Fria ord: Vi måste skapa jobben själva!

FRIA ORD: Jag har ett förslag på hur vi ska få fler att flytta till Övertorneå och Haparanda.

Det vore roligt om du som läser skulle börja tänka i liknande banor och fundera över din egen insats, liten eller stor. Det är oss det hänger på!

Problemet är avfolkningen.

De vanligaste tänkta lösningarna är:

1) politikerna skapar jobb;

2) jobb frigörs genom pensionsavgångar;

3) barnfamiljer och skolelever får presenter;

4) små och stora byggprojekt ska locka turister;

5) kulturen ska locka turister;

6) grannkommunernas gruvor ska dra hit folk.

Verkar det fungera bra? Tänk efter!

”Stannarna?”

Att få unga att stanna – ska det vara huvudlösningen? Är stannarna de som bäst utvecklar bygden?

Blir hela andan här lockande och livskraftig när nästan hela befolkningen till sist består av stannare och enstaka hemvändare?

I Norrbotten har nästan alla jobbat i något statligt bolag, hos kommun, landsting eller stat.

Det är ytterst viktigt att ha bra, gemensamt ägda system, men jobben där ger mindre inkomster än utgifter.

De ger minus i budgeten hela tiden!

De inkomster bygden behöver kan bara komma från moms och inkomstskatt, då varor och tjänster produceras här i enskild regi, av små och större företag.

Av Norrbottens politiker och folk har ytterst få erfarenhet av att driva företag ensam, kooperativt eller med anställda.

Bygden kan inte överleva om vi inte kan locka hit eller fostra fram fler individer som kan starta företag och genom dem 
få inkomster som bygden får del av.

Locka och fostra

För att de driftigaste ska vilja stanna och aktiva, företagsamma individer lockas hit måste vi börja förändra hela andan i bygden.

Varje vuxen vet att mycket gammalt och surt behöver rensas ut!

Jag föreslår en liten början: Pristävlingar får bra effekt om uppläggningen är bra.
Utlys en tävling öppen för alla, där man får hitta på och noga beskriva så många realistiska företagsidéer man kan.

De ska lämpa sig just för respektive kommun och kunna ge åtminstone deltidsinkomster åt minst en egen företagare.

En jury poängsätter de anonyma förslagen och fördelar prissummor efter bedömning av realism, kvalitet och kvantitet.

Alla bra idéer trycks i en enkel gratisbroschyr, alla deltagare omnämns, tackas, något pris lottas ut.
Intresset från massmedia blir stort – och folk börjar tänka själva i de här banorna!

De flesta har ju ett rätt stort kontaktnät.

Kanske man själv eller ett barn, barnbarn, en släkting skulle kunna testa det där… Måste ringa och prata om det…

Sixten Johansson

Det här inlägget har också publicerats i Haparandabladet den 14 januari 2014.

Publicerad i Fria ord, Haparanda, Övertorneå, Svenska Taggar: , , ,
17 kommentarer om “Fria ord: Vi måste skapa jobben själva!
 1. Livsnjutare skriver:

  Erbjud och gör om tjänster till 50 procent eller 75 procent och uppmana dom äldre, 60+, att gå i pension och njuta och ta hand om sig själv. Då skulle fler och speciellt yngre ha chans till arbete.

 2. Jan Björnfot skriver:

  Mycket bra skrivet, Sixten Johansson.

 3. Stig Aspholme skriver:

  Om som Sixten pekar med ena handen på att kulturen kan skapa jobb och sedan tar den andra handen och samtidigt fördömer den kultur som finns, som en avart av något svårdefinerbart, ja då har man gjort befolkningen en björntjänst inom detta gebit.

 4. 4X=2Y skriver:

  Jag upplever arbetsklimatet i t ex. Haparanda som så att man ger förtur på jobb till vänner och bekanta och man lyfter gärna fram varandra på olika sätt. Det är väl också en förklaring till varför socialdemokratin i Haparanda är så stark just på grund av den goda ”kamratandan”. Det här urholkar samhället, det blir inget nytänkande. Alla kör i samma hjulspår till slut. Gruppen av människor som inte har samma kontaktnät måste flytta för att få jobb.

 5. p.r.s skriver:

  Om man kommer från andra sidan, jag menar torneå de är ganska bra på använda tungspråket de kan allt men. men vi svensson har utbidning m,m de får se på när andra får jobb. Vi svenska folket är ej värda något i de här samhället.tack

 6. Jan Björnfot skriver:

  Just precis 4X=2Y.
  Det här urholkar samhället, det blir inget nytänkande. Alla kör i samma hjulspår till slut. Gruppen av människor som inte har samma kontaktnät måste flytta för att få jobb.
  Var så redan då jag bodde där och det är ett tag sedan.

 7. Bep Weijand skriver:

  Livsnjutarens plan skulle kräva beslut på stora tillskott av pengar från staten. Många har inte råd att ta pension vid 61 eller jobba deltid.
  En basinkomst till alla skulle dock lösa problemet. Då skulle det frigöras mycket energi att starta projekt för bygden och fler skulle våga starta nya företag. En del skulle vilja ta hand om sina barn och äldre själva, stressen skulle försvinna. brottsligheten skulle avta.

 8. Mad Max skriver:

  Det är uppenbart på det viset att om det ska skapas välfärd i Sverige behövs det arbete, oavsett hur man lyckas få ett sådant. Med hjälp av tvåspråkighet eller andra premisser.
  Det skapas inte några nya jobb på det sätt som många politiker vill, nämligen med att hela tiden höja skatter på el, drivmedel, och allt de hittar på.
  Se er omkring så vet ni vad jag menar. Det skapar inga nya jobb, bara irritation!

 9. Mad Max skriver:

  p.r.s: Menar du verkligen att de outbildade och ”tungpratande” Torneåborna kommer hit och tar jobben från Svenskarna? Tillåt mig att le åt ditt påstående. 😉

 10. staffan skriver:

  Mycket av orsaken till en förlamad kreativitet i små orter är att det oftast råder en svågersyn både hos politiker, företag, myndigheter. Många lyssnar på idéer utifrån men oftast säger man vi har inte denna verklighet, vi tror att det vi gör passar oss bäst. Samarbetet måste öka mellan de fyra kommunerna och då skulle ex.vis Kalix kommun kunna ge en ny input! Dessa två kommuner kommer att behöva samarbeta i många frågor ex.vis bättre hamn, flygfält, järnväg mm. Det ger en ökad tyngd för fler jobb!

 11. staffan skriver:

  Kanske dags att släppa detta med Tornedalen o dess historia och meänkieli, detta ger inga jobb. Jag menar vidga gränserna för samarbete eller eventuellt sammanslagning av alla de östra kommunerna i Norrbotten. Idag är alla de fyra kommunerna ensamma för små för att räknas in som en möjlig ekonomisk satsning för en privat stark kapitalsatsning.
  Nu är de flesta företagen i dessa fyra kommuner för svaga för att ta någon risk. Hoppas att landshövdingen läser detta inlägg o kör igång!!

 12. Sixten Johansson skriver:

  Håller med Staffan, Mad Max och 4X=2Y.
  Rått måste man ju säga att om en bygd stagnerar och dör, så förtjänar den att dö!
  Tänk på våra föräldragenerationer från 1900-talets början och ännu längre tillbaka! Inte satt de alla kvar som fågelungar i boet och väntade på att bli matade under evigt gnällande på pappa Politikerna och pappa Staten! På sätt och vis var de en sorts egna företagare nästan allihop, med en otrolig förmåga att bygga hem och föda stora familjer. Vart har den andan tagit vägen

 13. Anders Bäckström skriver:

  Mycket bra initiativ Sixten, nu gäller det att hålla i den här tråden, på något sätt. Grunden för att börja arbeta fram något, måste bygga på en stolthet för Haparanda. Att människorna känner just denna stolthet och står upp för den. Kulturmärken, visar att de på många orter är publikmagneter, det hoppas vi BC blir. Men bara att du lyft frågan har satt igång något. Bra att du har modet:)

 14. Stig Aspholme skriver:

  Sixten skönmålar den äldre generationen. De hade väldigt begränsade tillgångar. Det som höll dem vid liv var skogen och de få kor, höns som de ägde. Människor åker härifrån till hela jordklotets alla hörn för att få uppleva en annorlunda kultur. Att inte vår kultur skulle vara annorlunda och sålunda kunna locka hit turister, tvivlar jag inte alls på.

 15. Sixten Johansson skriver:

  Kultur är allt som människan gör och tänker som gruppvarelse. Allt som kallas kultur är inte värt att bevara. Mycket är bara rester, skräp, som kan rensas ut, men en passiv anda, som har rotat sig i flera generationer tar lång tid att förändra. I finska Lappi har det delvis gått.
  Många människor från jordens alla hörn är verkligen intresserade av att komma hit, men de vill bli väl mottagna. Enstaka eldsjälar eller t ex turismföretagare kan inte hålla liv i en bygd om inte bygdens folk bidrar.

 16. Enok Nitti skriver:

  p.r.s Coop är ett dåligt exempel, dom har svensk personal, ingen har problem med svenskan, däremot är det en annan sak med K-Rauta, där går det bäst med finskan. F.Ö. så är din egen svenska inget vidare.”Så ser du va duktiga de är”.

 17. mattilalainen skriver:

  kyllä se on joillekki vaikiaa hyväksyä tosi asioita..Enok on luultavasti itte niitä katkeria toisen polven siirtolaisia jotka ei oikein tiiä ketä he ovat…