Frustration över tomma gropen som ska bli Barents center

Motdemonstration20151001_09-09-30ES

Otåligheten över att Barents center fortfarande bara är en grop längs gränsen mot Torneå ökar. Ledande fullmäktigepolitiker efterlyser nu en plan B. Foto: Eva Spiik

HAPARANDA: Gropen där Barents center är tänkt att byggas, är fortfarande lika tom. Det här innebär att en plan B nu efterfrågas av Sven Tornberg (C).

Planeringschef Göran Wigren rapporterade vid måndagens fullmäktigemöte i Haparanda att kommunen fortfarande väntar på få in alla handlingar; detta för kunna granska dessa under en till två veckor.

– Vi har senast i förra veckan stött på, men ännu inte fått någonting. Vi har inte heller fått något datum för när vi kan få paketet med ritningar och beskrivningar. Så vi ligger i vänteläge, säger Wigren till Haparandabladet.

Han berättar att han varje dag blir uppringd minst fyra-fem gånger av otåliga medborgare. Och även flera av fullmäktigepolitikerna börjar nu tröttna på att vänta.

– Hur länge ska vi vänta före vi förbereder en plan B och hur ska vi lösa lokalfrågan för Språkskolan, sa Sven Tornberg (C).

(S)-märkta kommunalrådet Peter Waara vill dock vänta med utforma en plan B. Han håller dock med Tornberg att det måste ageras när det gäller en lösning för Språkskolans kritiserade lokaler.

Men de styrande har hamnat i en rävsax när det gäller lösningen av lokaler: Den har byggt på att elever och lärare flyttar in i de utrymmen som frigörs när Tornedalsskolans elever flyttar till den nya gymnasieskolan i Barents center.

Och fler än Tornberg har tappat tålamodet när det gäller långbänken med Concent.

– Det här är följden av att det inte krävdes några garantier, då kan vi bara vänta och titta på, sa Anders Rönnqvist (M).

– Beklagligt att det skrivs så urusla avtal, det får vi skörda nu, sa Lars-Erik Wikberg (KD).

Arne Hällefors (SD) kallar det planerade projektet Barents center för ett ”luftslott” som har ramlat.

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , , , , ,
57 kommentarer om “Frustration över tomma gropen som ska bli Barents center
 1. Anders Rönnqvist. moderat skriver:

  De hyresavtal som dåvarande kommunalrådet Gunnel Simu (S), med egen majoritet i fullmäktige, drev igenom 2013 med motparten Avalanche Capital AB (AC AB), har försatt kommunen i en svår situation. Total handlingsförlamning råder f.n. med att planera för framtiden och våra behov av skollokaler för t.ex. språkskolan. Mina krav i fullmäktige att avtalen ska innehålla motgarantier från AC AB avvisades av samtliga, inkl Centern, övriga partier. Nu ser vi resultatet av den missen!

 2. från holmen skriver:

  bra om vi skulle få veta hur mkt Kommunen satsat i detta projekt till dags dato…För övrigt så är det så här när man gör dåliga upphandlngar och struntar i att skriva in klausuer som täcker olika scenarior som kan uppstå…Nåväl nu är väl inte HPDA första kommunen som gör fadäser…

 3. skeptikern skriver:

  Nja! Som jag uppfattat det, skrevs väl ett nytt avtal under med ett annat bolag?
  Skrevs ett likadant avtal under, utan ändringar?
  Om så är fallet , varför skrevs inte några ändringar in tex. motgarantier?
  Eller var det så bråttom att det inte hanns med nu heller?
  Äh! Vi kan ju göra ett äventyrsbad och en camping i gropen!
  Nä just ja! Det går ju inte! Det är ju någon annan som äger marken, det är dom som bestämmer och inte kommunen, där for plan B all världens väg.
  Då AC/AB sålt vidare kan ju inte köpet hävas, undra om någon tänkt på det?

 4. Bengan Tvedtèn skriver:

  Lugn nu ,snart har Lehto och Co fått fart på sitt nya ”företag” och då kommer det igång, alla borde ju fatta att det är Fahlander som har planerat allt och gör en massa pengar på det med Lehto & Co…..

 5. Sven Tornberg (c) skriver:

  Anders, du får gärna redogöra för när du la ditt yrkande i fullmäktige och hur det var formulerat. Om det inte var i fullmäktige får du gärna berätta på vilket annat möte du la yrkandet och när vi i sådana fall avvisade det. Mitt minne är kort och ibland även dåligt så jag har inget minne av att du lagt ett sådant yrkande eller reserverat dig till förmån för ett sådant.Hittar det inte heller i något av KF eller KS protokollen som behandlar frågan innan avtalen tecknades. Däremot finns vår gemensamma reservation där vi ansåg att vi inte skulle teckna avtal överhuvudtaget.

 6. Spåmannen skriver:

  Tänk på alla PENGAR som kommunen kan kräva i skadestånd av Fahlander för att inte skolan(BC) blir klar till utlovad öppning. ELLER det kanske inte skrev in något sådan krav i kontraktet?????????

 7. Anders Rönnqvist. moderat skriver:

  Sven T – Jag hittar inte heller mitt yrkande om bankgaranti i protokoll KS 130618?? I p-kollet från KS anges enbart att frågor/diskussioner fördes om bl.a. bankgaranti och moderbolagsgaranti. Ingen,förutom jag yrkade på kravet på en formell bankgaranti vid det mötet. Antingen formaliserades inte mitt yrkande eller så blev p-kollet fel, vilket ibland händer. Minnet är kort, tyvärr!Frågan om bankgaranti har jag tagit upp ett flertal gånger och det har även diskuterats vid ett flertal tillfällen inom Alliansgruppen M+C men utan att C ville haka på, vilket är synd när man nu ser i backspegeln.

 8. Anders Rönnqvist. moderat skriver:

  Stop och belägg! Saken var nog den att yrkandet aldrig lades formellt då vi M + C beslutade att tillsammans reservera oss mot att teckna dessa hyresavtal överhuvudtaget. M+C kom därför att vara helt utan ansvar för tillkomsten av dessa hyresavtal.
  Det innebar att S med egen majoritet tvingade igenom beslutet om hyresavtalen utan att begära denna bankgaranti, trots mina påpekanden under mötet om behovet av densamma. Jag ber därför om ursäkt när det gäller det påstådda yrkandet som nog aldrig lades. Dock fick jag aldrig under resans gång något stöd från Centern i saken, fram till beslutet i KS.

 9. Enok Nitti skriver:

  Sven T. visar tydligt vem som bedriver för mycket populism och för lite verkstad.

 10. Kvitterberg skriver:

  Den som tror att kommunen tecknat för dyra avtal, borde gardera sig genom att köpa en rejäl aktiepost i Concent Holding AB (COHO). Oavsett ur det går med ”Gropen” har bolaget en mycket spännande projektportfölj och är dessutom mycket lågt värderat just nu, så det kan ju fungera som motvikt till frustrationen…

 11. Erik skriver:

  Tips!
  Fyll upp gropen med lite mer vatten och kapa bort de pelare som är i vägen.Då kan Asplöven anordna utematch i Allsvenskan.Det ligger ju i med utematcher i såväl NHL som SHL.Övrig tid kan lokalbefolkningen åka skridskor där.

 12. Stefan H Ericson skriver:

  Det är häftigt med Concent, nu har försäljningen av bolagen i gruppen startat så som vanligt är när det gäller Fahlanders grejer. Men vad som kommer att bli kvar är väl en grop på gränsen. Aktiern har rasat och det kanske är tur att det finns pålar i gropen annars hade väl den också rasat igen. Det är tråkigt för Haparanda att kommunen har drabbats av denna märkliga Cirkusdirektör Fahlander. Hoppas bara att kommunen inte drabbas allt för illa av detta.

 13. Kvitterberg skriver:

  Svar till Stefan H Ericsson: Du verkar helt ha missat att Concents affärsidé är fastighetsutveckling, då paketerar man projekt i separata bolag som man sedan säljer. Det är så det funkar och är inte det minsta konstigt. Var glada över att bo i en kommun med modiga politiker som törs fatta djärva beslut för att utveckla bygden. Alltför många politiker törs inte fatta beslut där man riskerar att utsättas för kritik, men så tynar man bort istället.

 14. Enok Nitti skriver:

  Låt en pelare vara kvar och sätt upp en staty över den som är ansvarig för detta.

 15. In aere aedificare skriver:

  Signaturen Kvitterberg planterar häpnadsväckande börstips om köp av Concent Holding. Jag gissar att det finns ett visst eget innehav av aktien samt att Kvitterberg inte läst Fredagens HB i pappersform. Där sågas aktien rejält av Claes Hemberg på Avanza. ”Aktiekursen antyder att allt inte står rätt till. Ett nytt bolag ska inte behöva se en halverad aktiekurs om inte något synnerligen allvarligt inträffat” VD:n och de tre styrelseledamöter reportern sökt via telefon, SMS och mail har inte gått att få kontakt med.

 16. Kvitterberg skriver:

  Svar till In aere aedificare: Självklart är jag det. Min poäng var dock att om kommunen nu gjort en så dålig affär som flera ger uttryck för så kan man ju anta att det finns en motpart som gjort en bra affär. Claes har förövrigt helt rätt, men det är orsaken som är det intressanta och den verkar inte ha kommit fram.

 17. coccoosnorkiz skriver:

  Visste för längesen att bl.a detta projekt skulle ta 10 år typ, som med de flesta andra projekt i Happis.
  Lågt.

 18. Kalle Kula skriver:

  Ang Concents aktiekurs:
  Två av bolagets större aktieägare, David Lehto och Patrik Oja, har till många aktieägares förtvivlan vräkt ut sina aktier och därmed sänkt kursen och visat att man inte tror på bolaget.
  Aktierna har dom nyligen fått i gåva av Mikael Fahlander.
  Övriga aktieägare sågar dessa herrar i nivå med hälsenorna pga av detta agerande.

 19. Kristoffer skriver:

  Till Kvitterberg!!!!!!! Om aktien var så bra. förför toksäljer då Fahlander o Co? Lite snabb räkning mot aktiekursen varje dag visar att några herrar tjänat miljoner medan som In aere konstaterar så har aktien vandrat från 18 kr efter sommaren till 6 kr idag.. köpläge? http://www.concent.se/insynshandel/

 20. Palatset skriver:

  Gropen något för eftervärlden o beskåda som våra duktiga kommunalråd åstadkommit, de tre vise männen.

 21. MrNN skriver:

  Anders R fortsätter driva sin populistiska linje och handskas desutom vårdslöst med sanningen. Inte ens efter att han insett att han blivit påkommen visar han ödmjukhet utan fortsätter att svinga vilt åt alla håll. Hoppas M inser att han är en kvarnsten runt halsen för partiet.

 22. företagare skriver:

  Mes stängda gränser och finsk polis-militär som bevakar gränsen, så är det inte många som handlar på finska sida. Barents idén blev nog en flopp.

 23. In aere aedificare skriver:

  Concent gjort en bra affär? Knappast. Den enda hyresgästen av vikt i BC är kommunen. Helt tyst om hotellet. Att försöka avyttra projektet exempelvis till en norsk entreprenör med toppeluva blir inte lätt. Fahlander blev lurad med det gamla vanliga snacket om miljoner gränspassager. Fahlander sålde i sin tur in idéen till Simu och S. Nu har man köpt en tomt för 48 miljoner och klarar inte av att påbörja bygget. Gränsen mer stängd, ryssarna borta, Finland i kris. Skulle nog säga att det är Concent via något dotterbolag som sitter med Svarte Petter nu.

 24. tacos skriver:

  Företagare: Blir nog inga fler som handlar i Sverige heller då Socialdemokraterna och Moderaterna kommit överens om att köra på samma linje som Finland med gränsbevakning.

 25. Spara och slösa skriver:

  Skulle inte den här affären vara något för kommungranskarna (uppdrag granskning) att nysta i ??

 26. Kvitterberg skriver:

  Ibland ser man inte skogen för alla träd. Ett tips är dock att inte vara fullt så blixtsnabb vad gäller orsaker bakom två insynspersoners agerande, även om det i sig är klandervärt att utsätta bolaget för den negativa publiciteten. Kanske tror man inte på bolaget eller så finns det andra skäl. Undrar man kan man ju kontakta dem istället för att sitta och svamla i den här tråden.

 27. juice skriver:

  Vet ngn varför gjorde man en ny asfalterad ficka vid gropen på E4? Är det för gränsbevakning på svenska sidan av gränsen undrar man eller är det för beskådning av gropen som turist attraktion?

 28. Käbbe l skriver:

  Drar mig till minnes att Wigren och Simu omtalade att proffsigare ritningar har dom aldrig tidigare behandlat på stadskontoret, men det var ju då det, projektet skulle ju säljas in.

 29. skeptikern skriver:

  Nå väl! Vi har ju faktiskt fått 48 miljoner för en grop, det är väl en vinst det också.
  Då finns det 48miljoner att underhålla kommunens egna skollokaler med + de 25miljoner per år man slipper betala i hyra.
  Eller?

 30. Enok Nitti skriver:

  Varför har dom fått aktier som gåva? vad jag förstår så har HB sökt dom utan att lyckas.Bolaget skaffar sig negativ publicitet helt på egen hand.

 31. In aere aedificare skriver:

  Men Kvitterberg, det är just det att det inte går att kontakta dom.
  HB försökte ju på alla möjliga sätt innan artikeln men ingen hörde av sig. Relationen till media verkar lite ansträngd.

 32. Kvitterberg skriver:

  In aere aedificare: Varken du eller jag vet vilka ansträngningar HB gjort eller hur man presenterat sitt ärende. Det är också känsligt med uttalanden som riskerar att publiceras när man är ett noterat bolag. Jag har aldrig upplevt att några företrädare gömmer sig på något sätt. Det är ju ett litet bolag med ett 25-tal personer bara, merparten riktigt skarpa fastighetsutvecklare och inte nödvändigtvis medialt varken vana, skolade eller bekväma. Dessutom upptagna med det de är satta att göra. Bolaget är redan svartmålat, så de gör bättre i att leverera resultat framåt istället för att bemöta.

 33. Bep Weijand skriver:

  På vintern kunde man ordna med ett snöland i gropen, pulka backe, korvkiosk, chockladmjölk mm. Och isbana på Stadsviken. Kanske något för Ikeabesökarens barn?

 34. In aere aedificare skriver:

  Kvitter: HB menar att man försökt nå Söderholm, Lehto och Oja sedan Torsdagen via telefon SMS och mail, artiklarna publicerades på Tisdagen. Hur brukar du själv gå tillväga när du upplever att dom inte på något sätt gömmer sig? Ska man försöka undvika att nämna att man är journalist när man ringer? Det kan förstås vara så att reportern far med osanning, men med hänsyn till bolagens allmänna trovärdighet så ser det illa ut och blir sämre för varje dag som går utan information. Skarpa fastighetsutvecklare? nja, det verkar gå mycket trögt att komma överens med Lehto byggAB om de sista detaljerna

 35. In aere aedificare skriver:

  Concent Holding är ju f.ö. inte börsnoterat, vilket bolaget felaktigt skriver på sin hemsida. Aktien är istället noterad för handel på handelsplattformen NGM Nordic NTM (ej att förväxla med Nordic Growth Market NGM) På en handelsplattform, även kallad MTF, finns inte alls samma krav på bolaget, det granskas inte på samma sätt som ett företag som börsnoteras. NGM Nordic MTF är en oreglerad marknad. Systerbolaget Nischer är inte heller börsnoterat utan listas på handelsplattformen First North och har där lyckats med att hamna på observationslistan, vilket normalt inte är något att sträva efter.

 36. skeptikern skriver:

  Låter också bra Bep.
  Men varken kommunen eller någon annan kan göra något av grop f**n.
  Consekvens eller vad dom nu hette, äger gropen.
  Skulle inte förvåna mig om det inte blir något alls, då ingen skyldighet att bygga något finns i kontraktet med ”Consekvens”.
  Marken försäljs sedan till högstbjudande och om kommunen då vill köpa tillbaka marken, göra om hela upphandlingen och göra det rätt, blir det en mycket mycket dyr grop för oss.
  Då kommunen i så fall tvingas betala enligt lagen om förköpsrätt och inlösen av fastighet = marknadsvärde + 25% eller om högre bud finns, budet + 25%.

 37. Enok Nitti skriver:

  Mycket bra information Luftslott som du väl heter på svenska. Det är inte så många av dom som är för detta projekt som uttalar sig.

 38. Emma skriver:

  Hur började hela soppan? Vilka var dom aktiva tillsammans med Fahlander? Först strödde Fahlander sponsorpengar till Asplöven. Därefter halkade Swedbank och kommunen med av bara farten. Simu, Patrik Oja och politikerna hoppade av glädje. Fahlander var plötsligt på allas läppar. Nu var himmelriket nära för haparandaborna. De personer som vågade ifrågasätta projektet var inte vatten värda. Nu är gropen vattenfylld till allmänhetens beskådande. Gratis och franko.

 39. Enok Nitti skriver:

  Av en ren händelse så fanns Magnus Lehto på Swedbank och pappa Lehto satt i Fullmäktige och röstade igenom det samt David Lehto var Projektledare. Det var inte så leht o rösta emot för somliga.

 40. Pigan skriver:

  Nog är det mycket intressanta turer kring denna grop och en intressant skara personer inblandade i soppan. Vore verkligen något för uppdrag granskning…
  Patrik Oja först kommun chef o drivande i beslut för vem som skulle få projektet. Hur många andra kostsamma floppar drev han i kommumen? Medborgarkontor? Att yttra något negativt över vansinnet som kommunanställd var som att hugga sig själv med yxa. Så hjärntvättade var chefer inom kommunen.. många ggr har man bitit sig i tungan.

 41. Knapsu skriver:

  Ja Pigan, Oja som kommunchef blev väldigt dyr för Haparanda. Väldigt dyr. Det papperslösa kontoret han skulle införa kostade och kostar fortsättningsvis stora summor för oss skattebetalare.
  Tänk att man kan få politiker att gå med på vad som helst för att ”sätta kommunen på kartan”!

 42. mattilalainen skriver:

  ja työntekijät pelotellaan hiljaisiksi…. he eivät uskalla ”uudistuksista”valittaa…ovat heti karriäärin kipeiden pomojen hampaissa ne itte kun eivät tiiä mihin päin kumartaa…järjestelmä kun on tehty sellaiseksi..

 43. Observer skriver:

  Tyvärr är det nog så att vi har de politiker vi förtjänar. De jag kan sakna är att personer med bra utbildning, erfarenhet och allmänt kloka mera sällan engagerar sig i politiken. Utan många gånger blir det folk som av olika anledningar väljer att ställa sig till förfogande. Pengar kan jag tänka mig är en drivkraft hos somliga. Partierna borde utbilda de som kandiderar till fullmäktige, tala om vad som förväntas, vilka krav partiet eventuellt ställer på personerna etc. I Projektet BC skulle man varit förnuftigare när det gäller avtalsskrivning och inte haft så förtvivlat bråttom.

 44. Robin skriver:

  Självklart blir Barents center av. Allt annat är opositionens svammel.

 45. skeptikern skriver:

  Jo jo! Blir av kanske det blir.
  Men när och i vilken form är ju frågan. ……

 46. Tomte Far skriver:

  En hall för flyktingar på den tomten… Ryms ju säkert 800 sängar om man gör två våningar

 47. Enok Nitti skriver:

  När då Robin?

 48. Enok Nitti skriver:

  Vill du ha en sängplats där själv Tomte Far?

 49. Tomte Far skriver:

  Enok Nitti, har en present till dig, en fru Sirkka Nitti, så du blir glader istället för sur o bitter 🙂 God Jul Enok, hoppas för er skull att hålet fylls med en skön sjö med änder som glufsar efter inplanterade småfisk. Tror det blir dyrt för er skattebetalare att betala för ett center/köpcentrum + invandringen. Ivandringen kan ni inte påverka, så säg ja till den ljuva sjön på gränsen.

 50. Enok Nitti skriver:

  Tomte Far, jag håller helt med dig,vad gäller din första mening så är jag inte vare sig sur eller bitter.

 51. Enok Nitti skriver:

  Tomte Far jag är så skojig så jag funderar på att byta namn till Andreas Flabba.

 52. Retard skriver:

  Till TomteFar, pinsamt med dina retarderade inlägg. Försök att vara saklig även om det tar emot. Du skulle vinna på det även om du inte är skattebetalare i kommunen.

 53. Tomte Far skriver:

  Sakligt är det att inte göra ett barents ceneter eller affärscentrum, tror du det ploppar upp nya affärer?? Knappast, Rajala har svårt att behålla affärerna förutom CM. En efter en byts ut med tätt intervall. Tror du hyran blir 0 kr?
  Att i Haparanda fantisera om gränshotell/affärscentrum/barents center, vem betalar för det, NI!
  Har ni inget bättre att satsa på, är jag glad för er skull.
  Ingen annastans i sverige, visa var i så fall finns en grop i bästa möjliga finansiella område.
  Det finns inte tillräckligt många skattebetalare i Haparanda för att bygga sådant här,barn – pensionärer=<8000

 54. Tomte Far skriver:

  Satsa istället med att få staten pumppa in flyktingar. Tar ni emot 1000. Och staten ger dom 5000/mån till mat/kläder/hygien. Betyder det 5 mille i månaden och 60 mille år.. Och dom slösar dessa statliga pengar i närbutiker.. Butikerna/snabbmatskedjor får då indirekt 60 mille extra pengar från staten. + en del måste nyanställa och haparanda får extra skatteintäkter.. bra pengar för haparanda företag.

 55. skeptikern skriver:

  Ibland ser man inte skogen för bara träd Kvitterberg men detta liknar mer ett kalhygge, där det stora skogsbolaget skövlat och dragit med pengarna.
  Nu är måttet dock rågat för mig, tack och adjö!
  Ska hädanefter följa frågan på behörigt avstånd, ca 70 mil borde räcka.

 56. Enok Nitti skriver:

  Tomte Far. Vilken tänkare!

 57. MrNN skriver:

  Tomte Far verkar inte ha något hum om varifrån en kommun får skatteintäkter. Man ser inte alltför många kommentarer här från folk som tror att BC blir av. De som är pessimistiska angående detta projekt är nog ganska rätt ute. Det är inte så mycket som tyder på att det byggs något där inom de närmaste 5 åren, speciellt inte i den omfattningen. David L kanske är den enda som på allvar tror på detta…?