FRIA ORD: Tji fick Pajalaborna som inte privatiserade fastigheterna

I januari 2013 byggdes nya lägenheter av Pajalabostäder. Hade kommunen tagit chansen 2012 och sålt sitt fastighetsbestånd hade kassan varit välfylld idag. Foto: Marlén W Edin

I januari 2013 byggdes nya lägenheter av Pajalabostäder. Hade kommunen tagit chansen 2012 och sålt sitt fastighetsbestånd hade kassan varit välfylld idag. Foto: Marlén W Edin

FRIA ORD: Det är med stort intresse jag tar del av den nyvalda politiska maktens företrädares åsikter om den totalt nedkörda ekonomin i Pajala kommun.

Kommunalråden Harry Rantakyrö och Britta Tervaniemi hävdar att ”vi skall vända på varenda sten och se över alla våra utgifter för att klara denna utmaning”, alltså undvika betalningsinställelse. Kommunen kan ju inte gå i konkurs som Northland.

Kuttipii alla Pajalabor. Sent skall syndaren vakna.

Ett dyrt ”nej tack”

Ni valde samma ansvarlösa ekonomiska rudisar, som tidigare, till beslutsfattare.

Nog skulle det vara bättre att vända på Pajalas alla tidigare beslutsfattare, ställa dem mot väggen och fråga dem varför inte fastighetsbeståndet såldes till det bud och överpris som bjöds, när tillfälle begavs.

Då hade kommunkassan varit mer än välfylld, skulderna avvecklade och besparingar såväl som skattehöjningar ett okänt begrepp.

Satsningar på skola, vård och omsorg med fler behjärtansvärda områden hade varit möjliga.

Alla bekymmer med tomma lägenheter och friställda andra lokaler hade också varit borta.

”Rödingar” fick styra

Istället fick Birger Lahti i spetsen med likasinnade rödingar styra och besluta.

Det ekonomiskt vansinniga, dogmatiskt styrda, beslutet innebär att de yrkesverksamma Pajalaborna inom all förutsägbar framtid i generationer kommer att få leva under slavliknande ekonomiska förhållanden, det som befolkningen tidigare gjorde i de gamla kommunistdiktaturerna.

Birger Lahti kan ju nu som nybliven riksdagsman, efter den underbara ”Decemberöverenskommelsen” i sann kommunistisk anda begära och utpressa Stefan Löfven att i vårbudgeten begära extra pengar till Pajala kommun.

Det går nog igenom eftersom statsministern gör allt för att sitta kvar.

Ni läsare vet väl att allt som regeringen lägger fram i budgeten går igenom i riksdagen.

Lagt sig platt

Alliansen har obegripligt nog lagt sig platt för socialisterna i riksdagen. Minoriteterna styr nu över majoriteten i Sveriges Riksdag.

Lilla (V)-partiet kan därför få igenom avvecklandet av exempelvis alla jobbskatteavdrag, vilket indirekt skulle gynna alla arbetslösa Pajalabor som vill stanna kvar i det självförvållade ekonomiska moraset.

När dessutom arbetslöshetsunderstödet höjs till normallönenivå kan Pajala bli drömkommunen för arbetslösa eftersom jobben lär lysa med sin frånvaro och tomma bostäder erbjudes.

Kesab

Det här inlägget har också publicerats i Haparandabladet den 2 januari 2015.

Publicerad i Fria ord, Pajala, Svenska Taggar: , ,
10 kommentarer om “FRIA ORD: Tji fick Pajalaborna som inte privatiserade fastigheterna
 1. Korpis skriver:

  Så blir det, när inkompetenta (V) Politiker får vara med och bestämma .

 2. Pekka Puupää skriver:

  Paska on Pajalassa myös.

 3. Builder skriver:

  Det hade behövts mer ekonomisk o fastighetsförvaltarkompetens som kunnat stå emot en liten grupp aktivister som kidnappade frågan och skrämde politikerna som var för en privatisering.

 4. Sixten Niemi skriver:

  En privat hyresvärd i Pajala värmde min lägenhet bara ett par dagar före varje hyresbetalningsdag i månaden, detsamma gällde varmvattnet.
  Orsaken sades vara problem med värmepannan.
  Man var tvungen att vara utomhusklädd inomhus 27 dagar varje månad.
  Den lägenheten kunde man inte säga upp annat än just 10 maj, sex månader senare just 10 november kunde man flytta ut, annars förlängdes hyreskontraktet ett år.
  Sedan dess har jag bott mesta tiden i allmännyttans lägenheter i Pajala till total belåtenhet.
  Tusen tack till Er kommunalpolitiker som har gjort det möjligt.

 5. Pekka Puupää skriver:

  Voj, saatana. Onko se niin?

 6. Euton skriver:

  Pajalas stora problem är inte att det saknats pengar, utan att pengarna använts på fel sätt. För pengarna från en eventuell bostadsförsäljning hade använts på precis samma sätt som befintliga medel använts. Hade det funnits mer pengar hade det bara blivit mer gruvkorv, fler presskonferenser och ytterligare investeringar för att klar av anstormningen av inflyttningsklara gruvarbetare. Den ekonomiska situationen i kommunen hade med andra ord sett ännu värre ut om politikerna haft mer pengar att köra ner i gruvfiaskot.

 7. Pekka Puupää skriver:

  Niin se on! Ei se kannate Pajalassa, ko gruuva nyt ej ole!

 8. sten sandberg skriver:

  vilken tur att det ej blev privatiserat.vilka hade nu suttit fast i dessa lägenheter?köpta till överpris och utan arbete.

 9. realist skriver:

  Ja nog var det tur att det inte blev något köp. Vi skattebetalarna hade fått stå för notan. Kommunen behöver börja se sig om vad gäller utgifterna, räcker inte pengarna är det någonstans det är fel inte blir det bättre med skattehöjningar. Skulle behövas lite nytt folk i kommunen huset som tittar på det hela med nya ögon vi kommer inte kunna driva badhus i alla byar och skolor i alla byar. Vi måste se över vården så den blir bra men ändå effektiv.

 10. Maggan Johansson skriver:

  Rödinggardet (finns både inom S och V) är ursprugna ur fattiga förhållanden, därav övertron på lycksökare.
  De styr agendan i Pajala kommun och drömmer om himmelska rikedomar typ den vansinniga tron på det misslyckade gruvprojektet.

  De här rödingana behöver tas ner på jorden liksom deras supportrar. Det håller inte för någon att springa benen av sig i jakten på lycka och rikedom. Se bara exemplet år 2008 när kommunalrådet reste till finaldagen av Tour De Ski på skattebetalarnas bekostnad. Hur kan man handla så vårdslöst med kommunens och medborgarnas skattepengar.
  Exemplet säger väl det mesta