Grabbar dök efter cyklar – hittade granat

HAPARANDA: Polisen spärrade av cementkajen vid stranden och under lördagseftermiddagen kom en bombgrupp från Stockholm för att undersöka granaten.

– Vi började dyka här för några dagar sedan, någon hade hittat en cykel här. Och igår hittade vi en bomb, säger Oliver Ketolainen.

Jonas Kiviniemi hittade granaten – som polisman Jussi Toiviainen säger är ammunition till en granatkastare, GRG 49.

– Jag tänkte inte så mycket, jag såg inte vad det var under vattnet, säger han.

När grabbarna såg vad de hade hittat blev de ”livrädda” och ringde polisen som kom och spärrade av området. Under lördagseftermiddagen anlände en bombgrupp från Stockholm som undersökte granaten. Den är drygt en halvmeter lång och hittades på två-tre meters djup. Vattnet där granaten hittades är strömt och bråten på botten kan vara vass.

– Man kan väl säga så här, att om man ska dyka här så ska man vara försiktig, och om man hittar en granat ska man ringa polisen. Men det här är ju en roligt nyhet, säger Jussi Toiviainen.

Enligt Jussi Toiviainen har inget liknande fynd gjorts i Haparanda. Killarna som hittade granaten heter Alexander Peräntie, Oliver Ketolainen, Jonas Kiviniemi och Gustav Erkheikki.

Alexander Peräntie uppskattar granatens längd.

 

Publicerad i Haparanda Taggar: , ,
8 kommentarer om “Grabbar dök efter cyklar – hittade granat
 1. Ögat skriver:

  Polisens kommentar, ”roligt”, är det verkligen roligt att hitta en bomb i vattnet?

 2. monnab skriver:

  Hur kan man tycka att detta är roligt Toivanen ???

 3. besserwisser skriver:

  Det där var inte ammunition till en granatkastare.Beteckningen GRG avser granargevär.

 4. Leif Jokiaho skriver:

  Den där är i från Raketgevär m49 eller m51, de är före min tid. Togs bort på 60 talet, men de skjuts inte ofta med skarpt stridslandning. Hade en raket motor som drivning.

 5. Militär skriver:

  Rg m/49 var en kopia av ett tyskt raketgevär, detta fanns på båda sidorna av det krig som utkämpades på andra sidan älven för 50 år sedan. Om granaten var tysk, finsk eller svensk blir svårt att få veta nu när den är sprängd.

 6. Enok Nitti skriver:

  Kriget utkämpades väl för 70 år sedan.

 7. besserwisser skriver:

  När jag nu har experter på hand vill jag veta när det svenska granatgeväret grg:n togs ibruk. Den ingår ju som standardvapen inom nato

 8. Leif Jokiaho skriver:

  GRG M48 kom i bruk, visades 1948 och börja efter det. Användas i Sverige o sälja, ut i värden till många länder. En förbättra modell kom 1986, med bättre skiten o ammunition till den. Men 1968 fick vi sk minman, av glasfiber engångs vapen men blev inte någon höjdare. Men modell 1986 av passar skott engångs, blev en stor säljare heter AT4 CS i USA. Men det är två olika typer, GRG 48-86 laddar man om. Och PSK 68 o 86, är engångs vapen.