Asplöven avgjorde thriller sent

HAPARANDA: AHC besegrade rättvist Oskarshamn med 2-1 (1-0, 0-1, 1-0) i en match med det mesta i spänningsgväg i Hockeyallsvenskan under måndagskvällen.

Hockey är lagsporternas rock and roll, snabb och hård. Snitsige Simon Olsson är tillbaka och hemmalaget ställer upp helt ordinarie, sånär som på avstängde backen Marcus Bohman.

FÖRSTA PERIODEN: Storm och längtan!

Bortalaget nära mål i första bytet. Men Kaspitz trio skapar ordning och kommer i ett fint första anfall. Målvaktstabbe nära skänka AHC mål efter drygt två minuter. 2.44: femfyra för hemmalaget.

Inget mål under utvisningstiden, men väl strax efter. Peter Cehlárik stöter in en retur till 1-0 efter 4-57, med välförtjänta assistpoäng till kompis Kaspitz och deilige Dahlroth. Rättvist, efter massiv press i det numerära överläget.

Jätteräddning av Joel Lassinantti efter sju blankt. Oskarshamn skapar en del mitt i perioden. Högt tempo vid första power-break och fin stämning i hallen.

10.51: 2-o mer än nära och en tvåa för gästerna. Våldsam press i anfallszon, men inget mål. Härlig intensitet i matchen med sex minuter kvar av perioden. Lagen står upp i spelarbåsen. Oskarshamn kommer snabbt genom mittzonen och skapar en del, men hemmagubbarna är noggranna och på rätt sida om pucken för det mesta.

Bra avvägning mellan anfall och försvar i Asplöven med två kvar av första. 19.29: pp för AHC igen. Man lyckas etablera tryck, men hinner inte skapa någon riktig farlighet. Anfallaren Peter Cehlárik har utsökt teknik och oroar bortaförsvaret hela tiden. Också Lars Bryggman i fjärdelinan verkar spelsugen.

Lassinantti tät och kolugn mellan stolparna. 12-8 i skott och löfte om en spännande kväll.

ANDRA PERIODEN: Fortsatt pp för hemmalaget.

Åter mycket nära ett andra mål för AHC efter en och en halv, men fem mot fem igen. Hellgrens fjärdekedja i farten, med fyndigt spel och en farlig skarv efter tre och en halv.

Hemmadominans under fem första, men tyvärr en bakåttvåa efter för många spelare på isen efter 5.22. Gästerna kan också och AHC får jobba hårt för att freda kassen. 6.42: fyra mot fyra efter ruff mot målmannen.

Asplöven förslösar dock okoncentrerat den dryga minuten i numerärt överläge. Fin räddning av Lassinantti på närskott efter tio. 6-3 i skott vid andra power-break. Hakning och två back för Asplöven efter 10.57. Gästerna vinner tekning rent och pangar in 1-1 efter 11.10.

AHC blir stillastående och Oskarshamn dominerar för ett slag. Sju kvar av perioden. Hemmalaget lyfter sig och har en puck i insidan av stolpen efter sexton minuter. Och ytterligare en ramträff minuten senare. Motlut: hemmatvåa efter 17.09. Försvar med näbbar och klor, Lassinantti snabb efter isen. Asplöven skapar het chans i det numerära underläget med matchuret på 18.19.

AHC fulltaliga efter en fin andraminut i boxen. 10-11 i skott i en mycket rafflande mellanakt. Omöjligt att tippa utgången.

TREDJE PERIODEN: Tid för hjältar!

Hett hemmalag håller på att göra mål efter tio sekunder. Och igen efter en halvminut.

Händelserik öppning, med golvad domare och annat. Man slås av hur jämn serien är och hur lite lagen ger varandra gratis. Fint byte av Simon Olsson kring fyraminutersstrecket.

Hemmalag på krigsstigen för några minuter, man radar upp chanser men får inte dit puckuslingen. Bortalaget kontrar bra. 10-4 i skott för AHC vid sista power-break. Två mål på 50 minuter i en match av denna kaliber är bra betyg till målvakterna på banan.

11.25: gästerna rullar upp försvar, men Joel Lassinantti räddar säkert. Fin chans för hemmacentern Eetu Qvist kring tretton blankt. Ingen kan anklaga Asplöven för fegspel. 15.27: ny jättechans för AHC, backen Oskar Nilssons skott smiter strax utanför.

Gästerna oroar efter sjutton. Så kommer då den förlösande kassen: Emil Lundberg och Jonas Berglund hittar Simon Olsson med en puck från en position bakom mål och 2-1 fladdrar fint efter 17.13!

Oskarshamn tar time-out efter 17.48 och plockar ut målisen efter 18.22. Skapar ett par farligheter, men ett stabilt hemmalag fixar tre poäng med kollektiv ansträngning.

– Inte någon av våra bästa matcher, men en rättvis seger. Vi har första och sista perioden och de dominerar mellanakten, analyserar Asplövens andretränare Urban Lahti.

Lahti berömmer målvakten Joel Lassinantti, backen Jesper Dahlroth och anfallaren Peter Cehlárik. Också anfallarna Lars Bryggman, Martin Hellgren och Jonas Berglund har plus i kanten.

 

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala, Svenska Taggar: , , , , ,
13 kommentarer om “Asplöven avgjorde thriller sent
 1. Mad Max skriver:

  Grattis till ännu en meriterad skalp. Vilket målvaktsspel av dem båda. Äras den som äras bör. Viktig tre-poängare igen. Bara att ösa på!!

 2. måns skriver:

  Inga kommentarer här!!! Har alla negativa hittat ett nytt mål att kritisera? Medgång lika med framgång hört talas om det ? Nå få se vad ni negativa gnäller på innan fredag.

 3. Daniel skriver:

  Så jäkla underbar seger i en fantastisk hockeymatch. Underhållning när den är som bäst.

 4. Tessan skriver:

  Äntligen pengar till ungdomslagen, tack svenska spel för erat stöd, nästan 700.000 till alla ungdomslagen i asplöven. Det känns rätt.

 5. Loka skriver:

  Så jäkla go seger! Skräckmotståndare på onsdag, Malmö borta. Om man har förra årets matcher i åtanke så bådar det ju inte gott, men i år verkar bortaspelet många klasser bättre så hoppas det inte blir någon utskåpning!

 6. Kalle L skriver:

  Hur kan det vara 1100 i publiken när det är halvtom hall.

 7. Anders Bäckström skriver:

  Det var en riktig nagelbitare. Efter alla chanser, utan utdelning så började jag tvivla att marginalerna denna kväll inte var på vår sida, men som vanligt så kommer ett förlösande mål i slutet:)Vilken moral! Vilken Gameplan:) Kanon!

 8. Knapsu skriver:

  Kalle L: du har nog bara sett halva hallen!
  Du skulle ha varit på plats istället och sett thrillern.

 9. pekka skriver:

  Härlig seger med artisten Olsson. Kanon med stora pengar till ungdomslagen. Hur ser det ut där, ingår HT hockeyungdomar i Asplöven. Nu kan klubben avlöna U-ledarna i mindre skala. Nu skulle vi ha den nya arenan med läget Asplöven–HV 71 i kvalet till elitserien.

 10. Observer skriver:

  Kalle L tycks gå på hockey bara för att försöka räkna antalet åskådare. Utan större framgång kan jag bara konstatera. Dags att skaffa glasögon!

 11. TAE skriver:

  Vilket jobb PU gör

 12. anonym skriver:

  Nej, HT-hockey räknas inte till Asplöven…

 13. Solisten skriver:

  Kan inte de stolar som sponsorer ej nyttjar reas ut till t ex barnfamiljer.
  På så sätt kan fler dela på glädje och framgångar.