FRIA ORD: Ska Pajala sälja för en tiondel av priset för nybyggnation?

FRIA ORD: Enligt ledande politiker i Pajala kommun är det en jättefin affär att ge bort sitt fastighetsbestånd till privata kapitalister, visserligen en symbolisk summa på 138 miljoner. I denna affär ingår bostäder med cirka 28.000 kvadratmeter, samt verksamhetslokaler på cirka 58.000 kvadratmeter.

Bostäderna kanske inte generar så stora vinster, eftersom man har en stark motpart vid hyresförhandlingar, men på lokalytorna kommer det säkert att finnas möjligheter till högre prissättning.
Kan dessa lokalytor ge upphov till högre avkastningskrav, och därmed högre hyreskostnader för exempelvis skolor, vårdinrättningar.

Dessa högre hyreskrav kommer att medföra att kärnverksamheten kommer att bli dyrare och därmed mindre resurser för att bedriva själva verksamheten. Möjligheten finns för kommunen att höja skatteuttaget, men, men..

Här kan det finnas potential för en kapitalist med krav på avkastningar på 10-15 procent, som betraktas som låga, i dessa hungriga gamars perspektiv.

Hjälp mig att lära den kapitaliska matten: Hur man skall räkna att få fram att det är en god affär för kommunen att ge bort sitt fastighetsbestånd för en symbolisk summa.

Totala ytan är på cirka 86.000 kvadratmeter. Pris: 138 miljoner kronor. Detta ger ett kvadratmeterpris på det mycket modesta priset på ca 1.600 kronor per kvadratmeter.

I nuläget kostar nyproduktionen cirka 16.000 kronor per kvadratmeter?

Fortfarande resonerar man om ägarförhållandet 25/75.

Ingvar K

Den här insändaren har också publicerats i Haparandabladet den 20 december 2011.

Publicerad i Pajala, Svenska Taggar: , , ,
5 kommentarer om “FRIA ORD: Ska Pajala sälja för en tiondel av priset för nybyggnation?
 1. Stig Aspholme skriver:

  Kapitalister bidrar inte med någonting, de satsar pengar som de enkelt kommit över till nya projekt som lika enkelt ger dom redan överfulla kistorna påfyllning. Här borde staten ta sitt ansvar och hjälpa Pajala med mycket förmånliga lån, så att kommunen också fortsättningsvis kan bygga och förvalta sitt bostadsbestånd.Men som sagt ”Regeringen” är väl kapitalisternas förlängda arm. Nu satsar man miljarder i Trollhättan för de arbetslösa. Kunde inte dessa pengar ha hjälpt Saab att överleva?

 2. Mal skriver:

  Allt handlar om riskbedömning. En del människor tycker på fullaste allvar att politiker och tjänstemän i offentlig sektor ska gambla med skatteintäkter. Ingen bra idé att skattebetalarna ska ta risken med till exempel fastigheter i Pajala eller en förlusttyngd bilfabrik i Trollhättan som gått back i 20 år… Tyck vad ni vill om ”kapitalisten” ni hackar på, men bättre att han eller hon tar riskerna och inte stat eller kommun.

 3. krakatau skriver:

  I dessa offentligt-privata samverkansformer är det sällan eller aldrig så att det offentliga, dvs den skattefinansierade delen – vi medborgarna, får ta del av vinningen. Däremot får vi stå för fiolerna vid motgångar. Ingvar K har rätt i sina tankar liksom Westman i sitt resonemang tidigare.

 4. Trippel J skriver:

  sluta gnäll. Det är era folkvalda. Dags att vakna nu?

  Det skall vara (S) (S) och lite (V). Hahaha dom är ju bara ute efter höga lönar och politiska minnes märken.

 5. norre skriver:

  Kom ihåg att 2004 var konkursen ett faktum (30 miljoner behövdes) för Pajala bostäder, men räddades av statliga bostadsakuten. Genom att sälja kommer det privata kapitalet att stå för 75% av risken, samtidigt som kommunens skatter ökar enormt.
  Fakta är: att staten INTE kommer att bidra med något!! att Kommunen endast kan dutta med 40-60 lägenheter, det räcker inte på långa vägar, inse det!!!
  Sälj och kommunen sparar 10-15 miljoner årligen bara på räntekostnader. Jackpott för medborgarna!