Olika vägval i förslag till På gränsen-staden

HAPARANDA: Två fundamentalt olika förslag presenterades inför ett nästintill fullsatt Folkets hus. Förslagen innehåller många antingen eller. 

Haparanda kommun har fått in två anbud med förslag på hur staden i staden kan komma att se ut. Kommunen kommer ta beslut om vilket anbud som vinner den 11 mars.

I förslag nummer ett är det Peab som tillsammans med MAF Arkitektkontor AB vill utveckla den nya multiarenan och gymnasieskolan. Vid sin sida har de fastighetsbolaget Hemsö som ska köpa de färdiga fastigheterna, förvalta dem och hyra ut till Haparanda kommun.

Hemsö är till hälften ägt av pensionsfonden Tredje AP-Fonden.

Peab:s förslag innehåller förutom gymnasieskolan och multiarenan, öppna ytor, en vanlig p-plats, affärslokaler som i början är relativt få men kan bli fler under projektets gång.

I förslaget finns det inte utrymme för någon ishall.

Vad förslaget skulle kosta går det inte att svara på i dagsläget, men Peab vill ingå ett så kallat partneringkontrakt med kommunen. En projektform som bygger på tillit, nära samarbete, öppen ekonomi och gemensam upphandling.

Förslaget nummer två kommer från företagaren Mikael Fahlander och hans bolag Avalanche Capital. Han har anlitat det i arkitektkretsar mycket respekterade kontoret White.

Förslaget innehåller förutom en ishall också restauranger, biograf, bowling, hotell och p-hus. I förslaget ska man kunna vistas på taket av köpcentrumet. Byggnaden är inspirerad av bland annat Bromma Blocks i Stockholm.

Fahlander menar att det redan finns en skandinavisk hotellägare som är redo att satsa på hotellet som även har en skybar i förslaget.

För det andra förslaget skulle Haparanda kommun betala 18 miljoner kronor per år.

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , ,
64 kommentarer om “Olika vägval i förslag till På gränsen-staden
 1. Jesus skriver:

  Jösses vad fult… Hade faktiskt sett fram emot detta. Att det skulle bli ”stilrent” och classy. Eller något. Men dem där ser ju ut som urinluktande gallerior i någon smutsig förort.

 2. VojVoj skriver:

  … och en saftig skattehöjningen lär inte dröja …

 3. Stig Aspholme skriver:

  Att bygga en gymnasieskola på ett område som betraktas som det hetaste i Skandinavien, rimmar illa med visionen om ett expansivt köpcentra koncentrerat till gränsområdet mellan Haparanda och Torneå. Man måste binda ihop alla verksamheter, så att man får en helhet, annars så blir inte området ekonomiskt bärkraftigt.
  En gymnasieskola lockar väl inte köpare eller turister? En camping på strandängarna hade varit en ”femetta” med atnke på att centrat expanderar och allt finns på gångavstånd. Tänk om.

 4. kommuninvånare skriver:

  18 miljoner per år, var får kommunen dem pengarna,vad får stryka på foten då. Haparanda har mest skuldsatta, rimmar illa att profilera med mer shopping. Är det prestige från politikerna att få en multiarena till vilket pris som helst. Varför inte satsa på det fina som finns i stan redan, Haparanda är en mindre stad och behöver inte se ut som Stockholm.

 5. kreuger skriver:

  Jaha, så en camping löser alla problem, av slag det vara må. I sådana fall borde de inte byggas någon ”gränsenstaden” alls. Bygg världens största camping där i stället och bygg ut befintliga butiker. Då kommer det säkert finnas minst 500.000 besökare ytterligare per år.

 6. Spion skriver:

  Hallå där, det finns ju bra lokaler i gamla Ica Maxi, tänk på miljön, naturen och framför allt kommunens ekonomi!

 7. Mad Max skriver:

  Tänk efter hur verkligheten såg ut i Haparanda innan Ikea-bygget kom till.
  Innan dess sträckte sig nybyggnationerna till att byta ut trasiga fotsteg i trappor, byta ut trasiga staketbrädor, och så vidare. All nybyggnation hade ju avstannat.
  Se er omkring idag, nu har alla fått för sig att nu ska vi bygga om och till. Klart att det ska byggas vid gränsen. Man kan ju inte ha både svångrem och livrem hela tiden på sig. Hoppas att bygget startar snart nog.

 8. Hela Haparanda skriver:

  Verkligheten före och efter Ikea ser väl ut som tidigare?
  Det enda som det nu ska satsas på är gränsenområdet, ett begränsat område utanför Haparanda.
  Resten av stan då? Där finns inte mycket att hurra för.
  Nedlagda butiker, en halvtom galleria, inga livsmedelsbutiker, ett öde torg, ett halvtomt stadshotell, ett halvtomt folketshus och så vidare.
  Om själva staden har blivit ett glesbygdsområde där allt har flyttats ut, hur ser det då ut ute i kommunen?
  Staden bör nog skyndsamt tillfriskna från Ikea-febern.

 9. Mad Max skriver:

  Jag visste inte att gränsenområdet befinner sig utanför Haparanda. Så fel jag har haft!

 10. Mad skriver:

  Peab:s förslag är det bästa av dessa två.

 11. Roland Juntti skriver:

  Vilken stor vinst för Haparanda och hela Tornedalen!
  Hela Tornedalen behöver verkligen privata finansiärer med framtidsvisioner som Fahlander, avundsjuk är jag på Haparanda. Tänk om ändå Övertorneå fått någon privat investerare som Fahlander att investera i något här, kanske i Luppio som därmed blivit en turistmagnet, istället för som nu, i kommunal regi – en ständig förlustaffär.

 12. Idrott skriver:

  Peabs förslag verkar vettigt, slopa isen från På gränsen, bygg på gränsen, men samtidigt förbättra förutsättningarna för fler idrotter på Kubenområde; friidrott, fotboll, bandy, tennis och hockey!

 13. Aprilskämten kommer tidigt i år skriver:

  Självklart måste gränsen-området ligga långt utanför Haparanda då det tar hela tio minuter att gå dit från torget. På den tiden hinner man ta en kopp kaffe på Shell. Milda makter, vilken evighetslång promenad det måste vara. Kreativa Peab tycker att Haparandaborna förtjänar en handbollshall på gränsen. En verkligt genomtänkt idé då vi har så många handbollsföreningar i stan. För att inte tala om den stora vackra inbjudande p-platsen. Handbollspubliken måste ju självklart ha gott om fina p-platser.

 14. Tommy E Eriksson skriver:

  Tydligen är de styrande i staden drabbade av hybris eller viruset urbanum vulgaris. Att bygga ett nytt centrum nästan i ett annat land är en skymf mot de förfäder som åstadkommit den stad vid älven som så många älskat.

 15. Roland Juntti skriver:

  Peab:s förslag är ett förslag som kommunen kan köpa medan däremot Fahlanders är ett förslag som han själv med medfinansierer bekostar, vad finns det att förlora?
  Att bedöma av insändarna här ovan så verkar det som om Haparanda är fullt av bakåtsträvare, de var säkert även emot Ikea.

 16. Gurkburk skriver:

  Handbollsklubben kan ju också köpa ihop ett lag och nå elitserien på några år.

 17. belsebub skriver:

  I bägge förslagen ska finansiärerna självklart ha valuta för satsade pengar, dumma vore dom ju annars. Nån måste alltid betala genom handel och lokalhyra, inget konstigt i det. Gunnel. kom ihåg att du precis sa i nordnytt att inget företag eller kommun kan spara sig igenom en kris. Man måste satsa. Får se om det gäller andra områden inom kommunen också.

 18. Örjan Pekka skriver:

  Hej alla debattörer,
  Jag planerar att använda ett urval av kommentarer i denna fråga till fredagens HB som Fria ord.
  Debattera vidare! Jag planerar att hämta kommentarerna vid 10-tiden på torsdagens förmiddag.
  Mvh
  Örjan Pekka
  Haparandabladet/HBwebben.se

 19. JE skriver:

  Peab:s förslag känns iallafall inte som ett luftslott, lite verklighetsförankring där iallafall. Dessutom med möjlighet att expandera om det går över förväntan. Inget överdrivet skrytbygge.
  Vad ska vi med Fahlanders hotell med spa på gränsen till, vi har redan ett vid Sundholmen som inte gick tillräckligt bra för att ägaren ska vela öppna det igen? Saknas bara en staty på Simu istället för snöflingan på toppen av Fahlanders förslag…

 20. Fundersam skriver:

  Det som många inte känner till idag, är att det finns färdiga ritningar för en ombyggnation av kuben, där fotboll, hockey, bandy, friidrott kan nyttja samma byggnad under samma tak. Och det skulle inte bli några multikostnader för kommunen. Med Falanders förslag är det bara hockeyn som gynnas. Kommunen borde inte vara med och finansiera så ensidigt, då det skadar all annan idrott i framtiden. Det finns inga garantier hur länge Asplöven spelar i Allsvenskan, inte ens garantier hur länge föreningen finns till. Kanske allt det lagts på is innan ens byggnaden står klar.

 21. Pänkkti skriver:

  Fahlanders förslag tömmer allt annat liv i haparanda. Saknas bara bostäder där så kan alla i Haparanda bo där också. Hotell, ska Cape East bli ett spökslott, ingen lär köpa det om Fahlander vinner. Arena Polarica blir tomt och öde, men kostnaden för kommunen blir kvar. Bio finns redan, och hur mycket mer handel tål vi? Rajala är inte fullt!
  Nä, Peabs förslag är nog mer relevant. Och om det går bra går det att bygga på. Fahlanders kommer bara att minska eftersom.

 22. Skattebetalare idag skriver:

  Peabs förslag är det enda rätta, riktiga och framförallt realistiska för en ort av Haparandas storlek.

  Slopa isen På Gränsen. Bygg istället en bandyhall på Kubenområdet, där även hockeyn, fotbollen, friidrotten och tennisen och får sitt! Dessutom tillräckligt med ytor för mässor, marknader och eventuella konserter av vad som Hpda mäktar med.

 23. Micke skriver:

  Alltså sluta och planera för mycket och börja bygga istället! och inte samma affärer som finns redan, utan något nytt!

 24. JE skriver:

  Håller med om att det vore vettigare att utveckla Kuben/Gränsvallenområdet. Perfekt vore att samla samtliga idrotter där, samt eventuella mässhallar etc. Ett uppgraderat och moderniserat Gränsvallen för utomhusidrott + mässor tillsammans med Peabs förslag känns som det enda vettiga.
  Om det blir Fahlander som vinner är det väl bara att packa ihop och flytta från stan, vill inte stå som finansiär av sossarnas monument över Gunnel Simu, hon skulle uppskattas mer om fokus lades på gamla stan…

 25. JE skriver:

  Enda negativa med Peabs förslag var eventuell skolbyggnaden? Såg i mina ögon något underdimensionerad ut med väldigt få klassrum i förhållande till dagens Tornedalsskolan.
  I övrigt ser det 100 gånger bättre, snyggare och seriösare ut än konkurrentens förslag.

 26. Lisamaja skriver:

  Ev arbetstillfällen? Vet ej hur man räknar men om det skulle bli så att gamla fritidsanläggningar läggs ned så antar jag att en del arbetstillfällen egentligen bara innebär en flytt till nya lokaliteter, liksom jag antar att skolpersonal inte är inräknat i dessa 200 nya arbetstillfällen, eftersom de redan nu undervisar och tjänstgör på T-skolan.
  Kanske likadant med arbetstillfällena på Folkets hus och så vidare. Små klädbutiker ger inte hundratals arbetstillfällen.

 27. p.r.s skriver:

  Hej, om ni tänker bygga, bygg då åt Haparandaborna. Jag tycker vi ska heta Haparanda stad inte Torneå. Vi bor tror jag i Sverige, ok tack.

 28. Kolla detta! skriver:

  Jag föreslår att ledamöterna i kommunfullmäktige + HB noga granskar de ekonomiska kalkyler som förvaltningen presenterat (och enbart det ena förslaget!).
  I besparingen för gymnasiets skolbyte ingår slopat framtida underhåll för bl.a. idrottshuset enligt Swecos investeringskalkyler. Ska man sluta med underhållet och låta det förfalla eller bara sälja det? Vem vill köpa ett sånt? Vilka fler byggnader tänkte man sluta underhålla? Folkets hus? Kuben? Badhuset?

 29. Kolla detta! skriver:

  Visst vore det fint med ännu fler handelsjobb till Haparanda. De anställda ska inte få bo på annan ort enligt Fahlander, undrar hur man ordnar sånt?
  Tror ni folk från Luleå och Uleåborg passar på att shoppa lite mera när dom varit hela dagen på Ikea? Borde inte isåfall Rajalla vara en succé idag?
  Är det inte intressant att Fahlander, när han blev tillfrågad, kallade sitt ägande av just skolan och multiarenan för ”en bra affär”? How come?

 30. Fundersam skriver:

  Viktigt beslut för kommunfullmäktige på måndagen den 11 mars. Ska man välja det ena eller andra eller förkasta båda såsom för dyra eller ogenomtänkta. Tänk på att det är en stor del av budgeten som nu satsas på roulettehjulet i minst 25 år framåt, det blir inte mycket över till annat. Kommunens ekonomi är ju svag redan nu och vi har stora kostnader framför oss inom äldrevård, gator, vägar, avloppsnät, fjärrvärmenät och andra akuta skolbyggen.

 31. Dröm och verklighet skriver:

  Här står två förslag mot varandra där det ena kan karaktäriseras som en drömvision av Fahlander och det andra som bygger på realistiska ekonomiska antaganden av Peab.

 32. Knapsu skriver:

  Det viktiga i det här är ju det som inte kommer fram. Vad händer med de befintliga anläggningarna? Sporthallen, Folkets Hus och Kuben? De kostar också att hålla igång. Hur blir det med Språkskolan, borde det inte vara den för städerna gemensamma skolan som placeras i På gränsen-området? Hur mycket skall budgeten för skola ökas eller blir det nedskärningar?

 33. Ice skriver:

  Fahlander har lämnat en konkret och detaljerad offert enligt de skall-krav som har efterfrågats där ingår; köp av tomter för 46 miljoner kr, hyrespris för gymnasieskola och multibyggnad som som förhyrs under vintertid. Dessutom bygger han ett stort Barents center med hotell och lokaler som han själv fyller med mängder av aktiviteter, hyr ut till till 50 nya företag som skapar 200-300 nya jobb.
  Snacka om bingo för Haparanda.
  Peabs måste förkastas då det inte alls innehåller det som efterfrågas.

 34. JE skriver:

  Vilka är dessa 30 butikskedjor som är intresserade av Barents Center? Har själv väldigt svårt att komma på tillräckligt många, de allra största finns ju redan i området. Någon som kan hjälpa till och komma med förslag? Eller ska alla Haparandas befintliga butiker flytta in i nya ”staden i staden”? Känns inte realistiskt att ett 30-tal butikskedjor är intresserade, när Rajalla och Ikano redan i dagsläget har tomma lokaler…

 35. Örjan Pekka skriver:

  Hej,
  Tack för alla kommentarer. Jag använder ett antal av dem i fredagens HB. Har för övrigt också skrivit ledarspalt i frågan. Det finns en försmak på spalten på FB. Jag kan lova att en och annan får sina fiskar varma i frågan.
  /Örjan Pekka
  Haparandabladet/HBwebben.se

 36. Ice skriver:

  JE: Det finns säkert 100 ytterligare + de från Finland och aktivitetsföretag, restauranger m.fl. Som det sas: dom nya är sådana som inte finns här. Indiska, Clas Ohlsson, Teknikmagasinet, Dollarstore, Åhléns, Polarn o Pyret, Cervera, Inspira, Gallerix, Alandeko, Dimoda, Bodyshop, Nikita, Deichman, Stjärnurmakarna, Rockport, Guldfynd, Smickra, Silverbox, Brothers & Sisters, Game Stop, Kjell & Co, Phone House, Gateaux, Glitter, Jerns, Twillfit, Monki Mr of Sweden, Zara, Desigual, Salt, Partyland.

 37. också fundersam skriver:

  Jag undrar vad Haparanda Kommun ska ha multiarenan till? Finns det ett behov idag som kommer att tillfredsställas när arenan byggs? Eller är det så att Kommunen hyr en multiarena och sedan börjar fundera över vad de ska ha den till? Vi har redan en ishall och det blir billigare att bygga om den än att hyra en hall för drygt 8 miljoner/år. Dessutom finns ju gamla ishallen kvar. En höjd kostnad på 8 miljoner måste sparas in på andra ställen – förskola, skola och äldrevård finns att spara på!

 38. Fundersam skriver:

  Varför vill inte dom intresserade affärskedjorna komma hit nu, det finns ju många tomma lokaler i t,ex. shoppingcentret och även på stan. Fyll alla tomma lokaler innan ni bygger nytt.

 39. Antti Histamin skriver:

  Lantmännen, Erätukko, Flugger färg, stora kedjor har varit här och flyttat pga av dålig lönsamhet, en möbelkedja skulle bygga på Björka och backade ur. Vem ska komma hit?

 40. Ice skriver:

  Det står ju helt klart att det är den attraktiva helheten som Avalanchegänget har sålt in. Verksamheterna kommer att komplettera och stötta varandra. Alltså: blir det ingen multiarena så faller hela konceptet och vi får står där med vattenhålet. Skall vi få få en del av de 3 miljoner besökarna att stanna längre måste vi kunna erbjuda en mångfald av unika upplevelser. Här räcker till en dypöl långt. Det kommer säkert mer från Fahlander; han talade om en bassäng på taket med utsikt över älven.

 41. också fundersam skriver:

  Fahlander får gärna bygga vad och hur mycket han vill! Mark har vi ju här. Men frågan för skattebetalarna är: Ska vi satsa 8 miljoner/år på något som vi inte behöver för våra egna behov? Satsar vi de 8 milj och har samma intäkter betyder det att det måste dras in på något annat. Något annat = förskola, skola och äldrevård för det är dom stora utgiftsposterna för kommunen.

 42. Ice skriver:

  Antti Histamin; du har ingen aning om eller vet om varför dom försvann. Alla behöver inte passa in på en viss ort av olika anledningar. Candy World fungerande t.ex. inte i Luleå. Den finska möbelkedjan är på obestånd och har inga muskler för att komma hit fast dom skulle vilja. Du kommer inte heller att få veta i förväg vilka som kommer hit. Varför skulle du få det förresten? Skall dom ringa till dig och fråga om dom får komma?

 43. också fundersam skriver:

  Alternativet är att öka intäkterna. ökad befolkning eller skattehöjning är de enda möjligheterna för kommunen att öka sina inkomster. Finns inget som talar (i alla fall inga garantier) för att befolkningen ökar för att detta byggs. Valet kan alltså vara: hyra multiarena och dra ner på kostnaderna till ovannämnda verksamheter eller att inte hyra multiarena och kunna bibehålla dagsaktuell service.

 44. Niklas Olsson skriver:

  Men hur var det nu med skallkraven i upphandlingen? Kommunfullmäktige 11219 beslutade ju, efter viss palaver, att ändra skallkraven på arena och skola till börkrav i upphandlingsunderlaget. Har det ändrats tillbaka till skall nu?

 45. Najs skriver:

  Ice! Hörde jag rätt? Sa inte Fahlander att det t.o.m. rymms en 25meters pool på taket till centret?

 46. NOT MAD skriver:

  Vansinne!
  Kommunen har inte pengar till detta!
  Det finns ingen anledning till att bygga ny gymnasieskola, heller ingen anledning att placera en skola på gränsen!
  Tomma affärslokaler finns det redan gott om både i Haparanda och Torneå.
  Haparandas stadsplanering har varit usel i många år, och den har bara blivit värre. Ikeas placering är ju korkad!! Den vackra stadsviken har blivit förstörd och kantas nu av fula byggnader som liknar skokartonger!
  Oegenomtänkta ideer genomsyrar Haparanda(S) politik.

 47. Ice skriver:

  Yes det sa han. Tänk vilken turistmagnet det skulle kunna bli. Tror att han smäller upp en på taket. Den kan ju driftas av arenabolaget.
  Han gillade ju att använda takets möjligheter med bland annat lekpark för barnen, ett spa och en restaurang i gourmet-klassen.
  Jag gillade också tanken med Barents entreprenörskola och området runt Speakers corner, där det fanns möjligheter för unga företagare att visa upp sig på olika sätt.
  Jag tror att våra ungdomar kommer att älska den nya skolan och Barents Center.

 48. Antti Histamin skriver:

  Ice, jag har ingen aning och det har inte du heller. Dom flesta frågar sig hur dom ska få kunder till allt. Takpoolen används väl sommartid och resten av året då? Victoriatorget skulle ju bli så fint, nu är det A-lagarnas nya favoritställe, lika tomt och ödligt på vintern som Haparandatorget.

 49. Gurkburk skriver:

  Ska inte ungdomarna koncentrera sig på skolan? Det kommer dom inte att göra i multiarenan!

 50. Voj voj skriver:

  Ice bajs!

 51. Najs skriver:

  Men allvarligt, 25 meters bassäng bara sådär? – är det verkligen trovärdigt. Blir det inte rätt stor skillnad på hur man dimensionerar byggnaden under poolen, det blir ju tungt.

 52. Stinsen skriver:

  Oj vilka möjligheter som nu öppnar sig, Folkets Hus tar Karungi hand om, Seskarö löser sin hallfråga genom att ta hand om Aspen, PRO tar med glädje hand om badhuset/idrottshuset för rehab, Kuben blir Marielunds skötebarn. Ev övriga tomma lokaler tar övriga byar,föreningar m fl hand om i sann landsbygdsutveckling.

 53. JE skriver:

  Men varför har ingen av dessa kedjor som Ice nämner redan etablerat sig i området? Finns ju som sagt lediga lokaler att hyra… Är mörkrädd för vad 18milj/år kommer innebära för drift av befintliga kommunala anläggningar. Exempelvis Aspen, Riekkola, underhåll av skolor, gator etc.

 54. Mad Max skriver:

  Asplöven behöver en ny arena som drar lite mer folk än den nuvarande, då man säkrat spel i allsvenskan även nästa säsong. Kommer att bli publikanstormning till matcherna ska ni se!

 55. JE skriver:

  Räknar Mad Max med att ungefär halva Haparanda är intresserade av att se Asplöven spela? 🙂

 56. Slipperyslope skriver:

  Fortfarande ingen konsekvensannalys eller något vettigt ord om varför det behövs just en multiarena.
  Det är lätt att leka med andras pengar men i detta fall är det vi invånare som får ta smällen, för den kommer var så säker.
  Fram med utredningarna och intäktsanalyserna på bordet. Då blir det trovärdigt. Vilken kompetens har fått styra fram till dagens beslut?

 57. också fundersam skriver:

  Men Mad Max – inte spelar väl Asplöven i multiarenan nästa säsong?

 58. Mad Max skriver:

  Också fundersam: Jag räknar med att Asplöven klarar sig i allsvenskan även efter nästa säsong. Och allteftersom tar dem sig till elitserien.
  Då man får önska sig något, så finns ju inga gränser ;-).
  Nu tar vi oss an Djurgården på lördag, hoppas på en seger då också!

 59. Jufhert skriver:

  ”200 nya jobb”! ”Ta rygg på Apple”! Överdådiga 3D-presentationer.
  Känner vi inte igen det i Tornedalen sedan årtionden? Det Fahlander har lyckats med tidigare är att sälja tjänster till kommuner.
  Hans övriga företagande har gått minst sagt knackigt, kunde vi ju se i HB:s granskning förra höstas.
  Peabs partnering bygger på öppen redovisning och gemensamt ansvar byggare/kommun under hela byggtiden. Råd till Simu och övriga politiker: Ge er inte in på äventyrligheter med den som snackar vackrast.

 60. VojVoj skriver:

  Kanon! Bygg för guds skull så mycket ni orkar, men se till att stå för de kostnader som det medför. Kommunalrådet drar väl tillbaka till huvudstaden så snabbt som möjligt när hennes mandatperiod är över. Skulderna får de stackare som blir kvar stå för. Kan vi inte laga ett hål i gatan ska vi väl ändå inte ta på oss skulder långt över huvudet på grund av att några hobbypolitiker vill skapa ett monument över sig själva.

 61. Gurkburk skriver:

  Om Asplöven spelar i den tänkta arenan,så är det väl dom som ska hyra hallen och inte skattebetalarna. Och det ska väl övriga arrangörer också göra.

 62. Hela haparanda skriver:

  På gränsen ligger utanför och själva Haparanda stad en glesbygd med utarmat affärsliv. Det var inte bygget jag skrev om utan hur verkligheten faktiskt ser ut. Som andra påpekat och även jag skulle tagit upp tidigare om inte tecknen sinat, vad gör vi med det vi redan har och inte ens kan utnyttja till fullo då vi är så få? En liten kommun med få invånare är något som inte ändras. Rätta mun efter matsäcken, då 10.000 personer inte kan bära kostnaden för anläggningar avsedda för 25.000 personer.

 63. Tommy E Eriksson skriver:

  Varför bygga ett nytt centrum? Använd det som finns. Det blir billigare och vackrare. Inte blir Haparanda attraktivare för att det flyttar till Torneå.

 64. Skärgårdsbo skriver:

  Jag håller helt med sign Gurkburk.
  Är det verkligen Asplövens krav att en arena skall byggas??
  Hur kan och vågar trojkan Simu, B-O Innala & Rosendahl garantera att affären med Fahlander är det bästa för kommunen?
  Trojkans envishet bäddar för borgerlig valseger!