FRIA ORD: Släpp in "huliganerna" i Haparanda

FRIA ORD: Tack, Örjan Pekka, för att du kontinuerligt driver på och påminner om ställplatsfrågan på HB:s ledarsida (senast 13 augusti).

Som hängiven husbilsnyttjare har även jag drivit på och hjälpt våra beslutsfattare och tjänstemän med både argument och material i denna fråga i många år.

Tyvärr står vi ännu på ruta noll.

Då förhoppningen om en ställplats i Haparanda första gången aviserades på www.husbilsklubben.se (9.678 medlemmar och totalt 475.628 inlägg) för ett par år sedan blev svaret ett leende ”Yes, äntligen!” från en jublande medlemskår.

Jag har sedan dess fått många besvikna frågor om varför detta inte förverkligades.

Nära staden

På våra husbilsresor (senast 37 dygn och 765 mil i Sverige, Danmark, Tyskland, Österrike, Schweiz och Italien denna sommar) står vi i huvudsak på sådana, centralt placerade ställplatser.

Vi ställer vår bil, fikar och äter på ortens näringsställen, handlar i butiker, köper vin av ortens handlare och så vidare.

Vi lämnar ifrån oss pengar till näringsidkare på orten och lär oss mycket om dess kultur och historia.

Vår ambition är inte att betala dyra pengar för tillgång till vattenrutschkanor och karuseller, personliga tränare och andra begivenheter på lyxcampingar, belägna ute i periferierna.

Nej, det räcker om vi har en plats att parkera på, i närheten till det orten har att erbjuda. Där vi kan fylla på och tömma vatten, tömma kemtoan och i en lyxigare version även ha tillgång till el.

I Italien har vi som ensamma ”utbölingar” stått på stora sådana platser tillsammans med (som folk med förutfattade meningar säger) ”skrikiga och skräniga italienare i mängder”.

Där var det full verksamhet – men tyst och stilla som på en kyrkogård.

Alla är vänliga och hjälpsamma. Det är definitivt ingen som stör, oavsett tid på dygnet.

Dessa människor har inte, för att de satt sig i en husbil, förvandlats till skränande och nedskräpande marodörer.

Tre från Haparanda

Av en händelse råkades vi, tre husbilsekipage från Haparanda, på en ställplats 50 meter från Gardasjön i Sirmione i Italien denna sommar.

Vi reflekterade över den rädsla som finns i Haparanda över att släppa in oss ”huliganer” i staden.

I Haparanda klagar vi över att folk bara besöker Ikea med omnejd och inte oss i ”gamla sta’n”, men samtidigt signalerar vi att vi absolut inte vill ha dem här.

Hur skall vi få denna ekvation att gå ihop, kan man fråga sig.

Gatorna runt torget är fyllda med bilar på kvällar och nätter. De ägs av dem som övernattar på Statt eller Sve-Fi, men vi som bor här mitt i sta’n upplever det inte som störande på något vis.

I Sirmione som uppenbarligen är en mycket rik och välmående ort med vackra hus och trädgårdar, en högt utvecklad infrastruktur, fontäner, uteserveringar med mer – har de inga betänkligheter att upplåta plats på första parkett för oss husbilsturister.

Dessutom är det ingen av ortsbefolkningen som visar oss sura eller irriterade miner, utan helt tvärtom.

Demonstration?

Vi diskuterade en tanke om att försöka samla samtliga husbilsägare i Haparanda (vi är ganska många och blir fler) för att parkera på strandplan under ett dygn, exempelvis under en helg, för att visa hur mycket vi husbilsmänniskor stör och oroar.

Kjell Mäki

Det här inlägget har också publicerats i Haparandabladet den 16 augusti 2013.

Publicerad i Fria ord, Haparanda, Svenska Taggar: , , ,
14 kommentarer om “FRIA ORD: Släpp in "huliganerna" i Haparanda
 1. micke kemi skriver:

  En camping i centrala Haparanda vore ett stort uppsving för hela stan! Bra skrivet Kjell!

 2. Ett levande Haparanda för alla skriver:

  Bra skrivet av Kjell Mäki! Hoppas att kommunen tar ett nytt beslut i frågan om camping/ställplats på strandplanen. Istället för en städad camping som inte stör någon och som skulle vara ett välbehövligt lyft för hela kommunen, så fylls strandplanen av skränande ungdomar och vrålande motorer från bilar, epa-traktorer och mopeder, hela nätterna i genom! Visst är det ironi på hög nivå och som man säger i Tornedalen ”tyhmästä päästä kärsii koko kroppa” men i detta fall hela regionen

 3. Hybris!! skriver:

  Bra skrivet Kjell Mäki!!

 4. Thorsten Haapala skriver:

  Jag kör inte lika många mil med vår husvagn som Kjell Mäki men däremot så bor jag minst fyra nätter var vecka året runt i vagnen. Vagnen står på en camping modell enklare utanför Stockholm. Jag har hittills inte träffat ngn campare som stört mig eller ngn annan trots att de bor fyra meter ifrån mig. De som reser är småbarns familjer eller 50+ & i allmänhet väldigt trevliga människor. De söker efter service tjänster i närheten av ”boplatsen” vilket centrala Haparanda snart saknar helt. Se forts.

 5. Thorsten Haapala skriver:

  Fortsättning. Vi var i Haparanda i somras & ”den gamla” delen börjar mer och mer somna in. För att de företag/butiker skall överleva på sikt så behövs alla kunder även de som passerar på sin semester.

 6. staffan skriver:

  Verkligen bra reflektioner som borde ge en annan syn på saken hos dessa få som vill vara själv i en spökliknande del av lilla Haparanda. Detta trots att denna plats skulle ge turister ett minne av en speciell gräns med denna vackra älv med två fredliga länder och dess vänskap!

 7. Jan Björnfot skriver:

  Bra skrivet Kjell Mäki.
  Men det är väl, som med allt annat i Tornedalen och då helst från den styrande trojkan. Jag citerar ett gammalt ordspråk; Man säger: Ej see kannate. Det lönar sig inte.
  När man försöker väcka de styrande sällskapet i många frågor för det är ju inte dessa personer, som har lagt fram förslaget.
  Man satsar i stället på projekt, som skattebetalarna för all framtid kommer att känna av via sina skattesedlar.
  Och kommunen minskar i skatteintäkter, som ett slutresultat.

 8. Anna skriver:

  Så bra skrivet:D Först var jag verkligen emot camping i stan men efter att jag läst detta ser jag mer positivt på saken:) Hoppas andra oxå gör det!

 9. Ja skriver:

  Se till att bygga campingen och ge våra duktiga ungdomar sommarjobb där ! Och visst, det har hänt mycket sedan sjuttiotalets röjarcampingar (tältfestivaler etc…) Nutidens campare är som sagt oftast barnfamiljer eller äldre par med god ekonomi….

 10. Stefan H Ericson skriver:

  Den politiker som vågar driva detta förslag till lösning har sin lycka gjord. Den behöver då inte bygga något monument över sin förträfflighet i form av mulitarena och dylikt. Det räcker att göra en ställplats för husbilar och husvagnar. Nära till gamla stan som skribenten säger. Ett medborgarförslag borde gå att ställa av någon som bor i kommunen. Och det behövs inga långa utredningar för detta. Man utreder ju inte andra beslut heller speciellt länge.

 11. Gittan skriver:

  IKEA:s parkering har varit smockad av bilburna campare hela sommaren och ändå får gamla stan få turistbesök. Hur kan det komma sig? Är det för att turisterna måste ta 10 en minuters promenad in till gamla stan? Är butiksmixen bra, är produktutbudet attraktivt, är öppettiderna kundvänliga, är servicen kundfokuserad, inbjuder skyltar, butiksfönster, butiksinredning till ett besök. Mitt svar är att helheten är eländig med få undantag. Inte ens Haparandaborna själva är speciellt köptrogna.

 12. Torget... skriver:

  Jag har sagt det förr, och säger det igen, riv gula snabbmatsresturangen som stör helhetsbilden av vår gamla fina torg. (fyrkanten) och låt ev. verksamhet flytta in i lokalerna bakom, det finns fantastiska butiks/restauranglokaler bakom gula ”restaurangen”, dessa har tyvärr ett hopplöst läge så länge den gula byggnaden tillåts vara kvar…. Var den inte till salu nyligen ? Köp och riv snälla kommunen…

 13. sommarturist skriver:

  Håller helt med insändaren Torget. Man skäms över denna fula hamburgerbarack på ett så vackert torg, för övrigt. Mina kamrater söderifrån undrade om stan inte har ett skönhetsråd eller är det bara bygglovsenheten som styr arkitektur i Haparanda kommun!

 14. Inte ful men... skriver:

  Hamburgerrestaurangen är ju inte ful, ganska vacker byggnad är det, men den är felplacerad, framför lokaler med fina stora fönster ut mot torget.
  Hela torget blir haltande med denna, helt klart en lokal som borde kunna flyttas ner till mer passande plats istället….