alltså främja en sådan naturlig omsättning att andan också omsätts och bara det bästa blir kvar.

Vi ska inte krampaktigt hålla kvar våra unga. Det är bara bra om många i 20-35 årsåldern prövar vingarna, flyttar, vidareutbildar sig, får yrkeserfarenhet, hittar partner, bildar familj – och då börjar söka den bästa miljön.

Stolthet viktig

Särskilt i städerna söder-över är förfärande många barn och unga vilsna och rotlösa. Deras föräldrar våndas. Vi ska skapa och erbjuda ett samhälle där folk vill, kan och får stödja alla föräldrar i deras fostran. Gammaldags? Ja, men öppna ögon och omtanke har nu blivit guld värda.

Först får alltså våra barn och unga en sådan skolgång och erfarenhet att de känner sig stolta, inte bara över hemkommunen, utan över hela sin hemregion Nordkalotten. Sedan vinkar vi adjö, för vi vet att de nu klarar sig ute i stora världen. De håller kontakt, är levande reklam för vår bygd. En del kommer tillbaka med nytt blod, nya idéer och erfarenheter.

Men bygden töms inte på 20-35 åringar! Vi lockar till oss och utbildar unga utifrån, som vill bryta sina egna bojor. Vi tar väl hand om dem. De är aktiva och motiverade att lära känna vår bygd. Särskilt våra äldre blir bra handledare, både ideellt och avlönat. Så får de också tillfälle att berätta det där som barn och barnbarn blivit döva för.

Pensionärer välkomnar vi. De har försörjningen ordnad. Vår bygd blir bra på aktiviteter och vård för alla oss 50++:are. Vi planerar för en flexibel, human äldrevård, kanske i flera byar när behoven ökar. Vi går på många vägar mot samma mål och förverkligar de bästa idéerna från alla partier och enskilda.

Sixten Johansson

Det här inlägget har också publicerats i Haparandabladet den 25 mars 2014.

Publicerad i Fria ord, Övertorneå, Svenska Taggar: , , ,
25 kommentarer om “Fria ord: Så blir Övertorneå 
en vinnarkommun
 1. Jens skriver:

  Sixten: Jag gillar det du skriver beträffande att få tillbaka de som i unga år valde att pröva sina vingar och/eller utbilda sig på andra orter. Kommer dessa tillbaka med eventuell familj kan det innebära fina ringar på vattnet.

 2. Sixten Johansson skriver:

  I alla tider har man här uttryckt den fromma förhoppningen att utflyttade tornedalingar ska flytta ”hem”(?!) igen. Det räcker ju inte. Otaliga idérika återvändare har efter några år bittra flyttat bort igen eller stannat, men nedtryckta i skoskaften. Andan måste gradvis förändras så att vi behåller det som är bra här och tar till oss det nya som är av värde.
  Vi har faktiskt osynliga guldgruvor här uppe som vi målmedvetet kan börja utnyttja. Mycket görs redan nu, men öppnare ögon behövs.

 3. Jens skriver:

  Sixten: Har du några tankar kring hur personer med akademisk utbildning, typ ingenjörer, medicinare, pedagoger etc kan få möjlighet till adekvata jobb i tornedalskommunerna? Alla är som bekant inte skapta för att bli egenföretagare utan gör sig bättre som anställda.

 4. Jens skriver:

  Sixten: Har du några tankar kring hur personer med akademisk utbildning, typ ingenjörer, medicinare, pedagoger etc kan få möjlighet till adekvata jobb i tornedalskommunerna? Alla är som bekant inte skapta för att bli egenföretagare utan gör sig bättre som anställda.

 5. Sixten Johansson skriver:

  Pedagoger kommer utan vidare att få jobb. För att bli anställd räcker det ju inte att vara erfaren, duktig och inspirerande, utan man måste dessutom skaffa sig ”legitimation” och liknande.
  Även ingenjörer, medicinare och liknande kan i princip utföra jobb för arbetsgivare på andra sidan jordklotet och bo var de vill. Det som räknas där är den faktiska kompetensen på efterfrågade specialområden. Massor av kvalificerade jobb utförs ju t ex i Indien och Pakistan, varför då inte i Tornedalen?

 6. Legitimerad lärare skriver:

  Pedagoger eller legitimerade lärare får absolut inte jobb utan vidare, trots brist. Talar av egen erfarenhet. I Pajala, Gve o Kiruna fick jag direkt. Inte i Ötå där jag bor.

 7. Sixten Johansson skriver:

  Legitimerad lärare har förstås rätt i dagsläget. Jag tänkte framåt, då vi får i gång utvecklingen. Utbildare av olika slag förblir ett framtida bristyrke. Många läropaket kommer nog att sammanställas i hemmen!
  Övertorneå kan bli en mycket attraktiv kommun att flytta till just tack vare utbildningssidan. Det allra viktigaste är att ge lärare och skolledare ork och inspiration, så att de i sin tur hjälper eleverna att värdesätta både bygden och världen. ”Byn” ska stötta både hemmen och skolan.

 8. Sixten Johansson skriver:

  Visst är det typiskt tornedalskt att fråga: 1. ”Vilken by är du ifrån?” 2. ”Vems pojke / flicka är du?” 3. ”Känner du den och den?”
  Men det är lika typiskt för halva jordens befolkning, den som bor på landsbygden! Stadsbor tror att de är så självständiga och fria från allt sånt, men klassningen ser bara annorlunda ut, tvångströjorna träs på i städerna också.
  Även individualisterna längtar efter ett socialt sammanhang. Om vi hittar en bra medelväg har vi något mycket eftertraktat att erbjuda.

 9. en annan skriver:

  Andra akademiska yrken? Var finns de jobben i Övertorneå? Eller är det bara lärarna som ska bosätta sig i Ötå? Och egenföretagare.. Jag vill inte bli en lärare men har en hög akademisk utbildning. Tyvärr finns inte det några möjligheter att få ett arbete i Ötå, troligtvis inte ens i framtiden. Så det är bara fortsätta och pendla till grannkommunerna…

 10. Sixten Johansson skriver:

  I framtiden kan man nog inte vänta sig att ”få” ett arbete ens om man har en hög akademisk utbildning. Däremot kan den som skaffar sig RÄTT utbildning och kompetens bo i princip var hän vill. Det är naturligtvis inte lätt att satsa rätt – och säkert måste man byta då och då.
  Samma gäller för hantverkarna. Den bästa muraren och snickaren vill alla anlita, marknadsföringen sköts av djungeltelegrafen. Och den som t ex gör världens bästa handgjorda läderstövlar har kunder i hela världen.

 11. Enok Nitti skriver:

  9. Om man har kompetens inom data kan man bo var som helst, man kan sitta hemma och utveckla spel,appar, hemsidor som om det lyckas ger enorma inkomster. Facebook är ett exempel.

 12. en annan skriver:

  Yep.. Gill en by som Övertorneå behövs det knappt ens en medicinare i byn. Att åka till Kalix/Sunderby etc är ett måste om man ska ha vård. O visst man kan säkert ta hand om cyberpatienter om man bor i Ötå och jobbar distans. Så klart distansjobb är möjligt på vissa yrken som ex vid rådgivning. Mn att ta hand om en hjärtinfarkt eller stroke i akuta skede klarar man troligtvis inte heller i framtiden via online utan kräver face to face kontakten. Så var är de akad.

 13. Sixten Johansson skriver:

  Jag gissar att man inom några få år har utvecklat enkla och säkra betalsystem t ex för Youtube, så att den som vill kan sätta in några tior i förväg på ett eget konto och varje gång man gillar en riktigt bra grej kan man överföra några öre till den som skapat grejen. Det kan bli mycket pengar från hela världen!
  Många har också via nätet lyckats finansiera affärsidéer och projekt med donationer från privatpersoner och fonder.
  Möjligheterna finns. Man kan börja olja och trimma hjärnmaskineriet.

 14. Sixten Johansson skriver:

  ”En annan” har förstås rätt om dagens situation, men tänker väldigt statiskt. Jag har pekat på att vi har en fantastiskt fin kommun, där inte minst uppväxtmiljön blir mycket attraktiv. Det finns minst en miljon potentiellt intresserade. Bland dem finns tusentals som kan klara sin försörjning och bo var de vill. Om vi till en början bara får hit 20, så ger de 1 miljon i kommunkassan, köper varor och tjänster för 2 miljoner, ger kommunen möjlighet att skapa 2 tjänster, vilket i sin tur… Osv osv.

 15. Enok Nitti skriver:

  Ett närliggande exempel är Christian Jacobson i HB 18/3 som sitter i en lägenhet i Haparanda och utvecklar en mobil app, sedan finns svenska supportföretag som har flyttats till utlandet som med förmånligare regler skulle kunna verka i Sverige.

 16. Tornedalingen skriver:

  Det har alltid varit bråk och ständigt käbblande i Övertorneå och det bara verkar fortsätta i all oändliget. Det behöver nog tillsättas en haverikommission för att Övertorneå skall bli en attraktiv vinnarkommun. Facit efter 8 års alliansregerande är att hela Sveriges landsbygd på god väg att haverera för evigt. Ska vi acceptera ett fortsatt haveri eller ska vi i höst ge en ny (s) ledd regering chansen att ge landsbygden inklusive Övertorneå förutsättningar för en bättre framtid?

 17. Sixten Johansson skriver:

  Vore det så enkelt som att byta regering skulle jag i ärlighetens namn rekommendera det. Både landsbygds- och käbbelproblemen har ju uppstått och odlats under många decennier och någon haverikommission tror jag inte på, däremot på den naturliga förnyelse som uppstår då folk börjar ta sitt eget stora eller lilla ansvar för sitt liv, för sina egna och andras barn och för sin kommun. Jag har sett att min egen bild av Ötå var alltför mörkt färgad av media. Det finns otroligt mycket fint på gång här.

 18. Sixten Johansson skriver:

  Själv känner jag mest för barn- och familjeomsorgen och för utbildningen. Vid sidan av vård och äldreomsorg är det just de två sektorerna som får allt större problem. De mest engagerade blir nu ofta utbrända. Här skulle ett stödjande lokalsamhälle och flexibla lösningar vara en räddningsplanka av riksintresse.
  Man kan t ex kombinera familjehem med lärlingsutbildning, handledning, naturbruk, affärsverksamhet. Frustrerade socialarbetare kan kanske jobba som konsulter eller utbildare i egen regi.

 19. Stig Aspholme skriver:

  Konkret tips till Övertorneås kommunledning! Bygg ett hotell på toppen av Särkivaara och gör ett äldreboende av nuvarande hotell, den är ju redan färig för en sådan verksamhet.Denna idé lades på 60-talet men dåtidens politiker vågade ej ta beslut, vågar dagens politiker göra detta? En milsvid utsikt från hotellet skulle slå de flesta andra sådana objekt.

 20. Axel Vadd skriver:

  Det är sossarnas oavbrutna styre från 50-talets början som är anledningen till att Tornedalen ser ut som det gör idag. Deras politik, alla måste söderut, avfolkade byarna på dom bästa och följaktligen blev de sämsta kvar. Den kompetensförlusten ser vi resultatet av idag med den snäva omvärldssyn som ger homofober och rasister dess näring. Att skylla på 8 års alliansstyre är bara patetiskt och bekräftar väl snarare att möjligtvis är ”Tornedalingen” ett resultat av den s-ledda politiken.

 21. Sixten Johansson skriver:

  Ja, var hittar man så fin utsikt åt alla håll som just kring tätorten? Man skulle kunna utnyttja bergen och älven mycket mer, gärna börja med att välkomna miljö- och arkitekturförslag från allmänheten. Slyröjning och gångvägar långt utefter älven, tusen fågelholkar för att få bukt med myggen osv.
  Men än så länge bör vi vänta med dyra byggprojekt och i stället försöka få upp allas ögon för mjukvaran, det osynliga, immateriella, som vi faktiskt har och kan utveckla och stegvis materialisera.

 22. Insändarskribent skriver:

  Tack Sixten för dina ljusa och positiva visioner vad gäller Övertorneå. Men det verkar gälla bara Övertonrneå by – inte så mycket de andra byarna i kommunen. Jag ser gärna en lika ljus och positiv vision för Hietaniemi, Juoksengi – som bör få bro till finska Juoksenki (andra halvan av byn), Svanstein, Pello, Rantajärvi, Aapua m fl.byar. Ordna affärer, bensinmackar, m m till byarna, dra inte allt till Övertorneå. by, En aktiv politik som innefattar hela kommunen skulle göra kommunen unik.

 23. Sixten Johansson skriver:

  Insändarskribent har alldeles rätt, men någonstans måste man börja. Vi ska hela tiden tala om Övertorneå som kommun och i den stora målgruppen finns förstås många som kan vara intresserade just av byarna, beroende på livsstil, ålder, barn, jobb, släktband osv.
  Vi ska marknadsföra oss billigt genom att utveckla de osynliga värdena och berätta om det arbetet och resultatet. När vi får en nyinflyttning ger det resurser som kan satsas i hela kommunen. (Då vaknar andra kommuner, men vi blir först!)

 24. Stig Aspholme skriver:

  Ni borde läsa historien om Hietaniemi kommuns utveckling under Erik Norlins tid, ett bevis på att det går att utveckla allt samtidigt.

 25. Sixten Johansson skriver:

  Hietaniemi/Hedenäset är en vacker och mångfacetterad by med många aktiva människor. Jag gissar att speciellt engagemanget kring friskolan har betytt mycket. Friskolans arbete skulle säkert kunna fördjupas ytterligare, så att skolan i sig (plus gränsläget) skulle kunna locka inflyttare.
  Visst kan man jobba med många saker samtidigt om man bara samordnar arbetet mot överenskomna klara mål. I dagens avfolkningssituation måste kommunen ändå vara mycket sparsam och rikta resurserna noga.