Gruvbil i diket – man klämdes fast

PAJALA: En av Kaunis Irons gruvbilar, fullastad med malmslig fick i gårdagen ishalka strax norr om Anttis en sladd och släpet med ca 60 ton malmslig välte ner i diket. En av de två personerna i lastbilen klämdes fast och räddningstjänsten arbetade i två timmar med att få loss personen.

– Personalen gjorde ett jättebra jobb i en besvärlig situation, säger räddningsledaren Berndt Holmberg.
Två personer befann sig i lastbilshytten och enligt Berndt Holmström rådde det en svår halka vid olyckstillfället. Lastbilssläpet fick sladd och välte på sidan ner i diket. En av personerna i hytten kunde ta sig ut självmant men en den andra personen klämdes fast i benet.

Saknade polisen
– Larmet gick 12.24. Vi saknade polisen som ska vara med vid sådana här tillfällen och dirigera trafiken. Jag beslutade själv att stänga av trafiken, med tanke på min personal och ambulanspersonalen, säger Bernt Holmström.
Mannen som var fastklämd var enligt Berndt Holmström vid god vigör och ambulanspersonalen talade hela tiden med honom. Det tog två timmar för räddningstjänsten att med hydrauliska verktyg få undan plåten som hade klämt fast mannens ben.

Till sjukhus

Båda personerna i lastbilen togs med ambulans till sjukhus. Det visade sig att mannen som klämdes fast, förutom klämskador på foten hade fått ytliga sår i huvudet.
– Vi såg också till att få loss lastbilen. Även företrädare för Kaunis Iron kom till platsen. Förmodligen ska de, eller har redan sanerat diket med den välta lasten av malmslig.
– Räddningstjänstens personal, liksom ambulanspersonalen, gjorde alla ett jättebra arbete i en besvärlig situation, säger Berndt Holmström.

Publicerad i Svenska
11 kommentarer om “Gruvbil i diket – man klämdes fast
 1. Vansinne skriver:

  Ett fullständigt vansinne att köra 90-tons ekipage efter dessa smala kurviga renstigar. På sommaren funkar det men när oerfarna som nyligen fått körkortet via AF skall som första jobb köra 90-tons ekipage efter ishala vintervägar är det som dukat för olyckor.
  Räkna att fler olyckor sker och förmodligen ett och annat dödsfall.
  Ty 90 ton och en standard hytt lär vikas sönder som en läskburk vid en smäll. Ännu ett bevis på hur stor inkompetensen är.

 2. Skolkritan skriver:

  Varför anpassar man inte farten efter väglag? Bara en tidsfråga innan Northland kommer döda någon efter vägen.

 3. Det kommer att dö folk var så säker ! skriver:

  Sätter man en massa oerfaret folk via AF som nyligen fått körkort på smala sliriga vintervägar är det oundvikligt att det kommer att ske olyckor och några kommer att kosta livet var så säker.
  En del påstår att går det i Australien att köra lastbil med malm kan man även köra här efter smala vägar, ännu ett bevis på hur stor inkompetensen är inom området milsvid skillnad på vägarna.

 4. (M) - det riktiga arbetarpartiet skriver:

  Vafalls, får man körkort via AF?

 5. Resultaten skriver:

  AF?

  Är det som jag tror ”Arbetsförmedlingen” ni syftar på?

  Fan nu ska jag säga upp mig och bli arbetslös om man får körkort därifrån 😂

  Få körkort gratis till dessa fordon och dubblera min lön sen när man får anställning 👍👌✌

  Ingen dum ide, tack!

 6. Betalt kort via AF, tuta och kör på ! skriver:

  @Resultaten
  Är det som jag tror ”Arbetsförmedlingen” ni syftar på? Yepp

  Skriver du på 2års kontrakt med kaunis får du betalt kort via AF som arbetslös, bara tuta och kör.

 7. B-körkort skriver:

  Fast du Resultaten, det gäller att klara av utbildningen också. Är du så dum att du säger upp dig från ett jobb så är det tveksamt om du fixar utbildningen? Och lönen för chaffisarna är inte så kaxig, 26500 plus ob.

 8. Resultaten skriver:

  Jasså.

  Så man sätter helt nybörjare köra sådana här laster?

  Nog att dom kanske har svårt hitta rätt folk, men lite mer erfarenhet borde man väl ha än möjligtvis b-körkort.

  Men här ser man också att järnväg skulle vara lösningen. Skulle i alla fall hålla sig borta från våra vanliga bilvägar.

 9. Yes skriver:

  Så man sätter helt nybörjare köra sådana här laster?
  SV: Yes det gör man och många söderifrån med skrupelfri bakgrund/historik

  Nog att dom kanske har svårt hitta rätt folk, men lite mer erfarenhet borde man väl ha än möjligtvis b-körkort.
  SV: Nej inte ”b” du får ett gratis CE + YKB via AF

 10. Bitter Gammal Man skriver:

  Vad spelar det för roll om man får körkortet via AF? Du får yrkesutbildning på rätt plats som vilken annan människa som helst. Låter som att dom som klagar på folk som får yrkesutbildning via AF som bittra gamla människor som är sura när dom inte fick samma utbildning när dom jobbade eller var yngre. Sluta klaga!

 11. Bitter Gammal Man skriver:

  Många bittra gubbar här som ifrågasätter hur bra fordonsförare Kaunis anställer. Låter mer som att bitterheten kommer ifrån det att gubbarna inte hade samma möjligheter att få så eftertraktat kort förr i tiden som det är nu. Sen kan olyckor hända vem som helst, behöver inte vara en yngre person alltid ä. Dessutom snackas det ofta om erfarenhet, hur kan yngre får det om det är alltid surgubbar som ställer sig i vägen? Nä, var glada att det finns jobb till yngre människor också och gå ni i pension som har jobbat klart.