Ger tips efter fordonsbedrägerier

TORNEDALEN: Försäkringsbolaget If slår larm efter att flera fall av fordonsbedrägerier rapporterats in.

Fem stycken fall av bedrägerier i den här formen har rapporterats under de senaste månaderna. En firma erbjuder sig att hjälpa till med bilförsäljning, och garanterar att bilen säljs inom några veckor samt att pengarna sätts in på kontot så fort affären är klar.

Sedan ser du varken bil eller pengar igen.

– Samma grundregel gäller i ett sådant här fall som när man säljer en bil direkt till en privatperson – gå inte med på några delbetalningar eller liknande utan behåll bilen fram till att du fått köpesumman, säger Dan Falconer, motorexpert på If, i ett pressmeddelande.

Ofta framstår firmorna seriösa då hemsidorna ser professionella ut. Dessa kan även hävda att de har samarbeten med olika försäkringsbolag, bilorganisationer eller till och med Transportstyrelsen, skriver If.

För att undvika att bli lurad vid bilförsäljning tipsar If om att läsa på om företag som kontaktar en och kolla recensioner samt svarta listan från Råd och rön, kräva legitimation från personen, åka med om personen vill provköra och att inte lämna över nycklar eller registreringsbevis innan affären är klar.

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala Taggar: , ,