Ger tips till jobbsökande studenter

TORNEDALEN: Så här i studenttider finns det fortfarande möjligheter att få tag på sommarjobb. Arbetsförmedlingen ger tips till årets studenter för att lyckas med jobbsökandet.

Cirka 90.000 studenter slutar gymnasiet i år, varav 2.375 av dessa är i Norrbottens län. När det gäller möjligheten att hitta sommarjobb är det lätt att hålla sig uppdaterad med mobiltelefonen.

– Även om man inte fått jobb än ska man inte ge upp. Nya platser anmäls hela tiden och skapar nya jobböppningar, tipsar Daniel Nilsson, arbetsförmedlingschef i Luleå och Boden, i ett pressmeddelande.

Att ha tagit studenten är en fördel, och för personer som gått yrkesinriktade gymnasieutbildningar finns extra bra jobbchanser.

– I Norrbotten är det till exempel stor brist på arbetskraft inom byggbranschen samt vård och omsorg. Där säger de flesta arbetsgivare att de har svårt att få tag på personal att anställa, säger Daniel Nilsson.

Enligt Arbetsförmedlingen gör den starka efterfrågan på arbetskraft att det finns många jobböppningar även för unga som inte har så mycket arbetslivserfarenhet. Även om de flesta feriejobb nu är tillsatta anmäls hela tiden nya jobb till Arbetsförmedlingen, både i Sverige och utomlands. Med appar som Platsbanken, Sommarjobba och Yrkesguiden är det enklare att kombinera jobbspaning med andra sommaraktiviteter.

Det går också att delta på webbsända seminarier om hur man söker jobb.

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala, Svenska Taggar: , , ,