Golfbolaget i konkurs

ÖVERTORNEÅ: Polcirkelgolf ab i Övertorneå är försatt i konkurs. Genom Tureholms nya golfklubb gjordes en nysatsning på golfbanan men det höll inte ekonomiskt.

– Konkursen var ett nederlag som vi inte tänkt oss. Det känns verkligen inte bra, säger Knut Omark, styrelseledamot i Polcirkelgolf ab och ordförande i Turehoms nya golfklubb till Haparandabladet.

Som konkursförvaltare har advokaten Jerker Gramner vid Advokatbyrån Kaiding ab utsetts.

Banan invigdes den 12 juli 2011 och Tureholms nya golfklubb har fler än 700 medlemmar, av vilka bortåt 100 av dessa bor i Övertorneå kommun.

Golfklubben köpte under 2011 hela hemmanet där golfklubben ingår. Hemmanet är på 145 hektar skogsmark, varav 125 hektar utgörs av produktiv skog. Länsstyrelsen beviljade förvärvstillstånd och Polcirkelgolf ab bildades. För köpet togs banklån.

Eftersom golfklubben ämnade satsa vidare och göra korthålsbanan till en normal niohålsbanan behövdes pengar, cirka en miljon kronor. Med olika bidrag, egen insats med mera återstod 300.000 kronor för att nå målet en miljon kronor.

Därför sökte bolaget under fjolåret hos kommunen om ett lån på det beloppet, men det blev nej med motiveringen att bidrag eller borgen för lån till bolag strider mot kommunallagen.

– Banken var positiv och försökte till och med hjälpa till men det blev inget av. Vi försökte även sälja skog för att klara det, men det gick inte heller, säger Omark.

Han tror att det här betyder dödstöten för golfen i Övertorneå.

– Vi hade till och med erbjudit oss att sköta ekoparken Särkijärvi för att betala för oss, men inte heller det nappade kommunen på.

Konkursen är ett faktum. Edgångssammanträde blir det den 19 juli i Haparanda tingsrätt. Konkursförvaltaren har inte gått att nå för kommentar.

Publicerad i Övertorneå, Svenska Taggar: , , , ,
En kommentar om “Golfbolaget i konkurs
  1. Hacki Häälinen skriver:

    Ojdå, himla många kommentarer. Borde inte förvåna någon. Men, så går det när fd.s, tror sig veta. Mao, det torde finnas andra platser i vårt avlånga land att ”kyla ned sig på” men det lyckas inte någon annanstans förutom i Ö-tå, som är och förblir en inavelsby. Och här är resultatet, konkurs.