FRIA ORD: Utskällda bakom stängd dörr av Simu

FRIA ORD: Replik till den kedja 
av inlägg som vi utväxlat i HB med främst Gunnel Simu (S):

När argumenten tryter så går kommunalrådet Gunnel Simu till personangrepp. Tyvärr är det inte bara i insändarsvar det sker.

Under detta år har vi, som gruppledare för moderaterna och centerpartiet, varit ledamöter i kommunstyrelsens arbetsutskott.

Gunnel Simu sitter 
som ordförande i kommunstyrelsen och i dess arbetsutskott. Det är Simu som leder arbetet och fastställer mötenas dagordning.

Här vill vi ge en bild av hur ledarskapet inom kommunpolitiken fungerar: 
Tyvärr är det ingen ljus bild och den går på tvärs med många vackra ord som uttalats om öppenhet, transparens och demokrati.

Vi har tydligt och vid ett flertal tillfällen fått smaka på Gunnel Simus kvinnliga härskarteknik.

Vi har vid ett flertal tillfällen, under sittande möte, vägrats ställa adekvata frågor och följdfrågor i anslutning till behandlande ärenden.

När frågor ändå ställts har de uppfattats av Simu som oförskämda och vi har fått höra att vi med våra frågor skapar dålig stämning.

Kallas in på tjänsterum

Vi har, vid minst tre tillfällen under året, blivit utskällda vid sittande möten eller blivit inkallade till Simus tjänsterum för att där bli utskällda. Frågorna har då handlat om vårt arbetssätt, våra ställda frågor samt om vårt, som hon uppfattar det, destruktiva kroppsspråk.

Det uppfattar vi som en metod för att trycka ner oss som oppositions-politiker, en härskarteknik.

Vi har också förvägrats att kontakta och samtala med kommunens personal med hänvisning till att ”de är rädda för oss”. Det har sagts att frågorna ska kanaliseras via Simu eller kommunchef Patrik Oja.

När vi själva frågat berörd personal är det ingen som känns vid påståendet om rädsla för oss.

Vi måste gå vidare

När vi nu tar bladet från munnen, vet vi att vi inte är de enda i den politiska ledningen som fått uppleva detta. Vi är förstås ”gubbar” och kan ifrågasättas som själv tillhöra en så kallad macho-kultur.

I den beskrivningen känner ”vi gubbar” inte igen oss.

Trots att det känns fel, måste vi i detta läge beklaga socialdemokraternas val av kommunalråd, ett råd som använder till-sägelser, uppsträckningar och utskällningar har skapat ett destruktivt och icke-tillåtande klimat i kommunstyrelsen och i kommunstyrelsens arbetsutskott.

Vi har inte det arbetsklimat som bygger en framtid för Haparanda.

Med detta inlägg vill vi nu lägga personfrågorna åt sidan och återgå till de viktiga sakfrågorna, som vi vill diskutera i en öppen och tillåtande miljö i kommunstyrelse och i kommunstyrelsens arbetsutskott.

Anders Rönnqvist
Gruppledare (M)
Per-Arne Kerttu
Gruppledare (C)

Det här inlägget har också publicerats i Haparandabladet den 23 november 2012.

Publicerad i Fria ord, Haparanda, Svenska Taggar: , , , ,
22 kommentarer om “FRIA ORD: Utskällda bakom stängd dörr av Simu
 1. Happisbo skriver:

  Fortsätt jobba med sakfrågorna. Viktigt med demokrati och att alla har rätt att yttra sig utan att bli förnedrad. Anders och Per-Arne är erfarna och duktiga politiker. Ni har mitt fulla stöd!

 2. torparn skriver:

  Hon borde avgå innan det är försent. Inget är som det ska i den här kommunen nå mer… Man känner att det går ått he…snart.

 3. charlie skriver:

  Det har nu gått två år med Simu (S) som kommunalråd. Hon har redan börjat plocka in folk för utskällning.Under hennes två år som skolledare var det likadant. Ränderna går aldrig ur! Där plockades också folk med avvikande mening in för en utskällning.
  Hon borde gå en kurs i ledarskap – de av de kurser som hon säger sig ha varit ledare för! – vilken ironi.
  Simu, gå en kurs i ledarskap och lär dig tillämpa demokrati där alla får göra sig hörda.

 4. Antti Histamin skriver:

  Är det demokrati när man har fyra kommunalrådskandidater i en månad och sedan innan det ska väljas plockar man in en ny. Sedan vid valet ska denna väljas oavsett hur lite kryss hon får? Jag tycker inte det.

  Sedan undrar man varför röstdeltagandet är lågt i Haparanda.

  Vissa som fick röster hoppade av politiken efter valet, således en bortkastad röst på den personen.

  Inför nästa val, testa demokrati, då kanske även jag röstar.

 5. Pekka Hyötylä skriver:

  Jag kritiserar kommunalrådet och kommunledningen. Men jag har aldrig blivit kritiserat av Vänsterpartiets kritik. Ibland har jag hört att kommunalråden inte har tyckt om kritik. Gunnel eller tidigare kommunalråden kan vara oense med Vänsterpartiet. Det hör ju till politiken. Vakna Anders och Per-Arne!

 6. Pekka Hyötylä skriver:

  Är ni små pojkar, Anders och Per-Arne?

 7. joppari skriver:

  ”Pojkarna” som har skrivit insändaren har nog ingen mamma som tröstar dom när ”Skolfröken” har varit elak.

 8. joppari skriver:

  Den här typen av skrivelser som ”pojkarna” publicerar här på HB webben har ett enda syfte, det är att smutskasta och förtala andra.
  Det visar vilken typ av människor dom är och det kommer att drabba dom själva negativt, ”pojkarna” verkar tro att folk är så blåögda att dom tror på såna här ”fega/tycka synd om sig själva skrivelser”. Att sitta och utmåla andra till tyranner och liknande i tidningsinsändare är så lågt att det visar vad dom är för typ av människor, hoppas andra också kan se det.

 9. joppari skriver:

  Bara för att HB tar in vilka insändare som helst så verkar vissa tro att det dom skriver är vettigt och klokt.
  Det HB gör är att publicera insändarna för att folk ska kunna själva se vilka typer som sitter på viktiga poster (enligt dom själva) i den här ankdammen.
  Mitt råd till ”pojkarna” är att fortsätta skriva insändare, då kommer fler och fler att vända er ryggen nu när dom ser vad ni går för.

 10. realist skriver:

  Trist att politiker inte kan veta hyffs. Sådana ska inte få sitta på styrande poster

 11. torparn skriver:

  man kan ju tro att joppari är kommunalråd.

 12. Hårtork skriver:

  Alex Ferguson, manager för fotbollslaget Manchester United, är känd för sina skoningslösa utskällningar av spelare som går under benämningen hårtork. Tydligen har vi även i Haparanda begåvats med en person som mer än gärna tillämpar hårtorksmodellen

 13. Pissa inte i motvind skriver:

  Man glömmer fort, men var det inte pojkarna själva som startade pajkastningen med personangrepp?!? Bäst är ändå att pojkarna efter alla år av gubbvälde lanserar begreppet ”kvinnlig härskarteknik” när de möter en stark kvinna.
  Oj, vad synd om alla män som drabbas av kvinnors härskartekniker, suck.
  Pojkarna startade personangreppen men vill nu ”lägga personfrågorna åt sidan”.
  Snacka om att pissa i motvind!
  Nä, berätta istället hur ni vill utveckla kommunen så får ni kanske röster!

 14. Folkvett skriver:

  Att Rönnqvist och Kerttu behandlar andra och speciellt kvinnor respektlöst är ju känt från många sammanhang. Sedan när en kvinnlig ordförande tar gubbarna i örat och ber dom uppföra sig som folk så klarar inte deras deras manliga stolthet av det. Herrarnas argument är nu helt på en sandelådenivå. Är det någon som borde avgå så är det dessa två till förmån för vettiga samarbetspolitiker som t.ex. Peter Juntti och Raija Karlander.

 15. torparn skriver:

  Hmm, så alla ska nicka och bocka för härskaren av Haparanda… Dessa två har kastat av sig strypkopplet, hoppas nu de talar ut om vad som händer innanför dessa fasader som börjar likna berlinmuren.

 16. Finne skriver:

  Nog är det synd om haparandaborna. Hur går man vidare i en kommun som inte tål avvikande åsikter. En majoritet är naturligtvis förödande för någon som tycker annorlunda. Nu får framtiden visa om det viktigaste är att bygga på gränsen. En eloge till Jourlivs som är en viktig faktor till att ge torget lite liv.

 17. Hybris! skriver:

  Alla allianspolitiker från Reinfeldt och nedåt skulle tas i örat och få en fet spark i baken, och tvingas avgå.

 18. Thomas skriver:

  Vad ni orkar

 19. Örjan Pekka skriver:

  Tack för kommentarerna. Jag publicerar ett antal av dem i tisdagens Haparandabladet.

  Mvh
  Örjan Pekka
  Haparandabladet/HBwebben.se

 20. p.r.s skriver:

  Hallå, är det sånt här svammel vi skattebetalare betalar lön för i kommunhuset. Inte konstigt att rösterna blir mindre för s…

 21. p.r.s skriver:

  Jag glömde säga en sak, försök jobba som S-E Bucht, titta vad vi har fått till Haparanda. Tack

 22. Tack P-A och Anders skriver:

  Ni vågar säga högt det som många andra inte vågar.
  Bra jobbat! Stort tack!