FRIA ORD: Sälen måste förvaltas – på samma sätt som vilt

Antalet sälar har ökat kraftigt. Bilden från Salmis, den 7 maj i år, då tusentals sälar samlades vid iskanten. Foto: Eva Spiik

Antalet sälar har ökat kraftigt. Bilden från Salmis, den 7 maj i år, då tusentals sälar samlades vid iskanten. Foto: Eva Spiik

FRIA ORD: Strävan efter att bevara en ekologisk balans borde gälla både på land och till havs.
Så är det inte i dag.

För medan vi tillåter en kontrollerad och noga övervakad förvaltning av älg, rådjur och vildsvin gäller inte samma ansvar för sälen.

För samtliga sälarter, vikare, knubbsäl och gråsäl, har vi sett en tydlig ökning av populationen och snabbast ökning har gråsälen haft i Östersjön. Med sälarnas snabba tillväxt följer fler skador på garn/nät och fällor/ryssjor, vilket drabbar redan hårt prövade yrkesfiskare.

Den totala ekonomiska skadan av säl beräknas till 35 miljoner kronor årligen. Förutom skador på fångstredskap påverkar sälens utbredning även bestånden av ål, torsk och lax.

Det är för övrigt i laxgarnen som skadorna från sälen är som störst.

Växande problem

Frånvaron av en ordentlig förvaltningspolitik för säl och även skarv är därför ett stort och växande problem för de kustnära yrkes­fiskarna.

Trots detta är intresset för jakt på säl relativt lågt, mycket på grund av krångliga regler kring säljakten, vilket medför att inte ens kvoterna för skyddsjakt uppfylls.

När det handlar om licens­jakt på säl verkar den frågan ha blivit liggande på departementet, trots att Naturvårdsverket har öppnat upp för licensjakt.

Myndigheten ser nämligen ingen risk för att sälbestånden skulle hotas av licensjakten utan har tidigare pekat på att det skulle kunna lätta på konflikten mellan fiskare och säl.

Levande fiskenäring

Vi moderater tycker att förvaltarskapstanken ska genomsyra viltvården.

Som det är nu blir frånvaron av en fungerande förvaltning alltmer påtaglig för landets kustnära yrkesfiskare. Sälens utbredning hotar dessutom andra arter. Detta är ingen hållbar ordning. Vill vi ha kvar ett levande kustnära fiske måste det balanseras upp mot förekomsten av säl och skarv.

Frågan är hur länge landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) ska låta frågan ligga och skvalpa på näringsdepartementet innan han gör något för att underlätta för våra hårt prövade kustnära fiskare.

Åsa Coenraads (M)
Riksdagsledamot i Miljö- och
jordbruksutskottet
Krister Hammarbergh (M)
Riksdagsledamot

Det här inlägget har också publicerats i Haparandabladet den 23 juni 2015.

Publicerad i Fria ord, Haparanda, Svenska Taggar: , , , , ,
5 kommentarer om “FRIA ORD: Sälen måste förvaltas – på samma sätt som vilt
 1. rex skriver:

  Förbjud också sälen att äta den giftiga fisken eftersom människorna i denna kuststräcka fick förbud att äta fisk sommaren 2014.
  Vad säger sälvännerna om detta, Ingenting!

 2. testing skriver:

  Ja, vad bra om vi kan lösa ut alla yrkesfiskare för 35 msek. Laxen har inget ekonomisk värde. Priset är uruselt och den är giftig, då får vi dubbel effekt att laxarna kan stiga i älvarna och sportfiskaren kan få fånga dem i älvarna vilket ger 10 ggr pengarna där. 80% av laxen släpps tillbaka av det som fångas och det är ca 10% av beståndet som sportfiskarna får på kroken årligen.

 3. väljare skriver:

  Det som en gång var en rikedom för oss kan nuförtiden bara tjäna dem som vill leka med maten.

 4. rex skriver:

  Miljöfråga som de flesta inte vill ta ställning för.

 5. grr.. skriver:

  Ska vi människor fortsätta att styra över hur många arter av ett djur får finnas i antal ? Vi den ”moderna människan homo sapiens” fortsätter med det sjätte globala utrotandet av djur, insekter och växter ! Det är vi som inte passar in i naturen ! Dom andra globala utrotningar berodde på kosmiska och vulkaniska orsaker. Homo sapiens kallas också för den enda intelligenta ”varelsen” på jorden 🙂 Växters intelligens fast dom är dom första på jorden kommer inte ens på tal.