Gemensamt krav på bibehållen sjukvård i östra Norrbotten

HAPARANDA: Kommunfullmäktige i Haparanda ställer krav på bibehållen röntgenläkare, narkosläkare och intensivvårdssjuk- sköterskor vid Kalix sjukhus.

Det var vid måndagens kf som samtliga partier ställde sig bekom en gemensam skrivelse där de uttrycker stor oro över diskussionerna om att förändra den akuta sjukvården i Östra Norrbotten.

”En avveckling av röntgenläkare, narkosläkare och intensivvårds- sjuksköterskor skulle få allvarliga konsekvenser för det akuta mottagandet av patienter från Östra Norrbotten. Mängden sjuktransporter till Sunderbyn kommer att öka markant, vilket måste beaktas. Det mänskliga perspektivet på bra akutvård och vård i livets slutskede åsidosätts.
En nedmontering innebär också ett hinder för tillväxt och utveckling i Haparanda, den ort i Norrbotten som redan idag har den sämsta folkhälsan. Vi skulle behöva få mer resurser till att förbättra sjuk- och hälsovården i vår del av region Norrbotten”.
Kommunpolitikerna avslutar med att de vill se bättre prioriteringar av regionens folkhälsoarbete.

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , ,
6 kommentarer om “Gemensamt krav på bibehållen sjukvård i östra Norrbotten
 1. Anders Bäckström skriver:

  Bra Haparanda, att det kommer någon form av reaktion, mot den genomtänkta nedläggningen av de vitala delarna av Kalix Sjukhus!

  Från Kalix är det Tyst!

  För Landstingsrådet Stenberg har det blivit en prestigefråga!

 2. Ann-Sofie Sköld skriver:

  Hej vill påpeka att förslaget säger avveckla narkos läkare, röntgen läkare och intensivvårdplatser. Står ingenstans i förslaget om intensivvård sjuksköterskor. Det är platser för svårt sjuka patienter de vill avveckla. Var kommer den uppgiften ifrån? Kommer inte att gå att genomföra på grund av att det inte kommer spara en krona, kommer öka kostnaderna både på kort och lång sikt samt kraftigt försämra patient säkerheten.

 3. från holmen skriver:

  Krav kan man alltid ställa. ””Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet bildar majoritet i landstingsfullmäktige. I opposition är Norrbottens Sjukvårdsparti, Moderaterna, Centerpartiet, Folkpartiet och Sverigedemokraterna.”” Hur många är beredda till skattehöjningar för att få ha kvar tex röntgenläkare i Kalix. Politik är att Vilja var det en känd Sv politiker som sade… Sossarna vill nu koncentrera det hela till sitt Prestigebygge i Sunderbyn.

 4. Kerstin Nordqvist skriver:

  Anders Bäckström du måste ha sovit dom senaste veckorna när du skriver att det är tyst från Kalix.
  Synd! Du har uppenbarligen inte läst att politikerna i Kalix också mangrant går mot detta förslag. Du kanske inte var med i en absolut fullsatt ishall där Kalix HC och företagare tillsammans med oss från sjukhuset förde kampen! Synd! Gör något du också istället för att gnälla!

 5. Vega Brännvall skriver:

  Det är alldeles tyst från politikerna i Övertorneå kommun

 6. Anders Bäckström skriver:

  Kerstin Nordqvist! Jag har inte sovit! Utan Kalix Hockey hade ingenting hänt! FAKTA!