FRIA ORD: Språkskolan dåligt skött av politiska ledningen

FRIA ORD: Socialdemokraterna i Haparanda sköter Språkskolans lokalfråga dåligt.

Det råder brist på framförhållning och underlåtenhet att fatta beslut i god tid. Det gör att man nu kan tvingas till dåliga lösningar med baracker.

Skolan har stått utan delar av sina lokaler sedan 2009. Det är nästan fyra år med usel arbetsmiljö och miljön var ju för övrigt dålig redan innan västra skoldelen stängdes av.

Man har verkligen inte sett på frågan ur barnens perspektiv, på vilket sätt har barnen drabbats?

Märkliga uttalanden

Stress, astma, buller och allmän oro. Hur rimmar det med barnkonventionen och alla fina ord? (S) har tidigare gjort märkliga uttalanden i HB om att ”barnen i Haparanda är mindre värda än barnen i Täby”, när nu regeringen beslutat om att ge Haparanda kommun ett stort utjämningsbidrag så vill man tydligen ändå inte använda pengarna på barnen.

Språkskolans barn har ju fått klara sig på sina sju kvadratmeter per elev (inklusive toaletter!!) i dålig luft i flera år, nu ska man eventuellt få nöja sig med provisoriska moduler eller baracker.

Allt i väntan på slutna upphandlingsprocesser och andra byggprojekt på gränsen.

Det viktigaste för (S) i Haparanda verkar vara att få bygga ett nytt gymnasium och multiarena i en grop på gränsen, inte att barn och lärare på Språkskolan har akuta lokalproblem.

Blir det inget av upphandlingen så måste man börja om från noll. Man kan ju fundera på vilken ytterligare press detta sätter på dem som ska ta beslutet.

Misshandlar gränssamarbetet

Särskilt märkligt är ju det faktum att Språkskolan, som är ett av de bästa exemplen på gränssamarbete vi har, nu har fått stå tillbaka i väntan på ett eventuellt nytt gymnasium på gränsen där Finland inte ens vill vara med och dela på lokalerna. Det är uppenbarligen det korta avståndet till själva gränslinjen som är det viktiga, inte att ha ett samarbete.

(M) har föreslagit gymnasium och språkskola samlat i nuvarande campusområde, med befintliga bad och idrottshallar i nära anslutning.

En ny Språkskola hade kunnat vara färdig nu.

Niklas Olsson (M)
Ledamot i barn- och ungdomsnämnden
samt ersättare kommunstyrelsen

Det här inlägget har också publicerats i Haparandabladet den 25 januari 2013.

Publicerad i Fria ord, Haparanda, Svenska Taggar: , ,
28 kommentarer om “FRIA ORD: Språkskolan dåligt skött av politiska ledningen
 1. Anders Rönnqvist skriver:

  Den politiska ledningen – Socialdemokraterna – saknar tydliga och konstruktiva strategier inom de flesta problemområden i kommunen. Detta i vart fall vad gäller skolan och bristen i lokaler.
  Ändring av detta kan bara ske tidigast vid valet i september 2014.

 2. Igor Morse skriver:

  Språkskolan bekostas ju till hälften av Torneå. Flytta den dit.

 3. Marita skriver:

  O Haparanda ska kalla sig kvalitets kommun.

 4. Besviken förälder skriver:

  Det är skamligt hur elever, personal och föräldrar har behandlats och bemötts under flera år. Ledande politiker och tjänstemän vågar inte ta beslut. De smiter från sitt ansvar. Det är synd att man inte värdesätter den bästa skolan i kommunen högre. Personalen och eleverna gör ett fantastiskt jobb men det håller inte i längden. Politikerna vill tydligen inte ha bra resultat och betyg för eleverna.

 5. Kurt Lindfors (M), ersättare i BUN skriver:

  Jag hoppas Haparanda Stad kämpar för att Språkskolan blir kvar i Haparanda bl a för att
  1.Språkskolan – ett gränssamarbete som varit bra
  2.Mycket positiva och bra studieresultat
  3.Språkskolan ger många arbetstillfällen i Hap.
  4.(S) bör väl också kämpa för jobben i Haparanda?
  Språkskolans lokalproblemen borde ha lösts 2009 med ett Campus för Gränsskolan, Språkskolan och
  Tornedalsskolan d v s även med gymnasieskolan

 6. Kurt Lindfors (M), ersättare i BUN skriver:

  Flyttas Språkskolan till Finland så kommer väl deras skoltiderna och deras skollag att gälla ?
  Det skulle innebära…..
  1.Språkskolan skulle då börja c:a kl 7 sv. tid? 2.Buss skulle avgå till Torneå kl 06.45?
  3.Lovdagar/terminer som övriga finska skolor ?
  4.Betyg,ämnen m.m enligt den finska skollagen ?
  Punkterna 1–4 medför att intresset för skolan minskar, trots att finska skolan är en av bästa i världen. Färre elever från Haparanda skulle snabbt medföra diskussion om nedläggning av Språkskolan

 7. Janne Johansson skriver:

  Tack Kurt,,, Hoppas du inte blir utskälld av kommunens starka dam nu,, men klart det tål du 🙂

 8. Persson skriver:

  Är det så svårt för moderaterna att förstå att ett skolbygge inte kan köras igång om Torneå inte är med och finansierar sin del. Eller vill man att vi skattebetalare i Haparanda skall vara generösa och bjuda in dom gratis? Moderaterna tar enligt dom själva inget som helst ansvar för Haparandas framtid men gnälla är dom väldigt duktiga på. Man kan ju fråga sig varför dom överhuvudtaget driver ett politiskt parti? Drömma om nästa val verkar vara det enda dom gör.

 9. Står med bägge fötterna på jorden skriver:

  Hoppas verkligen att hela ”på Gränsen projektet” blir kvar på pappret. Det finns väldigt lite realism i hela företaget. 14 våningars hotell, ännu mera affärer, ett Globen om än mindre, gymnasieskola.
  Tror inte på frälsare från södra Sverige som med jämna mellanrum dyker upp och omtycknar våra politiker.

 10. Niklas Olsson skriver:

  Signaturen Persson tycker uppenbarligen att det inte finns någon anledning till klagomål.
  Moderaterna ska tydligen helst vara tysta och inte klaga eller ifrågasätta. Hmm…

  Såvitt jag vet har Haparanda inte börjat diskutera Språkskolans lokalbehov med Torneå på allvar förrän i Oktober eller November.

 11. Money skriver:

  En skola på Gränsen kan väl inte vara någon bra ide.Ska ungarna gå i affärer och sitta och fika på dagarna??.

 12. förälder på språkskolan skriver:

  När vi verkligen har något bra att visa upp angående gränssamarbete så förstör vi den unika skolan istället för att lyfta upp och bygga nytt, marknadsföra det verkliga samarbetet mellan länderna som barnen står för och arbetar med varje dag. Vilket fint läge för att skryta och visa upp ett unikt samarbete mellan Haparanda-Tornio.
  Lägg pengarna på barnen när de är små så kanske det finns kvar i gymnasieåldern, de är många fler Språkskoleelever än de är på dagens gymnasium i denna kommun

 13. Igor Morse skriver:

  Det är så mycket snack om hur bra Språkskolan är, det talas sällan om det fina jobb som personalen i övriga skolor i kommunen gör, Språkskolan är överreklamerad anser jag, många elever kan knappt svenska ändå är det dom som presterar bäst i proven,100% blir godkända, det blir inte dom andra skolorna. Så bra är inte Språkskolan jämfört med andra.

 14. förälder på språkskolan skriver:

  Alla barn i Haparandaklasserna kan utmärkt svenska, det är ett krav, Igor Morse har nog varit på någon annan skola!

 15. Igor Morse skriver:

  Hur är det med Torneklasserna, hur mycket svenska kan dom?

 16. Persson skriver:

  Både herrar Lindfors och Olsson är ledamöter i BUN där skolfrågor inklusive språkskolan handläggs. Där finns ju alla möjligheter att arbeta konkret och resultatinriktat. Men ack nej, istället väljer moderatherrarna att gnälla med sin populistiska konfrontationspolitik som inte leder någonstans annat än att moderaterna förlorar all trovärdighet. Språkskolan har varit i Haparanda sedan 1989 så är det inte dags att flytta den till Torneå där Europas bästa skola bedrivs.

 17. joppari skriver:

  Moderaterna ”gråter ut” i massmedia när dom inte får ”bestämma”, det är så synd om dom.
  Politiskt tagna beslut gäller oavsett vem som styr, att påverka medborgarna till att protestera är ett rätt fegt sätt försöka styra i bakgrunden.

 18. Niklas Olsson skriver:

  Alla måste ha möjligheten att få uttrycka sin åsikt på HBs insändarsida. Jag tycker inte det är fegt. Språkskolans lokaler verkar vara en öm tå för signaturerna Persson och Joppari, De klagar på att moderater yttrar sig men kommenterar inte sakfrågan särskilt. Har lokalfrågan skötts bra tycker ni?

 19. Niklas Olsson skriver:

  Igor Morse: Alla skolor i Haparanda är bra på olika saker och alla har något att utveckla. Torneåeleverna har sin undervisning på finska förutom några ämnen som gymnastik, musik, etc där man har lektionerna gemensamt med Haparandaleverna. Haparandaeleverna lär sig finska och Torneåeleverna svenska i ämnet grannspråk.
  Jag tycker att det är beundransvärt att föräldrar i Torneå väljer att skicka barnen till Haparanda för att ge dom möjligheten till ett ytterligare språk (och tvärt om) = gränssamarbete.

 20. Janne Johansson skriver:

  Hur skall det komma ut att dom som har majoriteten och gör som dom vill inte tittar och försöker lösa såna frågor, om inte man går ut med det offentligt?

 21. Persson skriver:

  M anser häpnadsväckande att språkskolan endast kan överleva om den finns i Haparanda enligt Lindfors som är en av de ledande moderaterna,se p6 . En fantastisk ointelligent utgångspunkt om M fick bestämma och förhandla med Torneå om nya lokaler. Hörde i förra veckan, att M har hoppat av från någon arbetsgrupp som håller i lokalfrågan. Niklas Olsson: kan detta verkligen sant att ni agerar så ifråga om framtiden för språkskolans elever?

 22. joppari skriver:

  Herrarna Olsson och Lindfors vill föra en debatt med medborgarna om jag har förstått detta rätt.
  Om de tagna politiska besluten inte går deras väg så vill dom informera medborgarna.
  Helt onödigt att ”skrämma upp” medborgarna med saker dom inte kan begripa sig på, medborgarna tänker kortsiktigt och endast på sin egen plånbok, men det tankesättet delas med moderaterna.

 23. Niklas Olsson skriver:

  Det är rätt att C och M valde att inte vara med i arbetsgruppen. Det finns gränser för i vilka
  sammanhang man har samvete att medverka. C och M har inte fått gehör för sina ideer om Campus tidigare. Nu S får ta konsekvenserna av sina beslut själva. Baracker/moduler blir dyrt och dåligt. Tillfälliga lösningar riskerar att bli långvariga. Jag frågar igen: Tycker Person att lokalfrågan skötts bra?

 24. Persson skriver:

  M skyller sina egna tillkortakommanden på andra och frånsäger sig allt ansvar. Detta är M:s politik för Haparandas framtid. Att föra en konstruktiv och realistisk oppositionspolitik verkar inte finnas på M:s agenda. Att lokalfrågan måste lösas är självklart. Men M fortsätter att tjata om dåtid istället för att se framåt och blockerar på det sättet själva allt vad konstruktiv politik heter. M vill dessutom att Haparandas skattebetalare bygger nytt för 110 miljoner utan att Torneå har sagt sitt.

 25. joppari skriver:

  Niklas Olsson säger så här ”Det finns gränser för i vilka sammanhang man har samvete att medverka.”
  angående att arbeta politiskt, kan man inte medverka så bör man avgå omedelbart.
  Får man inte igenom sina förslag och ideer så bör man avstå från att gråta ut i tidningarnas insändarspalter, kanske dags att växa upp och bli en riktig politiker.

 26. Mamma skriver:

  Joppari, vilka beslut är tagna?
  Vem av Er skulle vilja ränna så mycket under en skol- eller arbetsdag som eleverna i Språkskolan får göra from klass 4- 9? Det är så lätt att ha kloka åsikter om hur andra borde göra, om man själv inte är drabbad.

 27. Niklas Olsson skriver:

  Visst vore det enklast med en opposition som alltid håller med, inte yttrar sig, frågar eller ifrågasätter.

  Avslutar mina inlägg med detta

 28. Mamma skriver:

  Ett stort tack till dig, Niklas, för att du har lyft fram den illa skötta lokalfrågan till allmänhetens kännedom.
  Fortsätt att kämpa för våra barns skola i andra forum!