FRIA ORD: Nyttig turbulens i vår gruvkommun

FRIA ORD: Många är informerade om vad som idag händer i vår kommun, Pajala.

För det första bör vi ge en eloge till Northland Resources för att de under de senaste åren har gett oss en ny positiv anda i kommunen. Dessutom har de ej belastat kommunen i något avseende, utan tillfört en ny historisk era av hopp.

Som småföretagare, är det som händer nu med gruvverksamheten inte något främmande. Många av oss företagare vet att, om man driver en verksamhet där lånen blir alltför stora, så är man i händerna på ­finansiärerna. Och finansiärerna lever i sin egen värld och kan ställa krav.

I en del fall helt orimliga.

Breddar fokus

Med erfarenhet från företagarlivet, vill jag säga, att trots mången oro hos flera små fordringsägare, så är allt detta som händer ett reningsbad för kommunen.

Om fokuseringen blir för mycket på en näring, så kan det bli som för Kiruna under 1950-1970 talet, när LKAB fick problem, så fick hela Kiru­na kommun skrämsel­hicka.

Då fanns det endast en näring som uppehöll samhället och alla var beroende av om det gick bra eller dåligt för LKAB. Under senare tid har man lyckats få fler näringar av världsklass i Kiruna, till exempel Ice-hotell, Esrange och så vidare.
Så också i Pajala. Nu är det läge, att mitt i turbulensen se positivt framåt: gruvan i Kaunis­vaara kommer nog att bli kvar oavsett vem som tar ledningen där.

Kommunledningen har redan varit förutseende. Dagen innan vi alla fick veta om det finansiella problemet som Northland stod inför, så besökte vår landshövding Pajala.

I stället som brukligt var, besökte de inte gruvan i Kaunisvaara, utan de besökte andra företag, sådana som inte helt är beroende av malmbrytningen. Det var klokt av kommunalrådet!

Lyckligt lottade

Tills stormen stillar sig, så bör vi att lägga alla våra krafter på att fokusera oss på näringar, som har sin marknad utanför länet och landet. Vi har skogsindustrin, vi har data och informations­företag, läder­industri, fönsterfabrik och besöksnäringar.

Vi i Pajala, är lyckligt lottade med många olika verksamheter i vår kommun. Det är av vikt att vi tar tillfället i akt och stärker deras ställning, att då gruvnäringen börjar växa, har vi en stark företagsamhet i vår kommun och ett attraktivt Pajala växer så det knakar.

Vi behöver kanske lite andhämtning en tid fram­över.

Vågdal inget nytt

Att företagare hamnar i en vågdal är inte något nytt under solen. Det är som en företagare i kommunen sa, ”att när företaget blomstrar så blir man fartblind, men när företaget hamnar i en lågkonjunktur, blir företagaren kreativ. Då vaknar alla sinnen till för att hitta nya framgångsrika lösningar”.

Det är detta vi behöver av rikt mått i kommunen

Man kan ta en bild från sjukvården: när EKG:n visar vågrörelser så lever patienten, men när EKG:n visar ett rakt streck, då är patienten död.

Vi hoppas att det går upp och ner i företagandet i vår kommun för framtida segrar.

Bertil Kero
Från företagarlivet

Det här inlägget har också publicerats i Haparandabladet den 19 februari 2013.

Publicerad i Fria ord, Pajala, Svenska Taggar: , ,
8 kommentarer om “FRIA ORD: Nyttig turbulens i vår gruvkommun
 1. Nåjåjå skriver:

  Hoppet är det sista som överger människan!

 2. Viktor Oja skriver:

  Tack för en läsvärd insändare och information.

 3. Tro och hopp skriver:

  Luften har pyst ut lite i sänder dom senaste dagarna, vi behöver lite styrka att orka hoppas igen.. Tack för att du ger mig/oss lite tro och hopp Bertil.

 4. Mad Max skriver:

  Det kan ju vara bra att någon gjuter lite olja på vågorna. Men jag är ganska så säker på att dom mindre entreprenörerna som har fordringar av företaget känner av att det blåser kallt, dom kramar nog pungarna i vild förtvivlan. Och EKG-mätaren visar mycket kraftiga upp och nersvängnigar. Det gäller att man har en finansiär som också har is i hatten, och som tror på ett liv efter detta. Mycket oroande är detta för dom mindre företagarna.

 5. Egen företagare skriver:

  Det ligger nåt litet hånfullt mot oss småföretagare som ligger ute med betydande belopp för oss, jag förstår att lädertillverkare kanske inte ligger ute med några betydande belopp. Skattemedel som nu betalar löner åt gruvjobbare och direktörer hjälper inte mig och mina anställda.Vi har inte samma möjlighet och begära rekonstruktion,vi är personligt ansvariga för alla skulder som förekommer,så tala för dig själv inte för mig.

 6. Mad Max skriver:

  Egenföretagare: Det var lite dit jag ville komma med min kommentar också. Man glömmer lätt bort den enskilda lilla människan.

 7. Pottaskasajo skriver:

  Stenåldersinsändare, de företagen som satsat på att bli gruvleverantörer har slagit på bromsarna redan för ett halvår sen. Alla har varit medvetna om riskerna och fartblinhet har nog inte varit något problem, tror inte att någon av dessa företagare som nu riskerar kreditförluster kommer att göra KK, men är därimot ytterst kritisk mot gruvbolaget som satt dem i denna situation på ett mycket oansvarigt sätt. Bra att Kommunalrådet och PUAB fokuserar på de övriga näringarna emellanåt.

 8. Stenåldersman skriver:

  Tron är en sak men den kan man inte luta sig mot. Kunskap och vetskap verkar det däremot finnas ont om. Siare och troende har vi alltför gott om. Huruvida alla har varit medvetna, är en tro det som hela inlägget. Fundamendalister har alltid lutat sig mot sin tro. Man går inte alltid i kk fast man förlorar inäkter, men risken ökar markant, och detta är inte att tro utan veta. Vi som inte går på bidrag,eller betalda för att tycka, vet det.