Fria ord: Skolpolitiker vågar inte följa läroplanen

FRIA ORD:Enskilda 
lärare måste få stöd 
uppifrån om vi ska lyckas få våra barn och ungdomar mer fysiskt aktiva.

Barn- och ungdomsnämndens ordförande i Hapa­randa tycker inte, att det räcker med ett politiskt beslut för att lyckas förbättra elevernas sämre ork och vilja att motionera.

Detta enligt en artikel i HB i december 2013 som svar på idrottsläraren Tony Kumpulas oro för sakernas tillstånd.

Barn- och ungdomsnämnden i Haparanda har diskuterat skolsköterskan Lena Tiensuus rapport om skol­elevers hälsa, men inte fattat några beslut.

Det verkar som om politi­kerna och alla grundskolans rektorer är medvetna om problemen med elevers dåliga hälsa och dåliga kondition och sämre betyg, men ingen vill göra någonting åt det.

Aktivt friluftsliv

I den gällande läroplanen för grundskolan står bland annat följande för ämnet idrott: ”Genom under­visningen ska eleverna utveckla förmågan att vistas i ute­miljöer och naturen under olika årstider och få förståelse för värdet av ett aktivt friluftsliv”.

Vi har vinter nästan halva året och för att kunna vistas ute i naturen krävs en viss grundutrustning för alla elever, bland annat längdskidor och skridskor. Därför tycker jag, att rektorer och skolpolitiker borde gå ut med en skrivelse till alla föräldrar i början på varje termin och förklara vilken grundutrustning alla elever måste ha, för att kunna uppnå de mål som läroplanen kräver.

Det är hopplöst för alla enskilda lärare att kräva detta, när man inte har stöd från rektorer och skolpolitiker.

Vågar?

Det verkar som om rektorerna och skolpolitikerna i Haparanda inte vågar stå för de krav som ställs av läroplanen för grund­skolan.

Jag har i tidigare insändare argumenterat för skidåkning och skridskoåkning på skoltid och fritid för att förbättra kondition, balans, motorik och koordination.

Detta leder enligt all forskning till välbefinnande, bättre hälsa och bättre resultat i enskilda skolämnen. Men tyvärr gör de flesta så som det engelska ordspråket lyder: ”Alla talar om vädret men ingen gör någonting åt det”.

Gösta Klippmark
Före detta lärare

Det här inlägget har också publicerats i Haparandabladet den 7 december 2014.

Publicerad i Fria ord, Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala, Svenska
28 kommentarer om “Fria ord: Skolpolitiker vågar inte följa läroplanen
 1. Ensam mamma till 4 skriver:

  Ska då skolan eller kommunen betala den utrustning som krävs? Jag har inte råd med detta!!!

 2. Reder sig själv skriver:

  Inte ens ensamstående mammor är väl ensamstående som föräldrar. Det finns ju också en pappa som måste ta sin del av ansvaret.
  Båda föräldrarna måste vara med i barnens framtid.
  Men trots det kan det vara tunt i plånboken. Det finns mycket begagnat men om det inte heller finns råd till det, bör skolorna samla på sig utrustningar som finns att låna. Så var det när jag gick i skolan. Det var inte världens vackraste grejer – men många lärde sig.
  Det viktiga är att barnen behöver röra på sig, utveckla kondition, balans och koordination. Det mår barn bra av, även om de protesterar.

 3. Hunteeraaja skriver:

  Jokainen isä ja äiti voi huolehtia, että lapsi nukkuu riittävästi, syö hyvin ja liikkuu! Kaikki ei ole rahasta kiinni! Kirpputoreilla on hyviä suksia, luistimia jne. Kaupoissa on ale-myyntejä. Koulussa voidaan pitää ”sport-pankkia”, josta voi lainata välineitä. Enemmistöllä lapsia on nykyään kalliit kännykät, miksi?! Vanhemmat voivat ostaa alakoululaiselle 400 euron älypuhelimen, mutta luistimien hinta saa itkun silmään! Miettikää tärkeysjärjestys!

 4. morsan skriver:

  Bra sagt Hunteerajaa!

 5. hunteeraan mieki skriver:

  Mutta, ajateleppa itte jos niitä varusteita käytetään ainoastaan koulun liikunta tunneilla(joka lajia yleensä max 5-6 kertaa lukukausi/vuosi) en ole määristä niin perillä niin kait sitä laittaa rahansa niihin varusteisiin mitä eniten käytetään. Toiseksi kaikki ei ole vaan kinnostuneita kaikista ja samoista lajeista. Ei kaikki vaan ole niin mustavalkoista. Thats it!

 6. hunteeraan mieki skriver:

  Varastomme pursuaa juuri koulun liikuntaa varten hankittuja luistimia, suksia, lenkkareita jne. joka lukukausi hankittu uusi setti koska lapset kasvaa nopeasti. Eikä niitä ole sen jälkeen kukaan käyttänyt. Olen maksanut niistä kovan hinnan enkä aio lahjottaa niitä mihinkään. Lapsemme harrastavat säänöllisesti liikuntaa mutta ei ihan noita koulujen tarjoamia lajeja:)

 7. Staffan skriver:

  Föräldrarna får dra in rökvanor, dryckesvanor, utlandsresor, onödiga bilresor, laga maten hemma.
  Barnen ska alltid vara prio ett, för en god hälsa när de är vuxna!
  Man hade alltid råd till skidor och skridskor förr.

 8. Sixten Johansson skriver:

  Visst blir det stora utgifter om allt ska köpas nytt och till flera barn, även om det är väl använda pengar jämfört med annat som är mindre bra för både barnens och föräldrarnas hälsa. Men man kan ju lätt köpa och sälja begagnat på nätet. Jag tror också att många gärna tömmer förråden och skänker till skolor och föräldraföreningar som kan låna ut när det behövs. I varje fall på det här området är barn inte så fixerade vid att allt ska vara nytt, tvärtom blir begagnat-kulturen allt starkare.

 9. Nils-christer skriver:

  Det finns begagnat att köpa nästan hur billigt som helst.

 10. Stinsen skriver:

  Helt fel att fokusera på skidor och skridskor som lösningen på problemet. Tänk nytt,tänk annorlunda, med lite fantasi där man gör eleverna delaktiga så är jag rätt säker på att man kan hitta lösningar som kombinerar fysisk aktivitet med teoretiskt/praktiska ämnen. En aktiv fritid kräver också viss kunskap i planering, förberedelser, organisation som omfattar de teoretiska ämnena. Gör friluftsdagarna till friluftsveckor, anordna lägerverksamhet, ta företagarna till hjälp osv. Nya tankebanor behövs.

 11. Enok Nitti skriver:

  Det finns aktiviteter som inte kräver så mycket utrustning som främst bedrivs av Korpen idag som dans, power yoga, bodypump, kampsport. Lärarutbildningen lär inte ut detta, kanske skolan kan samarbeta med Korpen. Simning kräver bara badkläder men då måste ju badhuset hållas öppet. Det är inte så lätt att köpa begagnat, storleken måste passa och varje extra kostnad är kännbar för många.

 12. Sixten Johansson skriver:

  Stinsen har så rätt om behovet av nya tankebanor både i skolan och hos föräldrarna. Egentligen är det ju allmänbildning att alla får pröva på våra vanliga sporter och även nyare rörelseaktiviteter, koncentrationstekniker, äldre och nyare danser osv – men utan det eviga elit- och tävlingsraseriet!
  Hemma kan man som i Norge göra utflykter tillsammans. Ihärdig träning i snöskottning, krattning, dammsugning, mattpiskning osv ger utmärkta förutsättningar för ett friskt och lyckligt familjeliv…

 13. Gillare skriver:

  Det borde finnas ”gilla” knapp här på HBwebben också. En som gillar att gilla.

 14. 4X=2Y skriver:

  Ensam mamma: Får man fråga, hur många mobiltelefoner har du eller dina barn?

 15. 4X=2Y skriver:

  Det har visat sig enligt senaste rön att god kondition i tonåren bidrar till ett starkt hjärta när man är äldre. För att bygga upp kondition behövs inte särskilt mycket utrustning, med ett par jympa skor kommer man långt.

 16. Örjan Pekka skriver:

  Hej,
  Tack för kommentarerna. Jag publicerar ett antal av dem i fredagens Haparandabladet.
  Mvh
  Örjan Pekka
  HBwebben.se/Haparandabladet

 17. Ensam mamma skriver:

  4x=2y jag har en mobil, jag har även en bil (värd 1000kr), och en förälder till finns inte. Men jag kan inte skicka mina barn till friluftsdagen med gympaskor när ”alla” andra åker skidor eller skrillor. Nya tankebanor i skolan behövs.

 18. Örjan Pekka skriver:

  Hej signaturen Ensam mamma,
  Tack för ditt svar. Jag kompletterar sidan 3 i morgondagens Haparandabladet med ditt inlägg.
  Mvh
  Örjan Pekka
  HBwebben.se/Haparandabladet

 19. jan skriver:

  4 barn × cykel+hjälm, skridsko+hjälm, skidor +stavar+pjäxor, gympaskor+kläder, badkläder, pulka+hjälm. Det är vad skolan kräver av oss o inte slutar det där. I samband med skidåkning o andra aktiviteter ska det vara dricka, både varm o kall, gärna korv, fika o alltid frukt i alla svängar… Nu pratar vi inte om enstaka hundralappar utan flera tusenlappar per år. Enligt skollagen ska inte skolan kosta…

 20. Hunteeraaja skriver:

  Nyt järki käteen! Ei urheiluvälineitä koulua varten osteta! Ne kuuluvat normaaliin elämään! Rakasta lastasi! Näytä, että haluat antaa hänelle välineitä, joilla voi nauttia liikunnasta! Sano ääneen, että koululiikunta ja retket ovat HIENOJA asioita! Pakkaa mukaan kunnon eväät! Lähde lapsen mukana hiihtämään, uimaan, metsään! Yhteisiä hetkiä lapset muistelevat vielä vuosien päästäkin! Äiti/isä, velvollisuutesi on olla hyvä esimerkki!

 21. 4X=2Y skriver:

  Ensam mamma: Mycket har säkert förändrats sedan min tid. Nog måste det finnas fler alternativ än bara skidor och skridskor på friluftsdagen. Det borde ni ta upp med lärarna, det borde finnas fler föräldrar i samma situation.

 22. Weikko skriver:

  Sjukt vad tråkiga människor vi är. Sluta klaga och var lite kreativa. Starta en insamling, tigg lokala företag på sponsring, baka bullar, ställ krav – you name it. Använd pengarna till att köpa in prylar så dem som inte har utrustning hemifrån kan låna. Vi vill väl inte att hälsa ska mätas med pengar?

 23. A-M skriver:

  Enligt skollagen gäller kostnadsfri skola! Det får i enstaka fall begäras in en tia i t.ex.teaterpeng, just för att skolan ska vara likvärdig för alla! Att kräva in skidutrustning är absurt. Det står i skollagen och det borde Klippmark känna till.
  Bifogar kort sammanfattning om regler:
  http://www.skolverket.se/polopoly_fs/1.169820!/Menu/article/attachment/Avgifter%20120302.pdf

 24. Weikko skriver:

  Tråkiga människor. Kan vi sluta klaga och mäta barns hälsa i pengar? Nej, ingenting är gratis. Men då är det väl dags att hitta på något. Som en insamling, söka sponsring hos lokala företag, baka och sälja fika – you name it. Sen kan man köpa in lite utrustning som kan lånas av dem som själv inte har råd. Bara en tanke..

 25. 4X=2Y skriver:

  Weikko: Det är en lösning på problemet.

 26. 4X=2Y skriver:

  Jan: Dina fyra barn får tillsammans 5814 kr/månad i barnbidrag samt flerbarnstillägg. Det borde täcka till vanliga hjälmar, skidor, pulkor, skor osv. Det blir visserligen inte några märkeskläder eller skor men barnen är åtminstone torra på fötterna och har hela ytterplagg varje månad.

 27. tireb48 skriver:

  Håller med Sixten och Staffan. Ensamstående mamma det finns alltid en pappa, närvarande eller frånvarande, inga jungfrufödslar vad jag vet. Bidrag ger försäkringskassan om pappan inte betalar han sätts i skuld undertiden. På 70-talet när mjölkpriset höjdes står flera kvinnor och säger att de inte har råd att köpa mjölk till barnen samtidigt som det bolmar och röker i TV-rutan. Köpa begagnat får även två föräldrar. Fritidsprylar kan ärvas av varann.

 28. mattilalainen skriver:

  Gösta on ehkä kautta aikain paras opettaja mitä haaparannalla on ikänään ollut..aikanaan hän oli opettajana luokalle jossa oli todella villejä oppilaita ja minun poika oli yksi niistä..mitä teki Gösta kun homma meni överiksi luokka huoneessa ?? joo,ulos luisteleen,hiihtään,pelaamaan…sitten taas teoriat maistui oppilaille…”terve sielu terveessä ruumiissa”..kyllä hän on täysin oikeassa liikunnan merkityksestä kouluaineissa..kuten Kumpulan Tonikin tässä taannoin kirjoitti,meinasin unohtaa.