Greenpeace märker ut GMO-odling i Vojakkala

HAPARANDA: Aktivister från Greenpeace var under måndagen till Vojakkala för att sätta upp spärrband och varningsskyltar vid de potatisåkrar där det odlas GMO-potatis – det vill säga genmodifierad potatis. Aktionen är en följd av att det har hittats en otillåten GMO-potatis, Amadea, bland den tillåtna genmodifierade stärkelsepotatisen Amflora.

Akiko Frid, kampanjledare för Greenpeace, säger till HB att de kräver att Jordbruksverket beslutar att hela Amflora-odlingen ska förstöras och att all GMO-odling förbjuds. Inblandningen av Amadea är enligt dem ett bevis på hur lätt kontaminering kan ske.

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , ,
2 kommentarer om “Greenpeace märker ut GMO-odling i Vojakkala
 1. Per Lundbäck skriver:

  Jaha, så då är vi där. Otillåten GMO-potatis i kommunen. Och jordbruksverket med uppdrag från regering och riksdag sysslar med att rensa i det byråkratiska krånglet! Ha ha ha. Underlätta för småföretagen? Jättelika fält med okontrollerbar spridning av GMO! Drömsists för Monsanto med fler jätteföretag som bara önskar att allt som har förleden ”smått” försvinner från världskartan. Ja lycka till.

 2. Mie Biodlare skriver:

  Tornedalingar: Om ni inte vaknar nu så är era rena marker snart genomsprutade med Round-Up för det används för att döda blasten innan potatisen tas upp.
  Den här potatisen är på väg att blanda in sig i matpotatisen. Här har tydligt visats att det ej går att hålla isär sorterna. De som odlar GMO-potatis odlar också vanlig potatis. Så
  begär att dom hädanefter ska ha certifikat från odlaren på Ica och Konsum som visar att potatisen är fri från GMO.
  Det har dom rätt att få. Gratis.