FRIA ORD: Ta förslagen till beslut för landsbygdens bästa

FRIA ORD: För 17 år sedan beslöt Övertorneå Företagarföre­ningsstyrelse att gå ut i ”Sista Striden”.

Vi blev utsedda att vara talesmän för protesten mot statens arbetsgivaravgiftshöjning med åtta procent som kom med fyra dagars varsel.

Vår strid kallad ”Sista Striden ” fick snabbt stort gensvar från alla håll, bland annat togs beslut i sju olika kommuners fullmäktige om stöd.

LO:s lokala ledare gav också ett aktivt stöd. Vi blev snabbt 500 inlands­företagare som krävde minskade skatter.
Vi beslöt att gå i skatte­strejk. Vår paroll var ”skatt efter bärkraft” som uttryckts innan av stats­ministern Göran Persson.

Vår strid ledde till att tio procents avdrag infördes två år efter starten. Miljö­partiets Peter Eriksson samt vänsterpartiets Siv Holma gav oss ett av­görande stöd i riksdagen.

Tyvärr har kräftgången fortsatt på grund av många centralistiska beslut. Vi kräver därför bland annat avskrivning av studielån – som vi inte fick gehör för förra gången – samt andra betydande lättnader för glesbygdens revitalisering.

Mycket att vinna
Behöver det bli ett faktum att glesbygden skall kallställas? Självklart inte eftersom Ab Sverige har mer att vinna än förlora med en aktiv välmående glesbygd.

Detta är ett naturrikt område med vidsträckta skogar och enorma tillgångar av biobränslen och kvalitetsvirke. Dessutom finns stora värden i skogsviltet. Vi har också mycket långa sträckor med fritt strömmande älvar med gott om ädelfiskar.

Glesheten, vår kultur med tre språk, vacker ren natur samt gästvänlighet är redan nu attraktivt för stressade storstadsbor.

Turismen har potential, men det måste finnas service i form av restauranger, turist­bäddar, skid- och skoter­spår­aktivitetsentreprenörer som till exempel värmer bastun, berättar om vår kultur/ historia samt erbjuder god mat med rena lokala råvaror och så vidare.

Norge har ett helt annat hjärta och regelverk för glesbygden med avskrivning av studielån samt ingen arbetsgivaravgift längst upp i Finnmarks Fylke. Även Finland har för norra delen ett system som stöder skogsvård med 70 procent samt ger mycket snabbt förmånliga lånevillkor till företagare.

Våra förslag till regeringen:
1. Avskrivning av studie­lån med tio procent årligen för de som bor och verkar i de 23 kommunerna som utpekats av Landsbygdskommitten. Viktigt, avgörande långsiktigt, att samhället får bra kompetens till offentlig service samt företagande.
2. För skogsvård (röjning, gallring, plantering) ges 50 procent stöd av extern köpt tjänst. Detta ger en möjlighet för till exempel invandrare att positivt integreras i samhället. Dessutom fås en betydande långsiktig värdeökning av skogsinne­haven. Nämnas kan att en skogsprofessor redan för tio år sedan kalkylerade att perfekt skötsel inom Pajala och Övertorneås skogar ökar värdet med 200 miljoner kronor.
3. Minska arbetsgivaravgiften till dagens lägsta avgift, 10.21 procent.
4. För ensamföretagaren utgår ingen arbetsgivar­avgift för lönekostnad upp till 16.000 kronor per månad (motsvarande A-kassa). Detta skulle vara en kraftfull stimulans till att många skulle välja företagande samt därmed kunna bidra till glesbygdens behov av mångsidig service och förbättrad trevnad.

Lyssna!
Visa handlingskraft, ni valda politiker och genomför Landsbygdskommittens förslag.  Ni säger allihop att vi skall rädda glesbygden. Bevisa det och starta förslagsvis beslutstagandet med våra konkreta förslag – redan våren 2017.

Ta våra förslag även denna gång.

Hans Mörtberg
Kablia ab
Leif Toolanen
Nordiska Miljöbygg ab

Detta inlägg har också publicerats i Haparandabladet den 17 mars 2017.

Publicerad i Fria ord, Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala, Svenska
7 kommentarer om “FRIA ORD: Ta förslagen till beslut för landsbygdens bästa
 1. ötå-bo skriver:

  Bra förslag, men det är inget som en ev. framtida borgar regering skulle köpa rakt av! Nä, vi får hoppas att nuvarande regering får tid, efter även nästa val, att förverkliga era förslag! En höger ledd regering ”skiter” i landsbygden!!

 2. gräns-bo skriver:

  er vison som höger anhängare har spelat ut sin rätt. de är nu med en s ledd regering som era visioner verkställs till stor del..inte under en ev kommande batra ledning som tycker stockholmare är smartare än centerns bönder. och där moderaterna i plenisalen hela tiden pläderar för att våra skattepengar ska gå till de dom är avsedda för och där tobe partisekreteraren verkar ha en annan åsikt och ´snor av våra skattepengar för egen vinning skull….de är moderat politik de!!!

 3. Bo nordebo skriver:

  Bra!
  Det bästa, mest effektiva och inte kostar samhället någonting är att arbetsgivaren betalar full ersättning till arbetstagaren, inklusive sociala avgifter,pension, sjuk försäkringar, semester och semester ören m.m.
  Sedan får arbetstagaren betala in alla avgifter och skatter.
  Systemet är självreglerande, när arbetstagaren ser hur myndigheterna slösar bort andras/deras pengarna, sätter dom press på politikerna att pengarna används förnuftigt.
  Detta är bra för landsbygden, även hela Sverige och städerna.
  Skulle medföra lättare att anställa personal, och att driva företag.
  Bo Nordebo

 4. Artur Andersson skriver:

  Mycket bra artikel många av förslagen är precis det Annie Lööf och centerpartiet föreslår. Endast ett starkt Centerparti i en alliansregering har intresse och förmåga att föra en politik för HELA landet. Nuvarande vänstersocialist ”regering” (S, Mp, V,) kommer, om skadan sker att vänsterpartierna vinner valet, att fortsätta sin centraliseringspolitik och fortsätta att tömma landsbygden. / Ej socialist.

 5. Verkkosurfaren skriver:

  Voi voi, inga fler önskemål från landsbygden? Nog måste det väl finnas mer krav än så, tex skatteavdrag för kemtvätt av offerkoftor? V, MP och Stureplanscentern (utan valkar i nävarna) har säkert mer att erbjuda i bidragsform till er, var inte så blygsamma! Strunta sen i knegarna som jobbar och sliter söderut med samma löner som i norr, vi norrlänningar kan säkert krama ut några kronor till även från dem, även sen deras bostadskostnader och trängselskatter är betalda! Hela Sverige ska leva sägs det- men kanske inte så mycket och inte samtidigt..,?

 6. ötå-bo skriver:

  Till Centerpartisten Artur A. Ni hade ansvaret för landsbygdspolitiken i 8 år, vad hände? Jo, jordbruk, butiker, bensinstationer, försäkringskassa etc. lades ned! Det är fakta. Nu händer det positiva saker för landsbygden. Eran politik har ingen chans i en moderat ledd regering! Som Batra säger ”att stockholmare är smartare än center bönder”!!

 7. pello-bo skriver:

  artur a. du verkar leva inom centerns interna värld på Stureplan och därav vet du inte vad som händer inom den riktiga politiken. nuvarande regering satsar verkligen på landsbygden och förstår att ni mår illa av de. som batra och tobe säger att Sverige är på väg åt fel håll? Retoriken håller ju inte för om Sverige är åt nått håll, så är de åt rätt håll. Det är fakta. Högern tror att ökade kostnader för bl.a. försvaret, segregationen, polisen ska finansieras med ytterligare skattesänkningar!