Gränspolisen ska kontrollera bärplockarnas tillstånd

Så här såg det ut på söndagskvällen när bärplockarna anlände till Aavasaksa från svenska sidan med dagens bärskörd. Foto: Marianne Berglund

Så här såg det ut på söndagskvällen när bärplockarna anlände till Aavasaksa från svenska sidan med dagens bärskörd. Foto: Marianne Berglund

ÖVERTORNEÅ: – Vi ska ta oss an frågan om vad som gäller för de utländska bärplockarna i Tornedalen som bor på den finska sidan och plockar i Sverige, säger en representant för Gränspolisen Nord. 

Några läsare har ringt och undrat hur det kommer sig att utländska bärplockare som bor på finska sidan även i år i stort antal tillåts att plocka bär på den svenska sidan.
I Haparandabladet skrev vi om företeelsen i fjol men vi fick aldrig någon klarhet om något gjordes och i så fall vad som gjordes från polisens sida.
Fråga om arbetstillstånd
Bakgrunden är den att det krävs arbetstillstånd för utländska bärplockare att plocka bär i Sverige, något som de som bor på finska sidan eventuellt saknar.
Frågan om vad som hände i fjol går först till Lars Öberg, som är lokal polisområdeschef i östra Norrbotten.
– Jag känner inte till att vi har problemet i år också, men de här frågorna sköts helt av Gränspolisen. De var uppe i fjol och gjorde kontroller, men jag vet inte vad de kom fram till. Jag ska flagga för att samma förhållande råder i år.
Gränspolisen Nord
Öberg hänvisar vidare till Joel Tapani vid Gränspolisen. Tapani sitter i Haparanda. Efter flera försök att nå Tapani per telefon kontaktas i stället, Gränspolisen Region Nord.
Joacim Örnberg är chef för Gränspolisen Nord i Västerbotten tar emot uppgifterna om läget som det ser ut.
Vilka krav gäller?
– Inga kontroller har gjorts i år. Nu är semestrarna slut så det finns personal som kan ta sig an ärendet, säger Örnberg och förklarar vidare vad som gäller:
– Vi kommer att prioritera ärendet för att klargöra huruvida de har rätt att plocka bär eller inte.
Vad han kanske inte tar med i beräkningen är att det krävs svenskt arbetstillstånd för tredjelands medborgare för bärplockare i Sverige, något som måste gälla även plockare som kommer från den finska sidan.
Vi återkommer med information om vad kontrollerna kommer att resultera i.

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala, Svenska Taggar: , , , ,
15 kommentarer om “Gränspolisen ska kontrollera bärplockarnas tillstånd
 1. birk skriver:

  Int är de nå att va bitter över, låt stackarna slita för sina pengar.
  Älskar bär men hatar att plocka själv så brukar köpa från en här i byn som plockar.

 2. Sverige är fantastiskt skriver:

  Samma visa varje år,men ingenting händer.bara ursäkter,dom är i sverige och handlar eller nåt annat snack,vem handlar kl 5 på morgonen.

 3. Sila mygg och ...... skriver:

  Stor nyhet för HB, bärplockare i Sverige utan arbetstillstånd, skall vi mota dom vid gränsen? Har man inte något annat att skriva om,flitiga människor som tar vara på bären som annars skulle lämnas i skogen, och märk väl försörjer sig själv.

 4. Jagarinnan skriver:

  Missbrukande av allemansrätten är vad det är. Att använda allemansrätten i kommersiellt syfte. Det är Polaricas plockare som kommer till Finland för att plocka bär i Sverige. För i Sverige måste de betala en skälig månadslön till bärplockare, så då kringgår man det genom att ta dem till Finland.
  Bärföretagen säger att de måste ta bärplockare hit från utlandet, eftersom lokalbefolkningen inte plockar bär. Jag plockar bär, men det finns ingenstans att sälja dem. Snacka om kartell.

 5. Bärplockande pensionär skriver:

  Bra att det är någon som plockar bär 95% av bären blir kvar i markerna.Det är ju nästan bara pensionärer som plockar i Sverige. Själv har jag bara träffat på pensionärer och några flitiga Thailändare i skogen synd att det ska vara så.Många bara gnäller att utlänningarna plockar alla våra bär vad dom än gör så är det alltid fel.

 6. Johanna skriver:

  Rätt sent igår kväll kom bärplockare i bilar med släp, på svenska sidan. En av dem visade mig en karta över Sverige och Finland. De frågade var de var, de verkade inte veta vilket land de var i. Jag förklarade så gott det gick att de är i Sverige. Det enda som var markerat på finska sidan var Deras samlingsplats. På svenska sidan fanns det kryssmarkeringar lite här och där i skogarna kring Övertorneå.
  De kommer i karavaner, fram från svenska skogar.
  De kommer till Sverige när det ljusnar och dagen avslutas när det börjar skymma.
  De kanske är på shoppingrundor, vad vet jag!

 7. från holmen skriver:

  har vi poliser till detta??? Förövrigt så är min åsikt att under skördesäsong skall alla som går på bidrag ut skördearbetet..I landet finns en stor Numerär som lever av det allmänna och dom kan med fördel dirigeras ut i skogen då blir det ej så många importerade plockare ..

 8. Jagarinnan skriver:

  Jag vill bara tillägga att jag absolut inte har någonting emot att utlänningar plockar bär i svenska skogar. Det som stör mig är att de är anställda av företag i Finland, för att plocka bär i Sverige.

 9. PK-egoisten skriver:

  Det gäller alltså om kravet på arbetstillstånd. Flera skribenter menar att det är OK att plocka även om man saknar arbetstillstånd. Tänk om det dessa personer skulle konkurrera om andra jobb och bli snuvad av en som saknar tillstånd. Då skulle bitterheten och hatet koka över. Det är lätt att spela PK när man inte själv berörs.

 10. Sture Bäver skriver:

  Den här saken är ju allvarlig endast på det planet att Svenska lagar och regler inte efterföljs, och ännu värre är det att dom som är tillsatta att kontrollera efterlevnaden, det vill säga Polis och Tull duckar för sådana här saker för att slippa PK-rörelsens drev, hur den enskilde polisen och tullaren känner sig kan man ju bara gissa. Vad månntro är nästa lagöverträdelse nämnda myndigheter väljer att ducka för?
  Ex.vis. bränner man bilar på allmän plats varje dag någonstans i landet, polis möts av stenkastning, inga misstänkta??? ingen döms??? Det är nog hög tid att ta fram hårdhandskarna.

 11. Undrande skriver:

  Vad händer om man råkar krocka med dem efter en smal skogsbilväg? Täcker deras bilförsäkring om dem är olagligt i Sverige?

 12. Observer skriver:

  Polarica dräpte bärplockarmarknaden i Sverige genom att dumpa priserna så mkt så ingen svensk ville plocka bär till försäljning. Sedan så missbrukas allemansrätten av bärplockarföretag till att tjäna pengar vilket kan kännas störande. Men om människor kan tjäna sitt levebröd på att slita i bärskogen är det bra men slutligen är det uppköparna och vidareförädlarna som drar det längsta strået. Troligen kommer man undan minimilöner genom att plockare är anställda i Finland där de inte får plocka och plockar utan tillstånd i Sverige! Kapitalet har inget hemland gäller fortfarande!

 13. Undrande skriver:

  Har gränspolisen haft sin semester,hur blir det till helgen om ca 1000 flyktingar kommer till Haparanda från Finland?
  Träffade på en hel del av bärplockarna/Thailändarna kring skogarna i Tornedalen under söndagen.
  Det blir väl som förra hösten att man kommer fram till att de jobbar helt olagligt i Sverige, när snön kommit och bärplockarna redan lämnat Aavasaksa.

 14. Verkkosurfaren skriver:

  Nån som vet hur det blir med lingon i höst?

 15. Observer2 skriver:

  Om poliserna inte har annat viktigare för sig –så ge dem semester.
  Det blir säkert kvar bär till oss inhemska också.