Asplöven föll mot Oskarshamn i förlängning

HAPARANDA: Asplöven krigade sig till en poäng mot Oskarshamn, men föll i förlängning. Den oerhört svängiga matchen slutade 5-6 (2-1, 2-3, 1-1, 0-1). I kvällens match återfinns ånyo Luleås talangfulle anfallare Daniel Mannberg i tredjelinan. Daniel är tillbaka på lån i AHC efter några elitseriematcher med moderklubben. Också egna backlöftet Joona Erving finns ombytt inför kvällens drabbning.

FÖRSTA PERIODEN: Stålmannen behöver inget säkerhetsbälte, som Muhammad Ali en gång sa.

Asplöven på gästernas kasse redan i första anfallet. Lite vevande nävar efter avblåsning. Friskt hemmalag: Peter Wennerström träffar målramen i ett flygande anfall. Minut tre och Oskarshamns förstakedja har ett långt, farligt byte i Asplövens zon.

Gästerna attackerar Puurula mellan AHC:s stolpar och drar på sig en tvåa efter 3.37. Bra pp av Asplöven och en fet chans för kamrat Trukhno, men ingen manna. Så AHC:s tur i fyra mot fem efter 5.37. Men så snor Conny Strömberg pucken och fri med målvakten blir det en retur som Slava Trukhno får tom kasse på. 1-0 efter 6.09!

Hemmakrigarna håller sig från vidare trubbel och fortsätter på den inslagna optimistiska vägen. Ger resultat: Daniel Mannberg pangar in 2-0 efter hårt tryck i gästernas zon. Passningspoäng till backparet Per Hållberg och Teemu Metso.

Powerbreak och säsongens bästa tio minuter hittills. 10.15 och ny utvisning för frustrerat Oskarshamn, men inget rassel denna gång. Det Asplövens utförsvar inte klarar av fixar Joni Puurula mellan stolparna.

Joni har fått en fin start på matchen och hans akrobatik behövs när hemmalaget hamnar i numerärt underläge efter 12.49. Fint jobb av Per Hållberg i boxen och Tornedalens finaste klarar biffen.

Mycket ilsken bortaspelare utvisad efter 15.35, men trean låter vänta på sig. Ett misstag föder ett annat: en hemmaspelare dribblar i egen zon och tappar pucken till en framstormande anfallare som får iväg ett skott som på något sätt letar sig in mellan benen på Puurula. 2-1 efter 17.49, trist.

Till råga på allt, drabbas AHC av en tveksam utvisning med 17 sekunder kvar av perioden och får inleda mellanronden i fyra mot fem. 14-15 i skott indikerar på rena vilda västern. Första tio fantastiska från Asplöven.

ANDRA PERIODEN: Döda tid, döda spöken!

Utvisningstiden över och AHC skapar chans genom listigt spel av Hållberg längs offensiv blå. Fem minuter och matchen böljar, med flera hemmaanfall regisserade av kung Conny.

Tyvärr får också gästerna ett längre anfall och efter lite flyt bakom Asplövens mål kommer pucken fram till en fristående anfallare som behärskat kan hänga 2-2 efter 6.39. Matchen håller på att glida domaren ur händerna och det är hemmalaget som förlorar på den dealen.

Men fem mot fyra för Asplöven efter ful grej i mittzonen. Hårresande nog, totalmissar hemmalaget vid offensiv blå och Oskarshamn kan fixa 2-3 i numerärt underläge sedan en spelare blivit sopren med Puurula. Hemmalaget i försvarsmässig upplösning: ytterligare två frilägen för gästerna i AHC:s pp.

Ironiskt nog, lyckas Asplöven ändå kvittera till 3-3 i det numerära överläget. Slava Trukhno igen, assisterad av Peter Wennerström efter 9.25.

Powerbreak och ingen hockey som hemmacoacherna gillar. 10.49: måste snart vara läge för time-out. Gästerna får hur enkelt som helst ta ledningen med 3-4, åter efter uselt försvarsspel. 11:19: pp för Asplöven igen. Och 4-4 kommer efter 12.16: Alexander Deilert pangar in pucken på passning från Per Hållberg och Patrik Bergström.

AHC åter decimerade när matchuret tickat fram till 12.29. Ytterligare ett pp för AHC efter 16.18.

Kubbning vid hemmakassen efter 17.37 – kanske slåss man om en okänd kvinna på hotellet? En tvåa för vardera laget. 18.20: ytterligare en utvisning för mycket vårdslösa gäster.

Resulterar i en ramträff för Asplöven. 13-11 i skott och en av de märkligaste perioder som spelats i hallen. Försvarsspelet närmast obefintligt mellan varven.

TREDJE PERIODEN: Läge för att bli hjälte nu.

Än så länge ingen i hemmalaget. 1.17 och Oskarshamn spelar sig hur enkelt som helst runt hemmaförsvaret och med ett diagonalpass får en kille öppen bur till 4-5.

Demoraliserande.

Mot sex minuter och fortfarande fladder på banan. Asplöven ser ut att ha samlat sig igen. En hemmagubbe biter i gräset och AHC får chansen i fem mot fyra efter 7.55, men utan lycka.

Tiden rullar iväg för Asplöven. När det är som mörkast: evige Per Hållberg stöter in 5-5 på passning från Lucas Sandström efter 11.59. Spänning, någon?

Kvällens sista powerbreak och sjukt spännande med drygt fem minuter kvar. Tre nu. Bägge lagen har chanser, Asplöven ett jätteläge med sekunder kvar.

SUDDEN: Fem (?) minuter fyra mot fyra.

Bra första minut av AHC, med ett fint målläge. Men det är som förgjort: efter en mycket tilltrasslad situation kring Asplövens kasse kan Oskarshamn på outgrundliga vägar trycka in 5-6 efter 2.12.

Glädjelöst nu, men när morgonen gryr kan Asplöven vara nöjda med att ha tagit en poäng. Ett fall, eller rättare sagt en saltomortal, framåt. Och en match som ögonvittnen sent ska glömma.

– Första tio minuterna fantastiska och den andra perioden vår hittills sämsta i år, sammanfattar en skakad coach Kenttä efter matchen.

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala, Svenska Taggar: , , , , , ,
24 kommentarer om “Asplöven föll mot Oskarshamn i förlängning
 1. Peter skriver:

  Starkt IKO!

 2. Feber skriver:

  Va tråkigt 🙁

 3. Äntligen skriver:

  Nu börjar raset, sportsligt och ekonomiskt?

 4. Liten hall skriver:

  Hur stor publik? Gratis inträde. Multiarena?

 5. jan skriver:

  Sorgligt folk som jämt ska vara och kommentera när det blir lite uppförsbacke, som verkligen inte vill att haparanda inte ska utvecklas och och kunna erbjuda större möjligheter.

 6. Liten hall skriver:

  jan, alla vill nog att Haparanda skall utvecklas i en positiv riktning. Men en multiarena för ett lag som inte fyller isladan fast inträdet är gratis behövs inte. Vad gäller Asplövens prestation hittills så är det naturligtvis lite bekymmersamt just nu, men det kan vända.

 7. Hallen skriver:

  Rad 2 och 3 är alltid utsålda. Rad 1 då. Vem vill sitta där nedböjd i över 2 timmar och få ryggskott? Alternativet är att titta i räcket 2 timmar. Kortändan? Där ser man inte matchklockan och hör inte heller speakern alla gånger då ingen högtalare finns åt det hållet. De livsfarligt branta trapporna utan ledstänger och de smala gångarna avskräcker många som har svårigheter att röra sig. Jag hävdar att en riktigt publikvänlig hall med mer sittplatser skulle också locka betydligt mer publik.

 8. Liten hall skriver:

  Tyckte jag läste att hallen varit full vid någon match. Intresset övervinner nog olägenheterna. Fundersamt!

 9. GW skriver:

  Voine Voine vilket gnäll. Förstår inte vissa att hallen inte kan ta mer för tillfället än max det som var i tisdags. Kan eventuellt bli plats för 1400 mot Djurgården. Vad tror folk sportsligt? Att AHC skall kvala till elitserien? Ekonomiskt? Alla belackare önskar väl att AHC kånkar. För att alla ska bli nöjda så kan väl AHC börja betala 150 kronor till de som kommer dit, å bjuda på kaffe.

 10. Sann supporter skriver:

  Tyvärr ”GW”, det räcker nog inte med 150 kr och gratisfika.

 11. också expert skriver:

  Om Fahlander bygger multiarena eller ej återstår ju att se. Men nog är de offentliga publiksiffrorna kryddade! Om man räknar huvudena i hallen blir kommer det aldrig upp till det som anges i matchrapporterna, inte ens om man räkna med att det skulle sitta folk på de tomma betalda stolarna. Mycket mystiskt för Nu har Haparandabor och andra i närheten en möjlighet att se hockey på en hög nivå! Men man tar inte den chansen…..

 12. jan skriver:

  Håller med ”hallen” en modernare arena skulle locka mer folk! Visst kan man sitta och kolla hockey där nu men det är ju allt runt om som ska vara bra också. går man in i en bar så vet man att man får sin öl men det är allt runtomkring som avgör om man stannar 🙂

 13. Sann supporter skriver:

  ”jan”, trodde du gillade hockey, men nu förstår jag att du vill dricka öl och kolla matchen om du hinner med det mellan ölklunkarna. Pinsamt med denna typ av supporter. Skulle en modenare arena locka fler?

 14. också expert skriver:

  Kan vara så ”jan” m fl, men ska man motivera en större arena är det bra om man kan peak på att den nuvarande kunde fyllas nån gång i alla fall

 15. jan skriver:

  ”sann supporter” om du inte förstod så var det en jämförelse. menar bara att det är trevlig när allt runtikring är bättre. jag dricker inte öl på matcherna. men att folk dricker öl på matcherna är ju positvt med tanke på ekonomi! och visst kan det vara positvt att peaka att det är lite folk men det ska ju inte vara det enda man behöver läsa..

 16. GW skriver:

  till också expert. Du har aldrig tänkt tanken på att tomma platser redan e betalda för att de ej kunnat komma dit.

 17. teknik skriver:

  Så kom de igen ”sann supporter” tycker de är pinsamt att man dricker några öl käkar lite burgare i pausen.Varför säljer då asplöven alkohol överhuvudtaget?Ofattbart att man har en sådan inställning som dissar sin egna fans och sponsorer. Tacka vet jaq Luleå stad och Luleå Hockeyfans där dissar de inga fans de finns bara olika nivåer av engagemang.1000 öl = ca 45 000 i vinst för asplöven.Nästa match blir och streama helt klart.Sedan får de bli coop arena som står för live underhållningen.

 18. P-G-H skriver:

  Alla sittplatser till Djurgårdsmatchen är sålda. Synd att man inte kan gå och se den matchen live. Har ingen möjlighet att stå en hel match så ståplats är inget för mig.

 19. offside skriver:

  Fyller man inte en arena på 1400 platser,så varför behövs en multiarena??.Är det meningen att skattebetalarna ska stå och vara en garant för en e.v förlust.Som det nu ser ut så kommer Asplöven att vara ett minne blott nästa säsong om man inte börjar ta mer poäng.och kom inte med argumentet att man ska komma på matcherna,för det är väl dom som är på isen som ska göra det!.Men har man inte klubbkänslan så är det inte så noga.pengarna styr.

 20. jan skriver:

  Folk verkar inte fatta att en ny arena skulle dra mer folk. och multiarenan som är planerad är bara upp till ca 2500 pers. och ”offside” du har säkert någon nytt att klaga på nästa år när asplöven fortfarande lirar i hockeyallsvenskan 😉

 21. offside skriver:

  Det enda som drar folk i Haparanda är Jari Sillanpää. Så är det faktiskt. Och som Jan skriver att en ny arena skulle dra mer folk. Varför?. Varför är det då inte köer utanför Kuben vid varje match som kubbas om biljetterna?

 22. offside skriver:

  Leksand som har 6.000-8.000 på läktarna vid varje match är konkursmässigt idag, vad har Asplöven som inte dom har? Har t.o.m hört rykten om att Asplöven fick sista resan i kvalserien i våras betald av kommunen. Jag tycker att hela sagan luktar unket.

 23. också expert skriver:

  Till GW: Du läste tydligen inte mitt inlägg så noggrant… Jag skrev ju att även om det satt folk på de tomma stolarna (alltså de redan betalda) skulle det inte bli så mycket publik som de officiella siffrorna anger. Alltså – även om man räknar in de de tomma redan betalda stolarna så stämmer det ej. OCH jag tycker det är underligt för det är riktigt bra klass på hockeyn som spelas…

 24. kvinnlig supporter skriver:

  Asplöven inkl alla som jobbar runtomkring dem gör det otroligt bra, med tanke på de förutsättningar de hade när de fick veta att de skulle spela i allsvenskan. Så sluta gnäll, var positiv, de kan spelarna mfl behöva… Jag förväntade mig inte att de skulle klara av att vinna mot något av de övriga lagen men de har de ju gjort…. Heja Asplöven!