Glädjebeskedet: Sågen startar igen

Efter Setras nedläggningsbeslut och Morvens konkurs kommer nuvarande ägare Stenvalls Trä att starta upp sågen. Foto: Eva Spiik

Efter Setras nedläggning och Morvens konkurs kommer nuvarande ägare Stenvalls Trä att starta upp sågen. Foto: Eva Spiik

SESKARÖ: Nu kan Haparandabladet avslöja en glädjande nyhet. Seskarösågen ska startas igen.

Erik Sjölund är vd för koncernen Stenvalls Trä sedan 1 september. Stenvalls äger Seskarösågen och Sjölund är mycket tydlig.

– Jag har uppdraget att öka produktionen 
av sågade trävaror till 500.000 kubikmeter. För att vi ska klara det behöver vi Seskarösågen i produktion.

Redan denna vecka startas värmepannan i anläggningen.

– Men jag vill poängtera att vi ännu inte har någon tidsplan. Eftersom jag är så ny så har jag inte någon uppfattning om vilka eventuella investeringar vi behöver göra på Seskarö. Sågen lär dock vara relativt modern, säger Sjölund till HB.

Stenvalls Trä äger också XL Bygg, byggvaruhus i bland annat Pajala, Luleå, Kalix och Kiruna. Tittar man på bokslutet för Stenvalls Trä så är ekonomin stabil. Koncernen har gjort en sammanlagd vinst på 110 miljoner kronor de senaste två åren. Omsättningen ligger på över en miljard kronor.

Koncernen hade vid senaste årsskiftet 299 anställda och ett eget kapital på 306 miljoner kronor. Seskarösågen, som Stenvalls köpte för ett år sedan, har alltså ekonomiska muskler hos sin ägare.

– På Stenvalls Trä finns ett stort sågverkskunnande och det känns mycket bra, säger Tommy Österberg, tidigare fackbas i den vilande fackklubben. Jag håller just på att meka med pannan, men vi visste ju inte tidigare om pannan skulle köras enbart för att hålla reservdelar till andra sågverk intakta.

– Jag tror inte att man behöver göra så stora investeringar, mest småsaker. Under Karl-Johan Taavos tid som vd investerades sammanlagt 50 miljoner kronor. Seskarö­sågen är ett mycket bra sågverk, säger Tommy Österberg.

– Sista investeringen gjordes 2007 och målar­färgen hade inte ännu hunnit torka när beskedet om nedläggning kom från Setra.

Haparandas kommunalråd Peter Waara blir glad när Haparandabladet kontaktar honom.

– Vilken lysande nyhet! En lokal ägare med kunnande och ekonomiska muskler. Det här blir en bra dag för mig!

Stenvalls vd Erik Sjölund är noga med att poängtera att det inte finns något datum för sågstart och att det kan ligga långt borta i tiden. Oaktat detta är det ett viktigt besked för den sågverksanläggning som hotats av rivning.

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , ,
18 kommentarer om “Glädjebeskedet: Sågen startar igen
 1. Blåljus skriver:

  Kanonbra för hela kommunen

 2. Pantzare skriver:

  Glädjande besked! Seskarö kommer att börja leva igen och arbetstillfällen skapas!

 3. Förhoppningsfull skriver:

  Äntligen ett besked som ger förhoppningar, Stenvalls är ett företag man kan lita på. Har väntat länge på de utlovade arbetstillfällena i gropen men allt verkar bara vara ett spel för gallerierna. De tre finska lastbilarna har slutat köra, grävmaskinen står och väntar på borttransport. Den utlovade pålningen som skulle påbörjas verkar inte bli av, jag har inte sett en enda leverans av pålar ännu.

  Tack Stenvalls för att ge oss Haparandabor lite ljus i tunneln.

 4. Futurum casus skriver:

  Vi får se hur länge. Jag tycker det är tandpetartimmer som finns på timmerbilarna. Går det att få bräder och plank av det?

 5. Enok Nitti skriver:

  Gropen ser ut som när IS förstört ett fornminne.

 6. Risto skriver:

  @Futurum casus
  vänsterextrimister!!!

 7. Futurum casus skriver:

  Risto: Det stavas vänsterextremister. Jag skyndar mig att rätta innan Enok Nitti griper in med rättningspennan.

 8. Enok Nitti skriver:

  Skriv kommunister Futurum,lättare att stava till.Det är nog ett vänsterextremt nätverk som säljer Muminmuggar också,eller hur Futurum.

 9. Risto skriver:

  @Futurum casus
  Ej smartphone -Nokia-
  Stavar fel

 10. Futurum casus skriver:

  Enok: Det är du som påstår det, inte jag. Men mina skrivelser har skapat lugn i samhället och det är bra. Behandla alla med samma värdighet oavsett politik hemvist så är det inga problem. Det är bara det jag kräver i enighet med Europa konventionen. Nu är vi långt från ämnet.

 11. Enok Nitti skriver:

  Långt från ämnet ska du säga som skriver om kommunister i alla trådar.

 12. Futurum casus skriver:

  Enok: Jag skriver så när det är relevant. Jag har haft problem med ett vänsterextremt nätverk i drygt sex år så det är inte konstigt att jag ifrågasätter deras beteende.

 13. Knapsu skriver:

  Futurum casus: de där ”tandpetartimmer” du ser på timmerbilarna är nog inte avsedda att sågas utan är nog massaved som körs till något av de närbelägna massabruken för att omvandlas till någon form av papper. Eller cellulosa för avsalu.

 14. Billerudarbetare skriver:

  Det stämmer vi får in mycket massaved till Billerudkorsnäs fabriken och det får vi vara tacksamma för. Utan dennaråvara från Finland skulle vi nog inte klara produktionen. Så vi får tacka Finland för att vi kan hålla igång Massa och Pappersproduktionen i Karlsborg. För övrigt går fabriken mycket bra vad gäller lönsamhet också. Och det är ju positivt.

 15. Tärendösågen jublar inte ! skriver:

  En såg som bävat länge för Seskarö sågens uppstart är Tärendösågen.
  Denna såg har gått med vinst på 7mille senaste året. Viken den alltid gjort mer eller mindre vart tredje år tack vare verktyget periodiseringsfonder som används för att hålla lönerna nere.
  Nu lär man inte behöva fonder i alla fall !

 16. Opserver skriver:

  Ja det här var ju bedravligt!

 17. Lönsam skriver:

  En av de mest lönsamma sågarna i länet genom tiderna finns i Tärendö.
  Går med vinst varje år sedan är det ju valfritt. Ingen som tvingar en att jobba där och avnjuta av den trevliga atmosfären och delta i framgången för Tärendö som bygd.
  Sågen fick ett pris nyligen bästa arbetsplatsen i media via handelsbanken, de ljuger sällan när det framgång för företag.

 18. Billerudarbetare skriver:

  Visst är det roligt att läsa om företag som går bra,Tärendö sågen Billerudkorsnäs karsborg, och förhoppningsvis Seskarösågen snart.Ett tips till HB. som förövrigt är en jättebra tidning,jag tycker ni ska besöka Billerudfabriken och göra inside reportage om papper och massatillverkning,allt från råvaruintaget,kokeriet,lutoch kraftsidan,ända till pappersbruk och TM 3 pappersmassa maskinen. Det är många från Haparanda kommun som jobbar där,till och med högsta chefen är happis kommun medborgare.Vi behöver positiva nyheter i dessa tider med allt elände som vi matas med från alla nyhetsmedier.