Fria ord: Skjut en älg och skippa kulturen

FRIA ORD: Tornedalsteatern satsar i år stort på manusskrivande.

Skicka in ett manusförslag så väljer en jury ut mellan fyra och sex bidrag. De utvalda får handledning av skickliga regissörer och författare. En vinnare får sitt manus uppsatt av Tornedalsteatern, och arvoderas dessutom med, förmodar jag, Totes grundtaxa på omkring 50.000 kronor.

”Ett fantastiskt projekt” tänker jag först.

Men så läser jag noggrannare, och jublet fastnar i halsen.

Alla är nämligen inte välkomna.

Det står tydligt att hälften av Tornedalens invånare är utestängda från projektet.

Orsaken är medfödd, och omöjlig att göra något åt. Man säger nämligen nej till män.

Jag trodde först det var ett skämt, men efter att ha kontaktat Tote får jag 
det bekräftat: Kursen är till enbart för kvinnor.

Rubriken på Totes hemsida är: Tornedalen – vem? Vems?

Att kulturintresserade killar som gillar att skriva inte passar in, det blir signalen. Gå och jaga älg i stället eller meka med skotern. Medan ni kvinnor tar hand om kulturen.

Jag har föreslagit Tote att man lägger till en enda mening i sin inbjudan: ”Även män är välkomna”.

Men eftersom man meddelat mig att det inte blir så, måste jag offentliggöra min kritik.

Jag blev ombedd att sitta i juryn för detta evenemang, men har avböjt. Jag ställer inte upp på projekt som utestänger grupper från kulturaktiviteter. Kultur ska vara öppen för alla, oavsett hudfärg, religion eller vad man nu råkar ha mellan benen.

Mikael Niemi

Det här inlägget har också publicerats i Haparandabladet den 7 februari 2014.

Publicerad i Fria ord, Pajala, Svenska Taggar: , , ,
18 kommentarer om “Fria ord: Skjut en älg och skippa kulturen
 1. Rabies Arctikuse skriver:

  Håller helt med dig Mikael Niemi. ToTe börjar ju spåra ut fullständigt. Kan det bero på att de flesta som jobbar där tillhör feministpartiet (V)?

 2. Kalle R skriver:

  Det var verkligen ledsamt att läsa. Män är alltså diskvalificerade enbart på grund av sitt kön. Om någon borde diskvalificeras ifrån detta är de som kommit på denna ”lysande” idé. Hur tänker man? Jämställdhet mellan kön är tydligen ett okänt begrepp.

 3. Estrella skriver:

  Väcker det lika starka känslor att gamla inte får vara med i manusskrivartävlingar för ungdomar?

 4. Pastor Astor Flanell skriver:

  Det jämnar ut sig, kvinnorna är diskriminerade när dom ska jobba som präster.

 5. Oroad skriver:

  Tote håller på att förvandlas till Vänsterpartiets partiexpedition. Vad gör ordföranden Bengt Niska? Ledande personer på teatern kallade Mikael Niemi för ”gubbslem” när han kritiserade manustävlingen. De håller på att förstöra teatern om de inte stoppas.

 6. Sixten Johansson skriver:

  Rimligen är det ett brott mot diskrimineringslagen att använda skattemedel så här. Det är skräp till ”tävling”, om bidragen inte bedöms helt anonymt från början till slut. Vill man ha in friskt blod i teatervärlden kan man ange ”endast debutanter” eller ”högst en tidigare uppsatt pjäs” eller ange åldersgränser eller önskad genre.
  Varför skulle inte de få män som skriver kunna skriva pjäser för kvinnlig publik? Vill man utbilda, så ordnar man utbildning. En mycket besynnerligt tänkt ”tävling”!

 7. Pinsam skriver:

  Ojoj, vita kränkta män har talat! Alla år som Tote spelat av män om män och för män.
  Nu har man ett litet projekt för kvinnor med riktade jämställdhetspengar så går ni igång och vrålar om diskriminering. Säger en hel del om hur långt jämställdhet har kommit i Pajala och Tornedalen.
  Det är så man skäms!
  Och jag som trodde att Micke Niemi var en klok och insiktsfull man. Bengt Niska agerar precis som sig bör, tar ett steg mot ett mer jämställt kulturliv och teater. Skärpning gubbar!

 8. Sixten Johansson skriver:

  Vore intressant att få veta mer om dessa ”riktade jämställdhetspengar”. Givetvis kan pengar riktas i syfte att öka jämställdheten, men hur tjänar den här ”tävlingen” det syftet?
  Helt rätt att kritisera gubbväldet, ryggkliandet och machotänkandet i Norrbotten, men blir det bättre med tantvälde, vänskapskorruption och ett förlegat könsrollstänkande?
  Kvinnor läser och skriver mycket mer än män. Motivera varför till exempel dagens unga fina män utestängs på förhand. Hur tjänar det jämställdhetsmålet?

 9. Publiken skriver:

  En manustävling för endast kvinnor? Och sedan är ToTe förvånade att så få män vill spela teater? Jag håller med Niemi frågan.

 10. A-M skriver:

  Men för… Till viss del kan jag hålla med om att det är fel att utestänga män i det här sammanhanget.
  Men hur är det med insikterna egentligen? Vilka pengar i Tornedalen går överhuvudtaget till kvinnor? I stort sett hela fritidskassan går till typiska pojkidrotter, där pojklagen får bäst spelartider, mest stöd till utrustning och så vidare. Idel män i beslutspositioner, styrelser och så vidare. Anslag till kvinnojourer stryps. Tornedalen skapas av män för män. Inte konstigt att kvinnorna sticker så snabbt de kan.

 11. Sixten Johansson skriver:

  Jag håller helt med A-M. Den förödande manliga dominansen måste brytas. Men det är ingen lösning att här gå tillbaka till 80-talets könsroller och nedskruvade krav! Våra döttrar skulle anse det förnedrande att vinna en tävling pga sitt kön.
  Det hade varit okej om det här lagts upp som en utbildning, oavsett kön, i konsten att skriva för teatern. De män som själva eller i samarbete med kvinnor vill lära sig hantverket kan verkligen också bidra till att lyfta fram även kvinnliga perspektiv!

 12. Örjan Pekka skriver:

  Tack för alla kommentarer. Jag publicerar ett antal av dem i tisdagens Haparandabladet.
  Mvh
  Örjan Pekka
  HBwebben.se/Haparandabladet

 13. Ratatosk skriver:

  Det ÄR ju en utbildning, mycket mer än en tävling. Ok, kanske kvinnor läser och skriver mer, men det här är för att locka tjejer till att formulera sig offentligt. Kan väl inte vara fel?! Vad är så hotande i det? Som jag förstår det har ToTe satt upp en MÄNGD pjäser av män. Och kommer att fortsätta med det. Så lustigt att det här projektet blir en stor storm, det som alla skulle kunna tycka var bra, hedervärt, roligt och spännande.

 14. Sixten Johansson skriver:

  Tote har satt upp massor av pjäser av många olika typer och salongerna har väl nästan alltid varit fullsatta? Om man tycker sig ha saknat pjäser med speciellt kvinnliga perspektiv måste man ju efterlysa just sådana och ordna dels tävlingar, dels utbildningar på det temat. Det är helt fel att ordna ett mischmasch och att tro att skrivarens kön är lösningen!
  Kvinnorna i Tornedalen sitter fast i många mentala spindelnät. Och tyvärr: verklig frigörande kvinnlig solidaritet är ytterst sällsynt…

 15. Catarina Gnosspelius skriver:

  Tråkigt att läsa dessa angrepp på teatern, att den skulle vara vriden åt något håll. Jag har haft förmånen att som projektanställd regissör få arbeta med Veräjäs strålande manus (skulle gärna arbeta med Niemi också om jag fick chans). Som utomstående har jag bara sett mod, visioner, engagemang. Ett projekt att få fram dramatik av kvinnor pågår. Könskvotering, ja – dessvärre verklighet. Men pajkastning eller martyrskap gör inget bättre.

 16. Jämnställd skriver:

  Läste Mikael Niemis teatersynpunkter. Bra.
  Själv fick jag först manuslust -att skriva något.
  Men sedan läste jag Niemis insändare klart. Inte för män.

  Jag fick sån lust att skriva ett manus,
  för teatern i Tornedalen
  Men så klarnade bilden att män inte kvalar
  Då var det lika bra att skippa m:et och köra upp det skrivna i -anus.
  Så nu ligger pappren istället i toan och skvalar.

 17. Olle skriver:

  Jag förstår inte riktigt varför män är så upprörda över det här? Var klämmer skon??

 18. Sixten Johansson skriver:

  Olle, själv är jag inte upprörd, men bekymrad. Kvinnorna i Tornedalen behöver frigöra sig ur gubbväldet, men alla sätt är inte bra! Tävlingar och utbildningar ska hållas i sär. Bidrag ska bedömas anonymt för att undvika korruption. Ingen har motiverat varför män utestängs just på ett gebit där kvinnor hävdar sig väl. Är dramatik AV kvinnor viktigare än FÖR dem? Projektanslagen (minst 160.000 kr) hade räckt till tävlingar tre år i rad med lika bra resultat som år 2006: 20 bidrag, Marita M B vann.