FRIA ORD: Ska ”satkärringar” och ”gubbjävlar” ta föräldrarnas ansvar?

FRIA ORD: Många av oss Haparandabor har under den gångna sommaren upplevt den ”terror” som några få ungdomar och unga män hänsynslöst bedrivit/bedriver med sina mopeder och motorcyklar.

Ljudnivån på dessa maskiner är så hög att allt annat avstannar. De kör med mycket hög hastighet upp och ner längs Storgatan utan att visa hänsyn för övriga i trafiken.

Självklart ”terrar” de andra även boende i Haparanda.

Flera turister poängterar att dessa hänsynslösa ”vildar” är ett mycket negativt minne de tar med sig från vår stad.

Är det ”satkärringar” och ”gubbjävlar” som skall ta fighten med dessa typer eller vem äger problemet?

Nej! Föräldrar bär huvudansvaret och de kan inte skylla på någon annan.

De förser/sponsrar sina ouppfostrade ungdomar med dessa maskiner och de är även mycket medvetna om vad som dessa ”vildar” håller på med.

De flesta i Haparanda vet vilka dessa marodörer är och var de bor.

Polisen och socialtjänsten borde besöka dessa familjer och unga män för samtal och erbjuda samtalsterapi eller annan hjälp, helst innan en svårare olycka inträffar.

Inte ännu ”gubbjävel”

Det här inlägget har också publicerats i Haparandabladet den 1 september 2015.

Publicerad i Fria ord, Haparanda, Svenska Taggar: , , ,
16 kommentarer om “FRIA ORD: Ska ”satkärringar” och ”gubbjävlar” ta föräldrarnas ansvar?
 1. Håller med till fullo skriver:

  Sen kan jag tycka att dom poliser som är i tjänst framförallt under helgerna, borde använda sin tjänstetid på att vara där ungdomarna är dvs stranden, marielund, mm och stävja oroligheterna.
  Istället för att besöka Ponderosa helg efter helg, men det kanske är roligare och kolla på tjejer när man jobbar?

 2. Apache skriver:

  Eller så tar de andra byarna o centralstan efter exemplet i Nikkala med att samla ihop aktiva som vill arbeta på fritiden för ett lugnare område.

 3. Mitti skriver:

  Instämmer med insändaren! Fler poliser behövs i Happis för att stävja buset! Men om inte berörda föräldrar har tid eller ork att ta hand om sina barn vem gör det
  då? Det kanske behövs ett medborgargarde eller liknande som stöd till polisen och socialtjänsten.

 4. Ett problem skriver:

  Håller också med.. Jag flyttade från stranden för drygt två år sedan. Sommartid var det hopplöst med alla dessa mopeder som levde rövare på stranden. Ingen nattro , och tv gick inte att se, eftersom mopederna störde signalerna till boxern. Mitt beslut att flytta var 90% pga mopeder. Men knappast samma mopedungdomar idag som för två år sedan, men traditionen har nya mopedungdomar ärvt, pga av att det inte finns föräldrar med kontroll och inga poliser..

 5. Yes skriver:

  Håller med första insändaren ang polisens disco besök.
  dom är mkt ofta på besök där, vill se dom mer på platser där dom behövs mer..
  Det är ju vi skattebetalare som betalar deras lön 🙂

 6. Brasse skriver:

  Hur skall vi föräldrar orka ta hand om våra barn när vi måste arbeta häcken av oss för att staten Sverige skall få in sina skatteintäkter till sina idiotiska projekt, inte jag i alla fall. Näää lämna över det till soc.

 7. gåväg skriver:

  Dom föräldrar som ser detta kan ju varna sina barn med moped att jag kommer knuffa omkull dom om dom kör fort förbi folk på gåvägar , blev omkörd vid tunneln bakom rusta och framför gick 2 st med en barnvagn och dom körde full gas. Så nästa gång välter jag dom

 8. Spara och slösa skriver:

  Dela ut gratis kondomer till olämpliga föräldrar!!

 9. Ungvuxen skriver:

  Klaga inte på föräldrarna, de flesta har gjort likadant, jag har varit i moppeåldern och när man är i den åldern 14-16 så tror man helt och hållet på att man är odödlig och inget dåligt kan hända.
  Inte föräldrarnas fel utan de är bara grabbarna som inte har vett… Tyvär så brukar de lugna sig efter att det hänt en olycka 🙁 men ni som vet vilka det är som kör som blådårar, ta kontakt med deras föräldrar och berätta åt dom.

 10. Kalle skriver:

  När jag var pojke hände det att man satte en klädnypa med en pappbit mot ekrarna på cykeln,vilket framkallade ett knattrande ljud.Då kom polischefen utspringande på gatan,och ville skicka oss på uppfostringsanstalt!

 11. Skärp er. skriver:

  Ni alla drar alla över en punkt ni alla har varit unga o ni var säkert helt lagliga då! det tror vi alla på och sen så många gånger när jag varit ute o kört själv kört lugnt och följt reglerna så hoppar folk ut på vägen och försöker slå bort en från mopeden nästa gång det händer så kan ju jag säga att jag smäller till dom riktigt hårt i nyllet med hjälmen.

 12. Enok Nitti skriver:

  Det är visst populärt att störa bilbingon också, förra helgen varvades det med moppemotorer så att speakern inte kunde säga numren. Onödigt att störa en ideell verksamhet och en massa människor på detta sätt.

 13. Också varit ung skriver:

  Jag håller med ”Skärp er”, alla mopedister är ju inte laglösa fartdårar, men tyvärr är det alltid några få som förstör och svärtar ner alla mopedister eller ungdomars rykte.
  De allra flesta ungdomar är mycket trevliga och roliga att prata med.

 14. Brasse skriver:

  Gnäll inte på mopedbuset de har intet börjat att kasta stenar mot polisen och bränna bilar än, men det kanske blir så framöver ?

 15. Tore Knee skriver:

  Alla har varit unga, tänjt på gränser och satt sig i riskfyllda situationer. Vanligt bus, åka till grusgropen och hoppa, köra utan hjälm, osv. Men när man rentav börjar jävlas med lite vemsomhelst så är det illa – det saknas uppenbart spärrar. Det luktar av liv i utanförskap och kriminalitet.

 16. Knapsu skriver:

  Brasse: om alla har din inställning så blir det så framöver.