Fet käftsmäll för Asplöven

Asplöven på ändan. Igen. Foto: Lasse Stenman

VÄSTERVIK: VIK manövrerade ut ett AHC helt under kvalisen med 5-1 (0-0, 1-0, 4-1) under onsdagskvällen och de svarta molnen hopar sig för gränskrigarna.

Kvalets första bortamatch för AHC. Kan man ta med sig det fina spelet från söndagen?

FÖRSTA PERIODEN: Ingen återvändo.

Hemmalaget drar på sig matchens första utvisning efter 1.08. Händelselös första straffminut. Inget godis i den andra heller.

HBwebben har för kvällen inte tillgång till rörliga bilder och knapphändig information från hallen, vilket gör rapporteringen glesare än vanligt. Alltjämt mållöst efter åtta minuter i en trevande matchöppning.

Gästerna har mycket puck, men Västervik försvarar sig bra vid första power-break efter 11.17. Glädjande nog, uppträder AHC disciplinerat och har med sex minuter kvar av perioden hållit sig från utvisningsbåset.

En glädje som varar fram till 15.33, då man drar på sig sin första tvåa. Första straffminuten försvinner dock snabbt – rörliga gäster avväpnar hemmakrigarna ganska enkelt. Men Västervik spelat betydligt snålare än Borlänge gjorde senast.

I allt en ganska jämn kamp med 13-11 i skott och relativt få spelavbrott.

ANDRA PERIODEN: Verkar bli en svettigare kväll än HBwebben räknat med.

Lugn förstaminut. Hemmalaget fortsatt väldigt disciplinerat mot ett Asplöven som verkar lite konfunderat. Osar katt efter 3.51 när gästerna får två back. Men redan efter 4.05 syndar Västervik och tappar en gubbe.

Åter fulltaligt efter 6.05. Den försiktiga trenden håller sig och lagen håller sig med täta burväktare. Tyvärr får hemmalaget matchens viktiga första mål, 1-0 efter 9.31. Förhoppningsvis öppnar målet upp matchen lite.

Spänt i Asplöven vid andra power-break efter 10.22. Bortalagets oförmåga att omsätta lägen till mål kan komma att kosta i den förmodat väldigt jämna kvalserietabellen. Minuterna rinner iväg för AHC.

Saknas lite desperation hos gästerna med fyra kvar av mellanakten.

Slutminuter. 18.35: femfyra för Asplöven. Men man kommer inte riktigt till heta lägen. 5-10 i skott och ett bortalag med kniven på strupen i tredje.

TREDJE PERIODEN: Dryga halvminuten av gästernas numerära överläge återstår.

Inget händer där, heller. Västervik verkar ha en märklig förmåga att krympa ytor. Mot ett lag som just nu saknar all udd.

Liv i Asplöven i minut tre och hemmabänken sejar med en time-out efter 3.39. Funkar hur bra som helst: hemmalaget ökar på till 2-0 efter 4.56 mot ett lamslaget AHC.

Västervik verkar kunna stänga matchen mot ett nästan paralyserat bortalag. Som nu har tio effektiva minuter på sig att rädda ansiktet. En tidsrymd som nu krympt till åtta. Inte mycket som tyder på comeback för Asplöven vid sista power-break efter 12.31.

Gästerna trampar alltjämt vatten inne i periodens sista fjärdedel. Dags att ta ut Quemener med tre minuter kvar. 17.03: Asplöven satsar på extra utespelare. Går som det brukar: det tar hemmalaget tolv sekunder att släcka allt hopp. 3-0 i tom kasse efter 17.14.

4-0 ramlar in efter 18.01 hos ett uppgivet AHC. Som dock får tröstmåla genom Sebastian Dyk halvminuten senare. Frustrerade gäster tar tvåa efter 19.15 och Västervik kan defilera till 5-1 med arton sekunder kvar av en mardrömstillställning för Asplöven.

– Gör man inga mål vinner man inga matcher. Vi faller på vår oförmåga att sätta dit pucken. I de två första perioderna skapar vi många lägen men blir för omständliga, sammanfattar tränaren Per Kenttä.

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala, Svenska Taggar: , , , ,
28 kommentarer om “Fet käftsmäll för Asplöven
 1. abc skriver:

  Div 1 nästa.Nu är det kört.
  Synd

 2. Division1 skriver:

  Div 1 är vart tramsgänget hör hemma… jösses vilka lirare, spöa borlänge? södertälje gör det lika enkelt på bortaplan….

 3. Knapsu skriver:

  Div 1 here we come! 🙁

 4. Niklas skriver:

  Hejdå Asplöven…
  Man skulle ha bytt ut tränarna för 2år sedan.
  Dom man har nu har inget att göra på den här nivån.. Men det är svårt när den som styr hela föreningen själv är tränare..
  Asplöven fick en gratis chans att spela i en väldigt bra serie som man inte tog vara på ;(
  Dom kommer aldrig att få en sån chans igen.
  Hejdå Aspöven…

 5. Elitlag skriver:

  Tyst! Nu ser det mörkt ut. Stora starka Asplöven kanske inte är så starka. Kanske dags att söka talanger i Nasua.

 6. byr skriver:

  Byt tränare, för att väcka spelarna!!!

 7. BECKS skriver:

  Glöm inte att det är 7 matcher kvar och 21 poäng att spela om! Jag är 100 % Övertygad om att Asplöven, när kvalserien summeras , är ett av de två lagen som spelar i Hockeyallsvenskan säsongen 2016-17

 8. klurifax skriver:

  Bra så för Asplöven har ändå inga pengar och spela i en högre serie!

 9. GS skriver:

  Laget som fick en miljon kr ????

 10. Pekkas skriver:

  Flytta fram Linkvist som hed coach sista matcher en ska ta hela ansvaret de andra asist

 11. Knapsu skriver:

  @ Niklas: ”Inte tog vara på”? Asplöven har spelat i HA fyra säsonger och med tanke på resurserna är det jävligt bra gjort att ha hållit sig kvar så här länge.

 12. Jaako skriver:

  Kom igen nu grabbar visa nu vad ni kan så slipper ni spela med eller mot Överkalix nästa år.

 13. A skriver:

  Tränarna som misslyckats. De bär fulla ansvaret. Ordförande som lämnar under säsong samt detta sportsliga fiasko. Vad händer i Asplöven?

 14. supporter skriver:

  Byta tränare är väl lite väl sent påtänkt skulle gjorts för länge sedan. Men det skulle nog ändå funka med Kalixduon Cristofferson och Dahlrot de har en tydlig och bra spelide. Spela tight och enkelt. Ta in de två lämmna Lindqvist kvar i båset.
  Cristoffersson Head coach, Dahlrot backar, Lindqvist Forwards.

 15. Arbetare skriver:

  Jag tror att Södertälje och Asplöven tar dom främsta platserna.

 16. Förändring skriver:

  Byt tränare, man underpresterar något helt horribelt. Vilken annan förening som helst hade byt tränare för länge sedan

 17. Dragos skriver:

  Bedrövligt, men inte kört ännu. Vinst på fredag i Ljungby mot Troja och vinst hemma mot SSK på måndag, då är vi i högsta grad med i leken, men nu krävs skärpning!

 18. Filip skriver:

  Per K.Ubbe samt Robin är inga tränare som håller för högre divisioner. Per K kan styra föreningen men ge taktpinnen till någon som kan få ut Max av spelarna.

  Man kan inte sparka ett helt lag men tränarbiten är lätt att lösa.

 19. Oh shit! skriver:

  Ok. Läget ser inte så väldigt ljust ut, men kört är det inte. 3 poäng på fredag så är man med. Många matcher kvar. Vore tråkigt om vi inte hade något lag i allsvenskan. Kom igen Asplöven!!

 20. Menserru skriver:

  Gränskrigarna skall man inte säga, mera rätt är att säga gränstrollen

 21. Lennart Johansson skriver:

  Västerviks lagkapten Joakim Englund bloggar: Asplöven är det lag
  som har kvalets individuellt skickligaste spelare. Västervik kal-
  lar sig ”The big red VIK Machine. The big machine jobbade bakåt
  och framåt. Han namnger spelare som vägrade backchecka: Simon
  Olsson och Alex Aleardi!!
  Sammanfattning: Alla i Asplöven strävar efter att få nytt kon-
  trakt men dock inte Asplöven.

 22. Niklas skriver:

  @knapsu: Dem har haft tur i att hålla sig kvar på nöd o näppe varje år pågrund av att per har hittat bra spelare. Man har ju haft 4 säsonger på sig att bygga en bättre förening..
  Tycker att per har gjort ett grymt bra jobb kring föreningen men det håller inte i längden.. Man behöver jobba för att få in erfaret folk.. Så är det bara. Nu kommer konsekvenserna.. Hejdå asplöven..

 23. Arbetare skriver:

  Jag förstår inte att man hela tiden pratar om krig och krigare.
  Är det så att vissa skribenter inte förstår krigets fasor? Man tror att kriget är något heroiskt och lekfullt, som bara förekommer i datorspel och på hockeyplan. Har ni inte nått mansålder ännu?
  Läs lite historia! Säg inte att det är bara skoj. Krig är allt annat än skoj. Jag har upplevt krigets verklighet.

 24. tähti skriver:

  enligt tränaren i Västervik var det många spelare ,bla Simon Olsson som inte brydde sig att jobba bakåt.Med den inställningen kommer kvalet att sluta illa.
  Betala ingen lön till dessa spelare ,eller sparka dem på en gång,det går ju åt helvte ändå.

 25. Enok Nitti skriver:

  Lite positivare rubrik nästa gång, tex Asplöven god tvåa! Asplöven näst bäst!

 26. medborgare skriver:

  tja vad tycker ni om Per kenttä blir städerska o ubbe blir 1 tränare jag tycker att det skulle kunna bli bra?

 27. Lol skriver:

  Medborgare; du är väl ingen kommunpolitiker? Sämsta förslaget hittills. Urban L borde inse att han inte är någon tränare för högre divisioner hur han än går omkring i sin bubbla och tror detta. Det finns fortfarande en chans att vända på detta fiasko. När ska tränarna inse detta?

 28. Privatsponsor skriver:

  Medborgare (medborgare i vaddå?), håll dig från personangrepp, särskilt om du inte ens kan hantera elementär svenska. Kvinnor är städerskor, män är städare. Städare och städerskor är värda all heder, inte hån från typer som du. Jag tror att Per skulle städa bra, men ”marknaden” har nog andra ideer för honom. Ubbe kommer säkert också att klara sig bra, till negativisternas förtret! Oavsett hur det går i kvalet, tack Asplöven, tack för att det ni gjort och presterat hittills!!