Gränslöst hundägande kan försvåras

HAPARANDA: I februari upptäcktes dvärgbandmask i Sverige. Ett EU-förslag tvinga hundägare att avmaska hunden vid varje resa till Finland.

Grannlandet i öst är fritt från den fruktade dvärgbandmasken, som drabbar mårdhund, räv och hundar, men kan också göra människor sjuka.

Vid inresa till Norge måste hundägare avmaska 48 timmar innan resa och var 28:e dag vid regelbundna resor mellan länderna. Om EU-förslaget går igenom kan samma princip bli aktuell vid resa till Finland. Detta skulle minska samarbetet över gränsen enligt Solbritt Innala, som ordförande i Haparanda brukshundklubb.

– Det är mycket att avmaska en gång i månaden. Dessutom ska man ju inte avmaska i onödan, preparaten slutar ju verka, säger Solbritt Innala till Haparandabladet.

– Jag är inte beredd att avmaska varje månad endast i förebyggande syfte, säger hundägaren Susanna Hakala Englund.

Medlemmarna i brukshundklubben suckar och menar att åtgärden är krånglig och överflödig, särskilt då ingen svensk hund har konstaterats ha dvärgbandmask.

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , , , ,
En kommentar om “Gränslöst hundägande kan försvåras
  1. Trippel J skriver:

    Vii kan tacka hundsmugglarna, och de idioter som köper hund utan att veta var den kommer ifrån. Ha koll på vad vi gör och vem som gör det tycks ha rasat helt.