Serieledning för känsloladdat Asplöven

HAPARANDA: Efter 4-3 (2-0, 1-3, 1-0) i en olidligt spännande fredagsthriller mot Karlskrona leder Asplöven den allsvenska kvalserien efter fem omgångar!

I Erik Hjalmarssons frånvaro bildar Robin Wall tredjelina med Jarkko Oikarinen och Marcus Waldehagen. Per Kenttä mönstrar också fyra extraspelare och tänker lufta hela truppen under kvällen.

FÖRSTA PERIODEN: Wisdom is knowing when you can´t be wise som Muhammad Ali en gång sa. Det här handlar mer om känslor än absolut kunskapsnivå.

Bra fart till en början, men lagen är måna om pucken. Särskilt hemmaspelarna, som inte tänker bjuda på något under kvällen. Första sju minuterna därför lite formlösa.

Omkring minut tio och en stund därefter har gästerna en bra period och äter sig allt närmare Gusten i kassen. Med resolut försvarsspel håller dock Asplöven motståndarna ifrån sig.

Så vänder spelet snabbt och herrar Alamäki och Waldehagen ger Jarkko Oikarinen fri is på högersidan och ett överraskande skott ger 1-0 efter 13.32. Perfekt öppning!

Mindre än fyra minuter senare följer anfallaren Björn Wennerström upp och skickar fram pucken till Atte Valli: bombaren från Björneborg gör skäl för sitt alias och 2-0 är ett faktum.

Att ett mål betyder mycket är en sliten hockeysanning. Asplöven har bud på fler strutar i slutminuten och 17-9 i skott speglar utvecklingen väl. Än en gång, börjar offensiven med ett noggrant försvarsarbete.

ANDRA PERIODEN: Fyr i spisen igen!

Upptakten av mellanakten lite trist för AHC. Gästerna reducerar till 2-1 i ett lite yrvaket försvar efter 2.33. Och Karlskrona får vingar av fullträffen. Efter drygt sex minuter skär en passning som en het kniv genom smör mitt i banan och en sopren anfallare kan lätt kvittera mellan Gusten Törnqvists benskydd, som blir lite lurad av en skytt som halvmissar sitt skott.

Efter 9.43 drabbas Karlskrona av matchens första tvåa. Förstalinan med Emil Bejmo som puckförare drar upp tempot och i bytet efter tar Oikarinen över. Tillsammans med Marcus Waldehagen lägger han upp för slitvargen Juha Silvander som målar från nära håll efter 11.19.

Fortsatt väldigt jämnt. Tyvärr blir det helt tomt mitt i AHC:s försvarszon med dryga minuten kvar av perioden och 3-3 sitter högt över en liggande Gusten. Några gubbar särskilt olyckliga i den så kallade plusminus-statistiken.

Perioden en påminnelse om var Asplöven befinner sig. På denna nivå gäller det att kunna hålla koncentrationen uppe hela matchen.

TREDJE PERIODEN: Mer spänning än i ett kärnkraftverk!

Tempot går ner lite. Lagen känner tyngden och aktar sig för att göra något förhastat. Ett antal situationer kring bägge målen utan vidare nätkänning. Än.

Dramatik: lagen får var sitt mål bortdömt, för hög klubba respektive spark i minut tio och fjorton. Puh!

Nästan kvävande spänning! Och se: med drygt tre minuter kvar får Asplöven fast gästerna i anfallszon och Robin Wall kan trycka in 4-3 mellan benen på keepern, med upplägg av evige Oikarinen och unge Waldehagen. Taket lyfter i hallen!

Slutminuterna sjukt spännande: hemmalaget håller ut mot vilt anstormande motståndare, som har en jättechans mitt i slottet med sekunder kvar.

– Vi maler ner dem, analyserar coach Kenttä efter matchen. Vi vinner med ren vilja, trots en skitdålig andraperiod.

Segerskytten Robin Wall i ovan roll.

– Det kändes overkligt när den gick in, säger han om sitt avgörande 4-3.

Analyser får vänta. En kväll som denna regerar känslan.

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , , , ,
17 kommentarer om “Serieledning för känsloladdat Asplöven
 1. Mad Max skriver:

  Ge järnet killar! Nu gäller det.

 2. Jari skriver:

  kom igen för fan!

 3. Mad Max skriver:

  Lasse: Vi vill ha tätare kommentarer nu när det blev så här spännade.

 4. Mad Max skriver:

  Grattis Asplöven till ännu en meriterande skalp! All ära till ER!!! Fan vá skönt! Tack Lasse för en spännande rapportering.

 5. Supporter skriver:

  Ett rykte florerade i ishallen under matchen att Hornmalm återtagit sin uppsägning som ordf. Kan det vara riktigt?

 6. Löfvaren skriver:

  Kan väl inte vara möjligt, hur trovärdigt skulle det vara?. Kanonmatch av Asplöven återigen, vem förutom oss fans hade trott att man skulle leda serien vid det här laget.

 7. Controller skriver:

  Tyvärr finns det hur många skvallerkärringar som helst med i de här sk ishockeykretsarna i Happis. Du som skylter som ”Supporter” tycks vara en av dem.

 8. 123 skriver:

  Älska asplöven grym ni är!!!!

 9. hockeyfreak skriver:

  När man som Asplöven har köpt 20 nya spelare varje säsong under de senaste tolv åren är det en skam att inte ens ha nått allsvenskan ännu. Här finns många bortkastade kronor.

 10. GMG skriver:

  Så jäkla bra!

  Grattis!

 11. Ahc skriver:

  Ex Karlskrona har minst 3gr så hög spelarbudget som Asplöven. 57 lag i ettan, plus två lag från Allsvenskan gör upp om två! platser till hockeyallsvenskan. Fruktansvärt tufft! Men gnäll på ni alla belackare – själv betalar jag inträdet tio gånger om jag får se sådan hockey som presterats i kvalserien.

  Förstår ingen vilken bragd Asplöven skulle göra om de tog steget!?

 12. Asplöven forever skriver:

  Håller med Ahc, det skulle verkligen va en bragd!
  Och den bragden är närmare än nånsin nu! Måtte detta hålla nu för Guds skull!!

 13. PG skriver:

  Vilken härlig seger AHC! Jag är stolt över er, det är så skön stämning i hallen när ni gjorde mål och vann. Nu håller vi tummarna för er extra hårt.

 14. Jan Hyvönen skriver:

  Grattis, kittlande att kolla text tv här i Malmö.
  Tack alla som svarar när jag ringer och stör under match Måste bara veta hur det ser ut i verkligheten, ska kolla två av matcherna i Blekinge.

 15. Stig R skriver:

  Allt verkar gå er väg, nu gäller det att fortsätta med en stark defensiv så kanske ni kan gå kan nå ert mål!!

 16. GW skriver:

  ikväll vinner ahc med 1-0, gör mål i femte minuten å bevakar ledningen