FRIA ORD: Tufft läge för Pajala kommun

FRIA ORD: Solidaritet är för mig en grundbult i den social­demokratiska ideologin.
Den praktiska innebörden av detta ord är att ingen människa lämnas ensam åt sitt öde.

Istället hjälps vi åt att bära varandras bördor genom livet, men också delar glädjen av andras framgångar.

Solidariteten gäller även gentemot dem som komma skall.

Det vi gör idag får inte beröva framtidens generationer möjligheten att leva ett gott liv.

Bränner arvet

Pajala kommun står inför allvarliga problem. Redan idag saknar vi resurser för att få verksamheten att fungera bra.

Kommunen är som en lättsinnlig arvinge som vårdslöst bränner upp sitt arv, ett arv som har tagit våra föregångare decennier av hårt arbete att spara ihop. Och inte nog med detta.

Vi vet vilka utmaningar som framtiden bär med sig. Om några år ökar andelen äldre som be­höver samhällets stöd allra mest. Kommunen måste investera stora pengar för att inte VA-nätet ska haverera. På toppen att detta ligger en av landets, per invånare, största pensionsskuld.

Listan kan göras ännu längre.

Vi måste våga

Genom att inte våga agera nu tar vi inte vårt ansvar som politiker.

Genom att undvika att ta obekväma beslut sviker vi vårt solidaritetslöfte till framtiden.

Istället borde vi på ett öppet och ärligt sätt berätta om läget för våra kommunmedborgare och redovisa hur vi tänker hantera de utmaningarna vi har framför oss.

I dagens situation är det ofrånkomligt att vi måste göra uppoffringar och bära en tyngre börda för att lasten inte ska bli övermäktig för kommande generationer.

Evgeny Krakov (S)

Det här inlägget har också publicerats i Haparandabladet den 26 juni 2015.

Publicerad i Fria ord, Pajala, Svenska Taggar: , , ,
30 kommentarer om “FRIA ORD: Tufft läge för Pajala kommun
 1. JJ skriver:

  Det har varit slapphänt ledning i Pla länge. Nu måste det sparas. Onödiga pappersbärare och egna entreprenadmaskiner med kontorstidspersonal bör stå i första ledet. Men ge sjutton i att höja skatten en gång till.

 2. Anonymt Troll skriver:

  Hoppas man tar man rationella beslut och t.ex, lägger ner skolor som vi inte har råd med.
  1000 underskrifter är förvisso en okej mängd men vi 5000 som inte skrev under borde väl de som styr också lyssna på.

 3. crillesme skriver:

  Jajamensan, uppoffringar ska de göras men fortsätt nu i Pajala by, där de finns rätt mycket att offra. Offergåvorna från utbyarna är redan offrade.

 4. Mkk skriver:

  Lång tid av sossestyre då kan de bara gå illa.

 5. crillesme skriver:

  Anonymt troll: Vilka skolor menar du? Om du menar byaskolorna så blir de nog inte billigare att stänga dom. Kommunen kommer nog att förlora mer på det. Tänk all skatt kommunen kommer att förlora och då kommer ni verkligen att få se på åtstramningar i Pajala by.

 6. Byakraft skriver:

  Instämmer till fullo med Krakov! I politikerrollen ingår att ta obekväma beslut. Klarar man inte det bör man avgå. Våra politiker är demokratiskt valda och varken hot eller opinion ska få inverka på hur de gör sitt jobb. Åsikter får man ha men respekt för demokratisk ordning skall råda.

 7. Fiskaren skriver:

  Solidaritet för vem, för dem med partibok eller för den vanlige medborgare? Ett slitet ord som man tar fram när man behöver samla ihop valboskapen till valen. Knappast de svaga man tänker på rent historiskt när man ser gången inom Pajala kommun. Snarare använder man de svaga som dörrmatta för att sko sig framåt. Nej Pajala har ingen framtid förfallet och nepotismen gör att hela samhället ruttnar inifrån kärnan och utåt. Det är bara finsläkter som har en framtid i Pajala övriga göre sig icke besvär trots den sk solidariten och omtalade gemmenskapen. Det finns ingen opposition som det fanns förr i Pajala så förfallet som pågått länge går inte att bromsa tyvärr. Det ser mörkt för Pajala om man inte tillhör eliten.

 8. arvet skriver:

  Håller med fiskaren. Och vilka har jobb inom de kommunala i Pajala? Vissa släktnamn har funnits länge i kommunen (kommunhuset) och vissa barn har mer eller mindre ärvt arbetena i kommunen eller haft mycket lättare att få jobben än andra.

 9. arvet skriver:

  Tror Evgeny fortfarande att om han stänger skolorna i utbyarna att dessa barn kommer gå i Pajala? Kan säga till dig vakna de kommer inte hända.:-)

 10. Fiskaren skriver:

  Ja det är verkligen Ruttet i stor skala, luktar därefter unket. Konstig att man får bedriva offentlig verksamhet som ett familjeföretag men så är fallet i verkligheten, det är verkligen otroligt att detta får fortgå i modern tid?
  Nej Pajala är utan framtid snarare som en rutten död sill i botten av en unken hink

 11. krevulanten skriver:

  Solidariten som E. K skriver om är ett mycket slitet uttryck, och inget tyder på att man visar detta i praktisk politik, utan det är bara centralorten som gäller. I en sann demokrati tar man även hänsyn till utbyarna också, eller minoriteterna om du så vill. Btr stängning av vissa byskolor, jag tror att stänger man exempelvis skolan i Junosuando, så kommer barnen med stor sannolikhet gå över till friskolan i Kangos, och då har den ev inbesparningen tvärtom blivit en ökad kostnad? I Tärendö, där pågår det ytterst seriösa diskussioner, om att barnen inte skickas till Pajala. Där diskuteras det olika lösningar.

 12. Fiskaren skriver:

  Till krevulanten
  Hur tror du det går med lönerna till fint folk släkt och vänner ?
  Om man måste solidariskt måste dela dessa med bybor som inte tillhör släkten och partifolk, hur går det med jobben då de blir ju arbetslösa ? Du måste förstå att börsen och skatteunderlaget är litet och då måsta man prioritera i solidaritetens namn sånt är läget i Pajala förstår du.

 13. arvet skriver:

  Evgeny Du säger att ni öppet ska berätta och förklara läget. Ok men säg då att ni skulle vela stänga ner byarna och satsa allt på Pajala för än har jag då inte hört några större sparåtgärder i Pajala

 14. Krevulanten skriver:

  Jag får upplysa Fiskaren om att krevulanten har ingen släkt som arbetar inom komunen, men väl många sk vänner. Det går inte att komma ifrån att byarna fått en del försämringar till förmån för centralorten. Jag tror mig vara ganska väl insatt i kommunens ekonomi och i synnerhet inom den bedrivna politiken. I den senaste valrörelsen förekom det kritik för denna styvmoderliga behandlingen som byarna blivit utsatt i ett antal år. I en sann demokrati tas även hänsyn till minoriteterna och i detta fallet utbyarna. Denna upplevelse av byborna, gav utslag i valresultaten.

 15. Fundersam skriver:

  Alla förstår att besparingar skall göras – men rättvist!!
  Mest där det finns mest att ta och det är inte i byarna.
  Det är också ”super”viktigt att politiker lyssnar av väljarna. Ingen politiker är med i fullmäktige eller någon styrelse och representerar sig själv. Ni representerar väljarna och då måste man även kunna lyssna. Det är fruktansvärt om politiker kommer till möten och säger att ni kan anordna möten. Men jag har min åsikt klar. Då bör man kliva av som politiker och lämna över till någon som förstår uppdraget.

 16. Väckarklockan skriver:

  Till arvet: Det är dags att vakna! Det är skolplikt i Sverige. Det är klart att barnen kommer att gå i skolan. Vill du inte att de ska gå i centralortens skola, så är det alltid fritt fram att flytta från kommunen.

 17. arvet skriver:

  Till väckarklockan: visst är de skolplikt i Sverige men till vilket pris å ett är säkert Pajala blir de då inte. Och du önska inte för mycket att man ska byta kommun. Verkligheten blir sådan att många kommer att börja betala skatt i annan kommun och hur går de då med lilla Pajala

 18. väckarklockan skriver:

  Till arvet:
  Jag är tämligen säker på att verkligheten inte blir att många börjar betala skatt i en annan kommun. Det är bara tomma innehållslösa och overkliga hotelser som kommer fram i ren besvikelse.
  Väckarklockan

 19. ej vänster skriver:

  Situationen i Pajala är självförvållat sedan uppståndelsen från förra marknaden. 30 milj på minus inräknad utköp av tjänstekvinna/man, flyget haltar, kinahuseländet, tjänstemän med frågetecken, Puab utan pengar och personal och Fr politiskt S-märkt och båda leds av ett frågetecken. Nu efter denna marknad så kommer nästa chock om gruva.

 20. Fråga skriver:

  Till Ej vänster: Du skriver Kinahuseländet, uppfattar detta som chefen vid Pajalabo löst problemet och kommit undan från kontraktet helt och hållet utan skada för PajalaBo, eller är det helt fel och olöst?
  Fast chefen verkar inte heller ha riktigt koll på branden så man kan undra när du nämner?

 21. Lovisa skriver:

  Se sanningen i vitögat!
  Pajala kommun och ansvariga politiker har kört ekonomin i botten på alla satsningar man gjort på luftslottet Kaunisvaara malmgruva. Ni träter om vilken skola som ska läggas ned etc. Sanningen är den att Pajala kommun står på ruinens brant och inom kort kommer att tvångsförvaltas. Sen kan Ni träta bäst Ni vill om vad som gick fel och vad man skulle lagt ner och sparat pengar på. Kommunalrådets agerande i nutid förstärker bilden av hur otroligt fel han är för sitt politiska uppdrag.

 22. ej vänster skriver:

  Skolfrågan!
  Det finns en lösning nu när homokulturen har höjds till norm. Det behövs inga skolor och de provrörsbarn som ev. skapas klaras med en liten skolsal i Tärendö kanske.

 23. Teodor skriver:

  Vilket smörja ni skriver här. I själva verket skulle ingen av er kunna klara av att styra denna kommun om det vore så för en minut. Allt prat om att centralorten göds på bekostnad av utbyarna är ett trams utan dess like, vad jämför ni med, vilken kommun jämför ni med? Med en blick i backspegeln kan man alltid kritisera och säga att saker borde gjorts annorlunda men faktum är att handlingsutrymmet är ganska begränsat, och har så varit, för Pajala kommun (och liknande kommuner)under en lång tid nu. Pajala kommuns ”satsningar” på gruvverksamheten är i stort sett begränsad några lägenheter.

 24. Myrtrampare skriver:

  Bra skrivet Teodor! Att det skulle bli en tidsfrist var väntat. Jag har hört från säkra källor att konkursförvaltaren har pengar till underhållsdriften till mitten på september. Då kommer älgjakten ovh allt är glömt. Konkursförvaltaren gör nog sin livs bästa affär med den här Northland som gött många feta sällar redan!

 25. Sista skriver:

  Teodor
  Vade menar du med att man enbart satsat på några lägenheter, dessa kan ju inte kosta 30miljoner ?
  Vart har resten av pengarna gått till lyxliv, resor privata räkningar läs media? Inom kommunen är det OK och betala och en privat förmån att betala privata räkningar om du är medlem i partiet och har en chefstjänst.
  Vi skall nog inte tycka synd och om våra politiker de vet nog hur det skall levas i livet oxå.

 26. argusögat skriver:

  Lösning för Pajala-eländet . privatisera sjukvården, för över kommunal verksamhet till privata företag, rensa i kommunhuset, anställ folk som förstår sig på företagsamhet och avveckla Puab och Fr, som ändå styrs av sossar. Sänk skatten så företag vågar komma och att inte fler flyttar ut.

 27. Roger Tuomas skriver:

  Tyvärr så har Evgeny rätt. Vi som bor i Pajala kommun har länge levt över våra tillgångar vilket har dränerat kommunens kassa. Ladorna är tomma och att vi står inför ett tufft ekonomiskt läge som kommer att kräva besparingar inom alla områden. Varför vi som politiker måste fatta dessa tråkiga beslut är för att vi ska få en ekonomi i balans och en möjlighet att bibehålla och leverera en god kvalité på den kommunala servicen i kommunen samt ha möjlighet att satsa på utveckling.

 28. Partiet skriver:

  Roger Tuomas!
  Du håller med Evgeny men det är generationer av misskötsel av kommunen som är problemet. Sedan har släkt och partivänner haft egna förmåner i princip ett familjeföretag. Det borde rensas annars försvinner aldrig problemen ty svinnet är stor och kommer att så förbli så länge läget är som det är.

 29. Teodor skriver:

  Sign ”sista” (m fl: Vad gäller gruvsatsningar så handlar det i stort om några lägenheter. Men här blandas det och ges i missnöjesyttringarna. Om en kommunanställd betalt privata räkningar så ju inte det OK, bedrägligt JA. Har aldrig hört att det någonsin hänt tidigare, men det är ju inte KOMMUNENS fel. Hur man sen agerar är en annan sak! Andra tokigheter här om släktskap, partibok etc är så galna så det är bara ett kvitto på skribenternas livsgåvor.

 30. Ingvar K skriver:

  Argus ögat, du skriver att privatiseringen skulle vara räddningen för Pajala kommuns ekonomi,Ja Argus det skulle vara rena dödsstöten för kommunen,
  Privatiseringen kan vara bra men inte inom det kommunala. Det är … snack att påstå att privata ftg värnar om den kommunala ekonomin, men de värnar om att en förmögenhets överföring sker från det offentliga sektorn till privat sektorn.